| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/08/22

 

 

Αντοχές

 

Είχαμε γράψει τις τελευταίες ημέρες πως υπάρχουνε στοιχεία που δείχνουνε αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δεν κρύβουμε πως μας εκπλήσσουνε. Ολοκληρώθηκαν χθες τα αποτελέσματα 6μηνου των τραπεζών. Και βλέπαμε το πως εξελίσσονται τα νέα κόκκινα δάνεια. Και αν και σίγουρα θέλουμε να δούμε τα επόμενα τρίμηνα, η εικόνα του β΄ τριμήνου ήτανε πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα. Το λέμε αυτό γιατί η εικόνα με τα κόκκινα δάνεια είναι αισθητά καλύτερη από ότι θα περιμέναμε, με δεδομένα και τα όσα ζούμε. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως θα περιμένουμε και τα επόμενα τρίμηνα, ελπίζοντας πως οι αντοχές αυτές θα επιβεβαιωθούνε.

 
 

 

Δεν ξέρουμε αν τα έχουμε καταλάβει ….

 

Θετικό είναι πως επί της ουσίας κανείς μας δεν ασχολείται. Αλλά βλέποντας πιο προσεκτικά τα τελευταία νούμερα για την πορεία της πανδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα. Ένα σοκ το πάθαμε. Και το πρόβλημα μας δεν είναι τα νούμερα (αν και σίγουρα μιλάμε για 50 νεκρούς την ημέρας). Είναι πως βλέποντας τα νούμερα, για πρώτη φορά μετά από καιρό πιάσαμε τους εαυτούς μας να λένε πως δύσκολα θα αποφύγουμε τα νέα μέτρα του χρόνου το φθινόπωρο και κυρίως τον χειμώνα. Δε θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, αλλά αυθόρμητα αυτό μας βγήκε.

 

 

 

Πολύ – πολύ ενδιαφέρον

 

Πάμε τώρα σε ένα πολύ – πολύ ενδιαφέρον στατιστικό, εν μέσω όλης αυτής της συζήτησης για τον πληθωρισμό και των γνωστών προβλημάτων στην τροφοδοτική αλυσίδα εδώ και αρκετό καιρό. Βρήκαμε πολύ - πολύ ενδιαφέρον πως οι τιμές των ναύλων των κοντέινερ (Global container freight rates) κινούνται πτωτικά για 10 σερί εβδομάδες, 19 πτωτικές τις τελευταίες 20 εβδομάδες!! Μιλάμε για μια πτώση 45% σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ. Και αν και σίγουρα οι τιμές είναι 4 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα προ πανδημίας, η πτώση της τάξης του 45% κατά τους τελευταίους μήνες είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, με αυξημένες πιθανότητες αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί.

 

 
 

 

Ενδιαφέρον διάγραμμα

 

Και αφού πιάσαμε τα στατιστικά. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα ομόλογα που αγόρασε και πούλησε η ΕΚΤ, αγοράζοντας κυρίως ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, πουλώντας παράλληλα, κυρίως γερμανικά αλλά και ολλανδικά ομόλογα. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι αγορές των ελληνικών ομολόγων ήτανε ελεγχόμενες, αν και σίγουρα πολύ μικρότερα τα μεγέθη.

 

 

 
 

 

ΔΝΤ

 

Κλείνοντας και από όλες τις απόψεις πολύ ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα αναφέρει το ΔΝΤ σε τελευταία του ανάλυση. Επισημάνσεις οι οποίες σηκώνουνε μεγάλη συζήτηση …..

 

Να μετακυλήσουν λοιπόν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές προέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την εκτίναξη του κόστους  της ενέργειας με ελέγχους τιμών, μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις, «θα πρέπει να επιτρέψουν η πλήρης αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα», σημειώνει η υποδιευθύντρια στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, Όγια Κελάσουν.

 

Η μη μετακύλιση στις τιμές λιανικής, όπως επισημαίνει το στέλεχος του Ταμείου, απλώς καθυστερεί την αναγκαία προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, μειώνοντας τα κίνητρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον,διατηρεί την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις τιμές υψηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Παράλληλα το αυξανόμενο κόστος των μέτρων στήριξης συμπιέζει τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο των οικονομιών, καθώς οι υψηλές τιμές παραμένουν. Σε πολλές χώρες το κόστος θα ξεπεράσει το 1,5% της οικονομικής παραγωγής φέτος, κυρίως λόγω των ευρέων μέτρων καταστολής των τιμών.

 

Μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών

 

Γράφοντας σε ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ την Τετάρτη, η Κελάσουν πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

 

Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την εκτίναξη των τιμών χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά. Iδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα δει αύξηση περίπου 7% στο κόστος ζωής του φέτος σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές του 2021. Αυτό αντανακλά την άμεση επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας καθώς και τη μετακύλισή τους σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Οι μεγάλες διαφορές στον αντίκτυπο μεταξύ των χωρών αντανακλούν τις διαφορετικές ρυθμίσεις, τις πολιτικές αντιδράσεις, τις δομές της αγοράς και τις πρακτικές σύναψης συμβάσεων. Η εκτίναξη του κόστους ζωής θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

 

Στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης

 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν αποφασιστικά από τα μέτρα ευρείας βάσης σε στοχευμένες πολιτικές ανακούφισης, εξηγεί η Κελάσουν, συμπεριλαμβανομένης της εισοδηματικής στήριξης για τους πιο ευάλωτους. Για παράδειγμα, η πλήρης αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης για το κατώτερο 20% των νοικοκυριών θα κόστιζε στις κυβερνήσεις 0,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για ολόκληρο το 2022. Η πλήρης αντιστάθμιση του κατώτερου 40% θα κόστιζε 0,9 τοις εκατό του ΑΕΠ.

 

Ορισμένες κυβερνήσεις στηρίζουν επίσης τις επιχειρήσεις. Αυτό ενδείκνυται μόνο εάν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών θα οδηγούσε σε πτώχευση κατά τα άλλα βιώσιμες επιχειρήσεις. Μια σοβαρή περίπτωση στήριξης, όπως γράφει χαρακτηριστικά, θα ήταν εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και οι χώρες έπρεπε να χορηγήσουν προσωρινά δελτίο φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Οι εταιρείες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εισαγωγή και διανομή ενέργειας μπορεί επίσης να χρειάζονται στήριξη όταν οι τιμές εκτοξεύονται.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, καταλήγει, ωστόσο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα καλά στοχευμένο σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις και να αμβλυνθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Δεδομένου ότι οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για αρκετά χρόνια, η περίπτωση στήριξης των επιχειρήσεων είναι γενικά αδύναμη.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum