| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/10/21

 

 

Ε! λίγο ανησυχητικά είναι ….

 

Έχουμε πει πως θεωρούμε σχεδόν απίθανο πως θα έχουμε νέο καθολικό lockdown. Και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό!! Ωστόσο βλέπαμε και πάλι τα νούμερα και κυρίως αυτά από την Βόρεια Ελλάδα … Και σε σχέση και με τα όσα είχαμε αναφέρει χθες και συγκεκριμένα τα όσα έλεγε γιατρός. Δεν κρύβουμε πως αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε. Οκ ! συνεχίζουμε να μην πιστεύουμε πως θα γίνει lockdown …. Και κανείς δε θέλει …. Και οκ … έχουνε μείνει μόνο 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ, αλλά θα βρεθεί λύση με άνοιγμα και άλλων κρεβατιών και πιθανόν με μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις …. Αλλά είναι αλήθεια πως πριν καν μπει χειμώνας, η κατάσταση φαίνεται να είναι ασφυχτική. Και υπάρχουνε ενδείξεις πως τα πράγματα θα γίνουνε πολύ πιο δύσκολα, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ….. Ασχέτως λοιπόν τι πιστεύουμε ή καλύτερα τι θέλουμε να πιστεύουμε … Υπάρχουνε πολλά αλλά ….. Και κακά τα ψέματα … Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δε μπορούμε να φανταστούμε …

 
 

 

Εξαιρετικά σοβαρό θέμα

 

Τώρα σε ένα θέμα που και εμείς μάθαμε από σχετικά δημοσιεύματα και το ψάξαμε λίγο. Εξαιρετικά σοβαρό είναι αυτό με τις επιταγές που έχουνε συσσωρευτεί μετά από συνεχείς αναβολές πληρωμής τους λόγω πανδημίας. Επιταγές που από το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται, ταυτόχρονα με τις άλλες συσσωρευμένες αλλά και καινούργιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2021 καλούνται να αποπληρώσουν επιταγές που υπερβαίνουν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ και μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ!!!

Και είναι χαρακτηριστικό πως για το θέμα των επιταγών είχε τοποθετηθεί η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας από τον περασμένο Μάρτιο χαμηλότοκο δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, ενώ την ανάγκη λήψης μέτρων για τις επιταγές και τη στήριξη των επιχειρήσεων του εμπορίου έχει τονίσει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ανάλογες αναφορές έχουν γίνει και από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας (ΚΕΕΕ, ΕΒΕΠ, ΕΕΑ, ΒΕΑ, ΕΒΕΑ κ.λπ.).

 

Τα νούμερα λοιπόν είναι αλήθεια πως είναι μεγάλα …. Και θα λέγαμε πως κάπου εδώ θα έχουμε ένα πρώτο μεγάλο crash test, να δούμε τις αντοχές των επιχειρήσεων ….

 
 

 

Και θέλουμε να δούμε και κάτι άλλο…

 

Και ξέρετε τι άλλο θέλουμε να δούμε; Τώρα που βρισκόμαστε σταδιακά σε περίοδο πληρωμής φόρων, επιταγών, ξεπαγώνουνε σιγά – σιγά οι πληρωμές δανείων … κτλ …. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με την πορεία των καταθέσεων …. Και το λέμε αυτό γιατί να μεν είναι πολύ ευχάριστο γεγονός πως αυξάνονται συνεχώς οι καταθέσεις, με νέα ρεκόρ. Ωστόσο έχουμε γράψει πως κρατάμε επιφυλάξεις, αφού αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που όλες οι πληρωμές ήτανε παγωμένες και είχαμε και τις επιστρεπτέες επιταγές που ανάμεσα σε όλα τα άλλα, περιμένουμε και εδώ να αρχίσει η σταδιακή, έστω και μερική, επιστροφή τους …. Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει με τις καταθέσεις …

 
 

 

Θετικό

 

Συνεχίζοντας με της οικονομίας …. Θετικά ήτανε τα όσα είπε ο υπουργός οικονομικών. Ειδικότερα, εντός του 2022 εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ την ίδια χρονιά θα επιτευχθεί και η μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό. Παράλληλα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας, από το 2023 αναμένεται η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και από το πρώτο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με την έξοδο από το junk.

 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, η χώρα σημειώνει ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης με την πρόβλεψη για το 2021 να είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,5% το 2022, με τις επενδύσεις να εμφανίζουν μεγάλη αύξηση, τις εξαγωγές να ενισχύονται και την ανεργία να συρρικνώνεται. Ειδικότερα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας από το 14,4% το 2020, στο  14,1% το 2021 και στο 12,5% το 2022. 

 
 

 

Ελβετία – Ελλάδα

 

Και θα κλείσουμε με ένα ειρωνικό σχόλιο. Όταν κατά καιρούς διαβάζουμε για μια σειρά περίεργων δημοψηφισμάτων που γίνονταν (πριν την κρίση Covid) στην Ελβετία. Πάντα σχολιάζαμε πως μόνο στην Ελβετία μπορεί να κάνουνε τέτοια δημοψηφίσματα.

 

 Όταν μια χώρα, που έχει περάσει 10 χρόνια, ιστορικής - οικονομικής - κρίσης. Περνάει κρίση Covid 2 χρόνια τώρα. Έχει άπειρα ανοιχτά θέματα. Έχει το χειρότερο (μαζί με την Ιταλία) δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη και ένα από τα χειρότερα στον κόσμο. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο (ως ποσοστό του ΑΕΠ).  Έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ στην ιστορία της ανθρωπότητας (σε αναπτυγμένη χώρα, εν καιρώ ειρήνης) …. Έχει ΑΕΠ (παρά τις προσδοκίες) όσο πριν 23 χρόνια …. Και ασχολείται με τις παρελάσεις και αν πρέπει να γίνουνε κτλ (με σημαντικές διαφωνίες κτλ) …. Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να σχολιάσουμε …. Πως μόνο στη χώρα μας, την Ελλάδα μπορεί να συμβαίνει αυτό!!! Τόσο τρέλα μόνο στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς!! Είμαστε σκληροί ……… Άλλα ....

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum