| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/09/23

 

Πυρκαγιές

Έχοντας αρκετές φορές και  σε ανύποπτο χρόνο, από αυτή τη στήλη και το GFF αναφερθεί στο τεράστιο κόστος της κλιματικής αλλαγής. Και με τη χώρα μετά τις τεράστιες πυρκαγιές να βιώνει χθες μεγάλες πλημμύρες. Θα ξεκινήσουμε με τον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε το Bloomberg, με τη χώρα μας να φιγουράρει με διαφορά στην πρώτη θέση, με το κόστος από τις πυρκαγιές να είναι στην Ευρώπη 4,1δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7δις ευρώ αφορούνε την Ελλάδα. Δηλαδή η χώρα μας έχει το 40% του συνολικού κόστους των πυρκαγιών της Ευρώπης, με ότι αυτό σημαίνει για τη μικρή ελληνική οικονομία.

 

 

Μπράβο μας

Πάμε τώρα σε ένα διαφορετικό και αρκετά ενδιαφέρον ζήτημα. Μερικά στατιστικά που λένε πολλά για τη χώρα μας και τη μαυρίλα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο έχει συνολικά επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και μάλιστα μεγάλες.

Για όποιον λοιπόν δεν διάβασε τα ευρήματα της έκθεσης. Ανησυχητικά ευρήματα για την ψυχική υγεία και την ευεξία (wellbeing) των εργαζόμενων στην Ελλάδα εντοπίζει η δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος, την Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown, η φετινή υλοποίηση διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αλλά και σωματοποίησης – που είχαν αποτιμηθεί και τότε και είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα – εντείνονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Εντείνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού – πιο επιβαρυμένες οι γυναίκες και οι νεότεροι

Η φετινή έρευνα κατέγραψε, και πάλι, υψηλά ποσοστά για μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση.

Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκονται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνουν έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνουν κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Επίπεδα άγχους

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές άγχους. Η επιβαρυμένη θέση των γυναικών είχε αποδοθεί, σε έναν βαθμό, κατά την προηγούμενη έρευνα, στο γεγονός ότι είχαν κληθεί, κατά την περίοδο των lockdowns, να φροντίσουν τα παιδιά, τις δουλειές του σπιτιού, ή να υποστηρίξουν ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας, δουλεύοντας ταυτόχρονα από το σπίτι. Το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή παραμένει, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι βαθύτερο και μονιμότερο. 

Έντονα εξακολουθούν να είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης του άγχους μέσω του σώματος, με συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία κατά το έντονο στρες. Συνολικά, δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν σωματοποιήσει το άγχος, με το φαινόμενο να καταγράφεται, και πάλι, πιο έντονα ανάμεσα στις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.

Ευεξία και εργασιακή ποιότητα ζωής

Οι ανατροπές στην καθημερινότητα των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων σήμερα. Έτσι, μόλις το 52% δηλώνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες, ενώ 64% αισθάνονται ότι το στρες από την εργασία τους, επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. 56% δηλώνουν ότι το πρόγραμμα εργασίας τους τούς επιτρέπει να περνούν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους, ωστόσο μόλις 39% σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά όταν τελειώνει και δημιουργούν χρόνο για ξεκούραση. Σε αυτό το πλαίσιο, 46% δηλώνουν ότι διατηρούν μία αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επτά στους δέκα εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η διαχείριση των οικονομικών τους τούς προκαλεί συχνά στρες, ενώ 54% αισθάνονται έντονη ανησυχία και στρες για το μέλλον (π.χ., ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, κ.λπ.).

Υποστήριξη και φροντίδα από τους οργανισμούς

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα ως προς τις αντιλήψεις των εργαζόμενων για την υποστήριξη που τους παρέχει ο οργανισμός τους στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Λίγοι περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους φροντίζει για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων, και 31% ότι προσφέρει στους εργαζόμενους προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επιπλέον, μόλις 19% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και 0,22% στον δημόσιο τομέα, δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Οι προσδοκίες των εργαζόμενων από την επιχείρηση

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Μεταξύ των δράσεων που θα ήθελαν να δουν οι εργαζόμενοι, πάνω από τους μισούς αναφέρουν εκπαιδεύσεις των στελεχών στη φροντίδα της ψυχικής ευεξίας των εργαζόμενων (55%), την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του χρόνου μέσα από νέους τρόπους εργασίας (54%) και εκπαιδεύσεις όλων των εργαζόμενων σε θέματα διαχείρισης στρες και αυτο-φροντίδας (53%).

Θετικές οι απόψεις για την τηλεργασία

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, καθώς 88% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να τους δίνει η δουλειά τους τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση. 57% δηλώνουν πιο αποτελεσματικοί/ές ενώ εργάζονται από απόσταση, με 46% να αισθάνονται σιγουριά ότι μπορούν να εξελιχθούν στην καριέρα τους εργαζόμενοι από απόσταση, και μόλις το 10%, από 23% πριν δύο χρόνια, αισθάνονται αυξημένο στρες ενώ εργάζονται από απόσταση.

Βασική προτεραιότητα, πλέον, η ψυχική υγεία

Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, γίνεται σαφές ότι τα ζητήματα της ψυχικής υγείας βρίσκονται, πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζόμενων. Συνολικά, τρεις στους τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι νοιάζονται, πλέον, περισσότερο για την ψυχική υγεία, τόσο τη δική τους, όσο και των άλλων, ενώ 64%, από 44% πριν δύο χρόνια, αναφέρουν ότι η ψυχική τους υγεία αποτελεί, πλέον, τη βασική τους προτεραιότητα. Συγχρόνως, 38% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ενέργειες που έχουν συμβάλει στη μείωση του στίγματος σε σχέση με την ψυχική υγεία, ενώ 26% διαφωνούν και 36% δεν έχουν άποψη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η έρευνά μας αναδεικνύει σημαντικά ζητήματα διατήρησης της ψυχικής υγείας, αλλά και του στρες των εργαζόμενων, και ότι η αρμονία εργασιακής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων παραμένει σημαντική πρόκληση, ιδιαίτερα όσον αφορά στις γυναίκες και τους νεότερους. Πρόκειται για προβλήματα με βαθύτερες αιτίες, που χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις. Οι Διοικήσεις των εταιρειών και οργανισμών και οι Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού, οφείλουν να θέσουν τα ζητήματα της ευεξίας στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, και να επενδύσουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που θα παρέχει ευελιξία, νέους τρόπους οργάνωσης της εργασίας, αλλά και να επενδύσουν τόσο στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για αποτελεσματικότερη διατμηματική συνεργασία και ηγεσία με σαφή εστίαση στη δημιουργία αξίας – για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους μετόχους/επενδυτές – όσο και σε θέματα διαχείρισης του στρες και αυτο-φροντίδας και στη φροντίδα της ψυχικής ευεξίας των εργαζόμενων. Συγχρόνως, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα αυτά, βοηθώντας να απαλειφθεί το στίγμα, και να απενοχοποιηθούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

Η κυρία Τατιάνα Τούντα, Chairwoman & CEO της Hellas EAP, τονίζει ότι: «Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία μακρά περίοδο συνεχών ανατροπών, προκλήσεων και πιέσεων που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευεξία (wellbeing) του ανθρώπινου δυναμικού. Τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στη χώρα μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι ειδικοί ψυχικής υγείας διαπιστώνουν σε καθημερινή βάση – ότι η ψυχική μας υγεία, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά παρουσιάζει επιδείνωση, με το άγχος, τον θυμό και την κόπωση να έχουν ενταθεί. Καθώς όλοι γνωρίζουμε την ισχυρή σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα ψυχικά υγιές εργασιακό περιβάλλον και στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα των οργανισμών, η ολιστική υποστήριξη της ευεξίας των εργαζόμενων αναδεικνύεται πλέον σε κορυφαία πρόκληση. Η εστίαση στη δημιουργία συστημάτων υποστήριξης αποτελεί μονόδρομο για τους οργανισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται να δράσουν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της φροντίδας της ψυχικής υγείας των εργαζομένων τους. Σε αυτή την προσπάθεια η δέσμευση από “πάνω προς τα κάτω” είναι κρίσιμης σημασίας και οι ηγέτες των οργανισμών πρέπει να δείξουν τον δρόμο, προτεραιοποιώντας την ψυχική ευεξία, διασφαλίζοντας την ανοιχτή επικοινωνία και τον περιορισμό του στίγματος και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα, όχι μόνο να μιλούν για πιθανά θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν, αλλά και να αναζητούν και να λαμβάνουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται».

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Αναπλ. Καθηγητής κ. Πέτρος Ρούσσος, επισημαίνει πως: «Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας επιβεβαιώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας σε σχέση με την ψυχική τους υγεία και ευεξία. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ευρήματα αυτής της έρευνας, και παρόμοιων μελετών διεθνώς, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της φροντίδας της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, σε βασικό στρατηγικό στόχο των οργανισμών. Πιστεύω, ότι είναι ανάγκη να στραφούμε προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οργανισμών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα, και ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι μέσω της ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής υγείας των εργαζομένων, που αποτελούν την “καρδιά” των οργανισμών. Ο σχεδιασμός για ψυχική ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ανάπτυξη, απαιτεί ευέλικτους οργανισμούς που λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των εργαζομένων, ανταποκρίνονται με ταχύτητα στις αλλαγές και θέτουν ως βασικό τους στόχο τη διευρυμένη υποστήριξη της ευημερίας των εργαζομένων τους σε οικονομικό, σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

 
 

Για να καταλάβουμε την αξία της χώρας μας …

Για να μη λέμε όμως μόνο τα αρνητικά και μιζεριάζουμε. Μια είδηση που διαβάσαμε και μας εντυπωσίασε ήτανε πως στην Ελλάδα μία στις τρεις θαλαμηγούς του πλανήτη για το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, σε χρονιά-ρεκόρ εξελίσσεται το 2023 για την Ελλάδα, που κερδίζει την πρώτη θέση παγκοσμίως για ακόμη μία χρονιά ως ο πιο προτιμώμενος προορισμός για ναυλωμένα σκάφη άνω των 20 μέτρων. Μάλιστα η Ελλάδα κερδίζει μερίδια αγοράς φέτος έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τη μία στις τρεις ναυλώσεις παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι να εκτελείται στην επικράτειά της.

Σύμφωνα με στοιχεία της International Yacht Company (IYC), μία από τις μεγαλύτερες ναυλομεσιτικές εταιρείες θαλαμηγών διεθνώς, η Ελλάδα είναι για μια ακόμη χρονιά ο πιο δημοφιλής προορισμός για την καλοκαιρινή περίοδο, προσελκύοντας τις περισσότερες ναυλώσεις παγκοσμίως. Περισσότερες από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν ναυλώσεις που κλείστηκαν μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθούν ακόμα πιο θετικά για την Ελλάδα, εφόσον αυτές συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπως αναμένεται από πολλούς στην αγορά. Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη παγκοσμίως ως προορισμός με μερίδιο 24%, με δεύτερη τη Γαλλία με μερίδιο 18% και τρίτη την Ιταλία με μερίδιο 16%, ενώ η Κροατία ακολούθησε τέταρτη με 10%. Με βάση τις κρατήσεις που έγιναν φέτος έως και τον Ιούνιο για ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιό της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 27%. Ειδικά για το καλοκαίρι το μερίδιο αυτό ανεβαίνει στο 32%.

H χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη παγκοσμίως ως προορισμός με μερίδιο 24%, με δεύτερη τη Γαλλία με μερίδιο 18% και τρίτη την Ιταλία με μερίδιο 16%.

Τα μεγάλα και πολύ μεγάλα σκάφη λοιπόν εξακολουθούν να συρρέουν στα ελληνικά νερά, όπως διαπίστωσαν άλλωστε όσοι ταξίδεψαν αυτό το καλοκαίρι σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία άλλων ναυλομεσιτικών οίκων τα σκάφη μεσαίου μήκους είχαν μία επίσης καλή χρονιά, χωρίς ωστόσο να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των εβδομάδων ναύλωσης, ενώ αντιθέτως τα μικρότερα, ιστιοπλοϊκά κυρίως σκάφη, είδαν μείωση των εβδομάδων ναύλωσης φέτος σε σχέση όμως με μια καλή περυσινή χρονιά.

«Οι χαμηλοί συντελεστές στα αφορολόγητα καύσιμα και στον ΦΠΑ ευνόησαν τη δραστηριότητα του yachting στη χώρα», αναφέρει στην τελευταία έκθεση αγοράς η IYC.

Ωστόσο η δημοφιλία της Ελλάδας, οι θάλασσες της οποίας έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή για το yachting, έχει κι άλλες εξηγήσεις, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις περί υπερτουρισμού και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Ειδικότερα, όπως έχει επισημάνει νωρίτερα φέτος η «Καθημερινή», η διεθνής πρωτοκαθεδρία δεν αποδίδεται μόνο στην ενίσχυση του brand name της χώρας και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της, αλλά και στο γεγονός πως κάθε λογής χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται τα ναυλωμένα σκάφη στην Ελλάδα είναι αμελητέες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα οι δυνατότητες ανεξέλεγκτης πρυμνοδέτησης και αγκυροβόλησης είναι απεριόριστες και δωρεάν, όταν σε άλλες χώρες επιτρέπονται μόνο σε λίγα σημεία και έναντι τιμήματος που εισπράττουν είτε οι τοπικές είτε οι εθνικές αρχές. Ετσι, στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταφτάνουν νέα σκάφη από το εξωτερικό περιμένοντας ναύλους, όπως καταγράφει και η τελευταία έκθεση της IYC, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές ελλιμενισμού. Οι ελλείψεις αυτές όμως σημαίνουν και προβλήματα, όπως στην ασφάλεια, στη διαχείριση των λυμάτων των σκαφών, αλλά και στην κατάληψη εκτεταμένων ζωνών στις παρυφές του αιγιαλού σε δημοφιλείς αλλά και απομονωμένους έως πρότινος κόλπους και ορμίσκους της νησιωτικής και όχι μόνο χώρας.

 

 

Η είδηση έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης, η πληροφορία μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών (πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσσυρόπουλος) ότι μια έκπληξη θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Όσοι προσπάθησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, τους δινόταν η απάντηση ότι «την έκπληξη θα την ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός». Τι είδους όμως έκπληξη είναι αυτή;

Εκείνο που μπόρεσα να μάθω είναι ότι έχει αφενός να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου με πρόστιμα αλλά και… μπόνους. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε από το βήμα της Βουλής η κυβέρνηση θα κάνει ο, τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024» αλλά αυτό δεν είναι η έκπληξη. Άλλωστε είχε προαναγγελθεί κατά ένα τρόπο.

Τι λοιπόν θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και θα αποτελεί έκπληξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Υπήρχε μια πληροφορία, η οποία μου φάνηκε κάπως υπερβολική, ωστόσο θα σας την μεταφέρω: «Όποιος αποκαλύπτει φοροδιαφυγή – μεσώ της εφαρμογής για τις αποδείξεις – θα λαμβάνει το δεκαπλάσιο του ποσού που αποκάλυψε». Λέτε;

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum