| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/07/22

 

 

Σχεδόν το αποκλείουμε

 

Έχουμε γράψει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες πως πλέον θεωρούμε πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι το οποίο πιστεύουμε και οι περισσότεροι. Με αυτό πάντως που δε θα συμφωνήσουμε καθόλου, είναι η εκτίμηση που υπάρχει σε αρκετό κόσμο, πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες να έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ με Σύριζα. Για να λέμε την αλήθεια, σχεδόν το αποκλείουμε. Μάλιστα, δεν κρύβουμε την έκπληξη τι κάνει αρκετό κόσμο να πιστεύει κάτι τέτοιο. Κάλπες είναι …. Κανείς δεν ξέρει το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά συγκυβέρνηση ΝΔ με Σύριζα μας φαίνεται σχεδόν αδιανόητο να συμβεί. Και εννοείται πως αποκλείουμε ποτέ μια τέτοια κυβέρνηση να μπορούσε να λειτουργήσει…..

 
 

 

Ενδιαφέρον στατιστικό

 

Για να ξεφύγουμε λίγο, πάμε σε μερικά στατιστικά που βρήκαμε αρκετά ενδιαφέροντα. Παρά λοιπόν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο προσδόκιμος εργασιακός βίος στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021 η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου για τους 15χρονους Ελληνες ήταν 32,9 χρόνια, ενώ κατά μέσο στην ΕΕ ήταν 36 χρόνια. Μικρότερο προσδόκιμο εργασιακό βίο από την Ελλάδα είχαν μόνο η Ρουμανία (31,3 χρόνια) και η Ιταλία (31,6).

 

Ο δείκτης υπολογίζεται με τη χρήση του προσδόκιμου ζωής και του ποσοστού των εργαζόμενων και των άνεργων σε κάθε πληθυσμιακή ηλικία.

 

Ο δείκτης για την ΕΕ αυξανόταν σταθερά από το 2001 έως το 2019 (από 32 σε 35,9 χρόνια) για να μειωθεί το 2020, λόγω της πανδημίας, στα 35,6 χρόνια και να επανέλθει το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα.

 

Τον μεγαλύτερο προσδόκιμο εργασιακό βίο είχαν πέρυσι η Ολλανδία (42,5 χρόνια), η Σουηδία (42,3) και η Δανία (40,3).

 

 

 

 

Ενδιαφέρουσα είδηση

 

Και με τον πληθωρισμό να επηρεάζει όλο τον πλανήτη, κάνοντας τις ζωές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων πολύ δύσκολη. Ενδιαφέρουσα βρήκαμε και την παρακάτω είδηση, την οποία κρατάμε …… Ακούγεται λοιπόν παράξενο, αλλά οι ευρωπαϊκές τιμές του σιταριού για τη νέα σοδειά, μειώνονται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Από την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου, έχουν υποχωρήσει κατά 105 ευρώ -λίγο πάνω από τα 330 ευρώ- καταγράφοντας μείωση 25%.

 

Η υποχώρηση των τιμών συνδέεται προφανώς με τις νέες προοπτικές εξαγωγής των σιτηρών της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Σύμφωνα με αναλυτές, σχεδόν όλα τα ασφάλιστρα κινδύνου που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου, έχουν «εξαφανιστεί» από τις τιμές. Στο καλαμπόκι επίσης, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώθηκαν επίσης κατά 10 ευρώ, σε μόλις 288,25 ευρώ ανά τόνο. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή για το καλαμπόκι από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Στη μείωση των διεθνών τιμών αναμένεται να συμβάλει και η Ρωσία, που μείωσε πρόσφατα τον φόρο εξαγωγής σιτηρών για να αυξήσει τις εξαγωγές της στη νέα σεζόν 2022-2023. Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας στη Μόσχα, η παραγωγή σταριού θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, κάτι που θα δημιουργήσει εξαγωγικό πλεόνασμα ρεκόρ για τη σεζόν για τη σεζόν 2022/23.

 
 

Και να μην παραβλέπουμε και αυτό!!

 

Και να μην παραβλέπουμε πως η παραπάνω εξέλιξη στην τιμή των σιτηρών συντελείται την ίδια ώρα που οι τιμές του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά υποχωρούνε περίπου 25 με 30%, μια πτώση η οποία αν και σηκώνει συζήτηση (αφού αποδίδεται στις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες), για ευνόητους λόγους ευχόμαστε να συνεχιστεί.

 
 

 

Ότι να 'ναι…

 

Δε μπορούμε να μην κλείσουμε με τον Ερντογάν, ο οποίος μετά τα όσα απίστευτα έχει πει κατά καιρούς τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να υιοθετεί νέες θεωρίες συνομωσίας (στοχοποιώντας τους παραγωγούς αυγών!!!) για να αποδώσει τον τρελό πληθωρισμό του 80%, ο οποίο μάλιστα με βάση ανεπίσημες εκτιμήσεις είναι κοντά στο120 με 130%!!!!!

 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Bloomberg σε σχετικό άρθρο του:

 

Ποιος φταίει για την πληθωριστική κρίση στην Τουρκία, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή πλησίασε τον Ιούνιο το 80%; Οι παραγωγοί αυγών της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαμάχης.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για υποψία κερδοσκοπίας τον Σεπτέμβριο και έκτοτε, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας έχει εντείνει τις έρευνες και τις επιτόπιες επιθεωρήσεις σε καταστήματα λιανικής και παραγωγούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα-ρεκόρ σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας για κερδοσκοπία. Οι επιχειρήσεις αρνούνται τα αδικήματα και προσφεύγουν στο δικαστήριο.

 

Εν τω μεταξύ, όμως, η αρχή ανταγωνισμού προειδοποιεί ότι θα ανακοινώσει νέα σειρά προστίμων μετά από μια άλλη έρευνα, όπου διαπίστωσε ότι μεγάλα καταστήματα συμφώνησαν με τους προμηθευτές τους για να αυξήσουν τις τιμές. Επόμενος στη λίστα; Τα αυγά.

 

Η αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ερευνά εάν η ένωση παραγωγών αυγών της Τουρκίας και τα 29 μέλη της έκαναν κατάχρηση των δεδομένων αγοράς που συλλέγουν για να χειραγωγήσουν τις τιμές. 

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum