| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 07/07/23

 

Που βρίσκονται αυτά τα χρήματα;

Βλέπαμε τα τελευταία στοιχεία της Knight Frank για την πορεία των τιμών ακινήτων διεθνώς, με τη χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ανόδου των τιμών σε 12μηνη βάση. Και για ακόμη μια φορά θα εκφράσουμε την έκπληξη μας για τις σοκαριστικές αυξήσεις που έχουνε καταγραφεί στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων. Αυξήσεις που μας κάνουνε να αναρωτιόμαστε που βρίσκονται αυτά τα χρήματα. Γιατί καταλαβαίνουμε την πώληση μιας πολυτελούς κατοικίας σε έναν ξένο επενδυτή. Αλλά να ενοικιάζεται μια γκαρσονιέρα, σε κατάσταση διάλυσης, 400 και 500 ευρώ … Αυτό πραγματικά μας εντυπωσιάζει, σχεδόν μας σοκάρει ….

 

 

Παράδειγμα

Θέλετε ένα παράδειγμα. Για εμάς τουλάχιστον είναι σοκαριστικό να πηγαίνεις σε συγκεκριμένο site αγγελιών. Να βάζεις όλα τα σπίτια που ενοικιάζονται στον Πειραιά. Και το φθηνότερο που σου βγάζει να είναι studio – γκαρσονιέρα 25τμ (ημιυπόγειό) στην τιμή των 300 ευρώ!!! Ε! Αυτό είναι κάτι παραπάνω από ακραίο, ειδικά όταν βλέπεις με βάση τα επίσημα στοιχεία, τους μέσους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 
 

Slowcession

Πάμε τώρα στην παγκόσμια οικονομία και σε μια ανάλυση με το κεντρικό συμπέρασμα της οποίας θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Αυτά που αναφέρει η ING στην τελευταία της ανάλυση πως πάμε για μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας τον όρο “slowcession”.

Η παγκόσμια οικονομία είναι κολλημένη στη «ζώνη του λυκόφωτος», ανάμεσα στη στασιμότητα και την ύφεση, διαπιστώνει η ING. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου να βυθιστούν σε «slowcession» (από τις λέξεις «slow» και «recession»).

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzerski, το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από γεγονότα που θα μπορούσαν να γεμίσουν μια ολόκληρη χρονιά. Η Ευρώπη απέφυγε την ενεργειακή κρίση χάρη στον ήπιο χειμώνα και τα κρατικά μέτρα στήριξης. Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τα lockdowns του κορωνοϊού ήταν πιο αδύναμο από ό,τι όλοι ήλπιζαν. Μια τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ελβετία δεν κατέληξε σε παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όπως πολλοί φοβήθηκαν. Η πρωτοφανής σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες συνοδεύτηκε από τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν ήταν κατ΄ ανάγκη αποτέλεσμά της.

Κοιτάζοντας στο δεύτερο μισό του έτους, η ING εκτιμά ότι το άνοιγμα της Κίνας θα συνεχίσει να είναι αδύναμο, η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να βιώσει μια ύφεση τον χειμώνα και η Ευρωζώνη θα  παραμείνει ανάμεσα στη στασιμότητα και την ύφεση.

Καθώς πολλές οικονομίες επιβραδύνουν, οι πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθούν, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τελικά οδηγώντας σε πτώση των τιμών. Έτσι, η ING εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αλλά και ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσουν γρηγορότερα από ό,τι περιμένουν οι κεντρικές τράπεζες προς τα τέλη του έτους.

Το φαινόμενο του «slowcession» αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, τονίζει ο επενδυτικός οίκος, καθώς εξηγεί πως η τάση αυτή είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί  σε σχέση με μια πιο  εμφανή ύφεση, για παράδειγμα.  Μέχρι οι κεντρικοί τραπεζίτες να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε «slowcession», θα συνεχίσουν να αυξάνουν  τα επιτόκια και όχι να τα μειώνουν.

Η ING πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αναγνωρίζοντας την αδύναμη ανάπτυξη, τη γενικότερη υποχώρηση του πληθωρισμού και το γεγονός ότι δεν χρειάζονται πια αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν σύντομα.

Οι προβλέψεις της ING μιλούν για ανάπτυξη μόλις 0,4% στην Ευρωζώνη φέτος, με τον πληθωρισμό στο 5,2%. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 0,5% με πληθωρισμό στο 2,5%. Για το 2025, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% με τον πληθωρισμό να πέφτει στον στόχο της ΕΚΤ, στο 2%.

Για την ελληνική οικονομία, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη στο 1,7% φέτος, στο 1,6% το 2024 και στο 1,7% το 2025.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 4,1% φέτος, στο 2,3% του χρόνου και στο 2% το 2025.

 

 

Ακόμη αναρωτιούνται ….

Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε και κάτι από τις τελευταίες ειδήσεις γύρω από τις εξελίξεις στο Σύριζα. Διαβάζοντας την είδηση πως ο κ. Πολάκης είναι το 3ο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, θα θέσουμε ένα ερώτημα. Ακόμη αναρωτιούνται στον Σύριζα γιατί πήραν το ποσοστό που πήραν; Είναι δυνατόν ο κ. Πολάκης να εμφανίζεται ως 3ο φαβορί; Τις προβλέψεις μας πάντως τις έχουμε κάνει τις τελευταίες ημέρες. Πως ο Σύριζα πάει για 3ο κόμμα, με μεγάλες πιθανότητες να δούμε και μονοψήφια ποσοστά.

 
 

Ο Φαραντούρης στηρίζει Αχτσιόγλου

Συνεχίζοντας και κλείνοντας με το Σύριζα. Όπως σχολίαζε και ο “Βηματοδότης”: Μπορεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει φουντώσει, ωστόσο κανένα απ’ τα πρόσωπα που φέρονται να διεκδικούν την ηγεσία δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, παρότι οι μέρες περνούν και η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων πλησιάζει. Ένα από τα πρόσωπα που συζητείται τον τελευταίο καιρό είναι και ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλας Φαραντούρης, μέλος του «think tank σοφών» αλλά και της εκλογικής επιτροπής που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριβή της 25ης Μαΐου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά την ανάλυση του κ. Μαύρου της ΜRB περί των προσόντων του νέου ηγέτη (μόρφωση, κύρος, αποδοχή της αγοράς), o κ. Φαραντούρης απέφυγε μεν το σχόλιο των καλών συναδέλφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνας Κοραή ότι τα χαρακτηριστικά αυτά ανταποκρίνονται στο δικό του προφίλ, ήταν όμως απολύτως σαφής και καταφατικός για την Έφη Αχτσιόγλου, κρίνοντας μάλιστα ότι το προφίλ της απευθύνεται και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Η συγκεκριμένη θέση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο επειδή πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αναφορά ενός στελέχους που βολιδοσκοπείται και ο ίδιος για την αρχηγία, αλλά και διότι ο καθηγητής Ν. Φαραντούρης τον θεωρούν ως μία πιο «κεντρώα» φωνή στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στιγμή που η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει πολιτικά πιο αριστερές καταβολές.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum