| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/03/23

 

Θετικό

Ας ξεκινήσουμε με τα της ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ. Με το γενικό συμπέρασμα να είναι θετικό, όσο και αν γκρινιάζουμε πως λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό και παρά την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας την προηγούμενη χρονιά μειώθηκε.

Για όποιον λοιπόν δεν διάβασε τα στοιχεία. Στάσιμη ήταν η οικονομία της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2022 καθώς η Eurostat αναθεώρησε τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της σε μηδενικό από οριακά θετικό (0,1%) της πρώτης εκτίμησής της.

Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% έναντι 2,4% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2022 αυξήθηκε 3,5% έναντι 5,3% το 2021.

Στην ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση και αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση.

Κυρίως αυτό που ήτανε θετικό ήτανε πως η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ σε τριμηνιαία βάση και τον δεύτερο υψηλότερο σε ετήσια βάση, μετά την Ελβετία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της αυξήθηκε 1,4% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο, με τη Μάλτα και την Κύπρο να ακολουθούν με ρυθμούς αύξησης 1,2% και 1,1%, αντίστοιχα.  Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Πολωνία (2,4%), την Εσθονία (1,6%) και τη Φινλανδία (0,6%).

Σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο δ’ τρίμηνο 5,2%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μετά την Ιρλανδία (13,1%).

 

 

Εκλογές

Τώρα στο ζήτημα των εκλογών, σε συνέχεια των όσων έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες για μια σειρά ζητημάτων …. Τις πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, υπό το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και της πολιτικής σύγκρουσης που ήδη έχει ξεκινήσει περί το τραγικό αυτό γεγονός, καταγράφουν στοχευμένες μετρήσεις που ήδη διενεργούνται από το σαββατοκύριακο που πέρασε και των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Όπως έγραφε η Ημερησία, κοινό συμπέρασμα αυτών των πρώτων ενδείξεων είναι ότι υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που αποστασιοποιείται από την κυβερνητική παράταξη, χωρίς όμως να προσχωρεί μαζικά σε μιαν άλλη.

Αυξάνεται, δηλαδή, σημαντικά, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν, πλέον, την απόσταση από τα πολιτικά κόμματα, με τους περισσότερους να απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία που ασκεί τη διακυβέρνηση, ενώ αρκετοί δημοσκόποι καταγράφουν με προσοχή και περίσκεψη την άνοδο της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου» που παρασύρει - κι εξομοιώνει - όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς της δημοκρατικής Πολιτείας.

Μια παρόμοια τάση της κοινής γνώμης -που όμως είχε σαφές πολιτικό περιεχόμενο και αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια από την τωρινή- εξέθρεψε καταστάσεις που οδήγησαν μια εγκληματική οργάνωση που καθύβριζε συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, να μπει στη Βουλή, παλαιότερα.

 

 

 

Η άποψη μας…

Θα σας επαναλάβουμε την άποψη μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα δε θα επηρεαστεί από το δραματικό γεγονός στα Τέμπη. Ναι μεν δεν αποκλείουμε αύξηση της αποχής, πιθανόν και σε ποσοστά ρεκόρ. Αλλά ότι θα αλλάξει άποψη μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, μεταπηδώντας από το ένα κόμμα στο άλλο, δεν το πιστεύουμε.

 

 

Πολύ σπέκουλα ….

Όσον αφορά το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη έχετε προσέξει πως αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλιο. Γενικά έχουμε σταματήσει να κάνουμε αντίστοιχα σχόλια και να μένουμε κυρίως στα της οικονομίας (με την ευρεία έννοια) και κάποιες φορές στα πολιτικά. Όσον αφορά το ατύχημα στα Τέμπη, πραγματικά δεν υπάρχουνε σχόλιο….. Δεν υπάρχει σχόλιο για την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος, το 2023 να αφήνει ένας τελείως ακατάλληλο πρόσωπο να γυρίζει τις γραμμές (και να ακούμε αυτούς τους διαλόγους που ακούσαμε). Tragic …. Αλλά όμως πολύ άσχημο είναι και αυτό που γίνεται με όλους αυτούς που προσπαθούνε να κάνουνε σπέκουλα πάνω στα πτώματα των θυμάτων …. Απαράδεκτο, όπως πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, όλα αυτά τα χρόνια ….

 
 

Προσβολή

Θέλετε να το προχωρήσουμε παραπάνω ….. Είδαμε τις παρακάτω photo από τις χθεσινές συγκεντρώσεις … Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό …. Αλλά προσωπικά πιστεύουμε πως είναι προσβολή στην μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους…. Γιατί το πιστεύουμε αυτό; Προσέξτε καλύτερα τις photo και σκεφτείτε κάποια πράγματα και θα καταλάβετε …. Όπως βέβαια είπαμε … Μην το αναλύσουμε πολύ … δεν έχει κανένα νόημα ….

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum