| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/12/22

 

 

Ελληνική Οικονομία

 

Σε μια είδηση την οποία δεν κρύβουμε πως μας είχε ξεφύγει και την είδαμε αργά το απόγευμα της χθεσινής ημέρας και ξαφνιαστήκαμε, πολύ αρνητικά. Μια είδηση την οποία θα την ψάξουμε περισσότερο για να δούμε τι ισχύει και τι όχι … Πολύ αρνητική εξέλιξη είναι το γεγονός πως εκεί που μιλούσαμε για 5 και 5,5%, στο 2,8% προσγειώθηκε η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των εκτιμήσεων.

 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μάλλον είναι αδύνατον να επιτευχθεί η εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη φέτος 5,6%, ενώ επανεκτιμάται προς τα κάτω και η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023. Όπως σχολιάζονταν και σε σχετικό δημοσίευμα. Οι επίσημοι φορείς ήταν εξίσου ή και περισσότερο αισιόδοξοι από την κυβέρνηση στις πρόσφατες προβλέψεις τους: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 6%, το ΔΝΤ 5,2% και η Τράπεζα της Ελλάδος 6,2%.

 

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις για τα προηγούμενα τρίμηνα: Το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται πλέον ότι είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,9% (από 8% προηγούμενη εκτίμηση) και το δεύτερο τρίμηνο 7,1% (από 7,7% προηγούμενη εκτίμηση). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%. Επιδόσεις που πέρασαν στα ψιλά, αλλά τα πράγματα μπορεί τελικά να είναι πιο σοβαρά από ότι φαίνεται.

 
 

 

Όλα αυτά με πληθωρισμό 8-9%

 

Να μην παραβλέπουμε κάτι πολύ βασικό. Όλα αυτά με πληθωρισμό 8 και 9%. Και εκεί που υπήρχαν πανηγύρια για την ανάπτυξη και εμείς λέγαμε πως καλή η ανάπτυξη της τάξης του περίπου 5 και 5,5%, αλλά η πραγματική ανάπτυξη (ονομαστική ανάπτυξη - πληθωρισμός) είναι αρνητική κατά περίπου 3,5 - 4%. Τώρα με μια τόσο μικρότερη ανάπτυξη, στο περίπου 2,8%, μιλάμε για μια αρνητική ανάκαμψη περίπου 5,5 με 6%. Μια μεγάλη πραγματική – αρνητική – ανάπτυξη για όποιον καταλαβαίνει καλά τα νούμερα.

 
 

 

Και του χρόνου!!

 

Και επειδή και του χρόνου θα πάμε σε υψηλούς πληθωρισμούς, περίπου 4 με 4,5%. Και του χρόνου θα μιλάμε για αρνητική ανάπτυξη, περίπου 2,5 με 3% (γιατί εμείς ανάπτυξη πάνω από 1 με 1,5% δε βλέπουμε και αυτό με το ζόρι, σε μια χρονιά που θα έχουμε και διπλές εκλογές).  Με απλά λόγια, σε δύο χρόνια η χώρα θα έχει μια συνολική αρνητική ανάκαμψη περίπου 8 με 9%!!

 

 

 

Και μετά εμείς θα επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2,5%;

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε ένα δημοσίευμα της Καθημερινής. Μία πιθανή «παρενέργεια» της χαμηλότερης πτήσης του ΑΕΠ είναι ο περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου, που είχε εκτιμηθεί ότι θα προέκυπτε λόγω καλής πορείας της οικονομίας, επιτρέποντας κάποιες νέες παροχές. Σε μικρότερο βαθμό επηρεάζεται αρνητικά και η μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

 

Εμείς όμως πιστεύουμε πως το μεγάλο πρόβλημα αυτής της επίδοσης είναι άλλο. Είναι ένα μεγάλο καμπανάκι το οποίο συνεχώς χτυπάμε. Πως αποδεδειγμένα η χώρα παρουσιάζει αδυναμία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης … Και σε όσους απαντάτε στο ερώτημα μας: Πως αυτή η χώρα θα επιστρέψει στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ότι αυτό θα συμβεί με τη μεγάλη ανάπτυξη των επόμενων ετών. Νομίζουμε πως τα τελευταία στοιχεία δίνουνε μια απάντηση πως μόνο τόσο εύκολο δε θα είναι αυτό το πράγμα.

 
 

 

Το θυμίζουμε πάντα  ..

 

Για να μη θεωρούμαστε απαισιόδοξοι. Εμείς θυμίζουμε πάντα ότι κατά την 10ετία της ελληνικής κρίσης … Όλες τις χρονιές η χώρα έπιανε και με το παραπάνω το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της επιβολής φόρων. Και πως καμία χρονιά. Αλλά καμία χρονιά δεν πιάστηκαν οι βασικοί στόχοι της ανάπτυξης, με πάντα χειρότερη επίδοση. Και αυτό τα λέει όλα, για τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα. Και συνδυάζοντας αυτό και το προηγούμενο σχόλιο. Θα πούμε και πάλι πως η σταδιακή ανάγκη επιστροφής στα υψηλά πλεονάσματα, κρύβει μεγάλους κινδύνους, για ένα déjà vu σε γνωστά πράγματα στη χώρα (ανάγκη νέων μέτρων, πολιτικές αντιπαραθέσεις κτλ).

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum