| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/06/24

 

Γενικά καλά …. Αλλά αυτό προβληματίζει αρκετά ….

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με ετήσιο ρυθμό  2,1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Υπενθυμίζεται πως στο δ΄ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 1,3% (αναθεώρηση από το 1,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και στο σύνολο του 2023 κατά 2%.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε το α' τρίμηνο φέτος κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,3% στο δ' τρίμηνο του 2023 (αναθεώρηση από το 0,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% και η ετήσια 0,4%. Δηλαδή, η Ελλάδα διατήρησε το ευρύ προβάδισμα στην ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5πλάσιος ρυθμός) και στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συνολικά δε μπορεί να πει κανείς πως η εικόνα είναι κακή … Ωστόσο βλέποντας παρακάτω τις επιμέρους κατηγορίες μεταβολής των κατηγοριών που συνθέτουν το ΑΕΠ … Δε μπορεί παρά να προβληματιστεί από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών, την ώρα που οι εισαγωγές αυξάνονται, με ότι αυτά συνεπάγονται για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα …

Στις επιμέρους κατηγορίες:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2023.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.

 
 

Κατά την άποψη μας αποτυχία

Τώρα μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα είχε τον έβδομο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμησή της ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,4% σε ετήσια βάση (σύγκριση με α’ τρίμηνο 2023) και 0,3% σε τριμηνιαία (σύγκριση με δ’ τρίμηνο 2023). Στο σύνολο της ΕΕ, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% και τριμηνιαίο ρυθμό 0,3%.

Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση, δηλαδή πενταπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση.

Υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη από την Ελλάδα είχαν η Μάλτα (4,6%), η Κροατία (3,9%), η Κύπρος (3,4%), η Λιθουανία (2,9%), η Σλοβακία (2,7%) και η Ισπανία (2,4%).

Σε τριμηνιαία βάση, μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ είχαν η Μάλτα (1,3%), η Κύπρος (1,2%), η Λετονία (0,9%), η Λιθουανία (0,8%) και η Πορτογαλία (0,8%).

Κατά την άποψη μας λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση που έχει υποστεί το ΑΕΠ της χώρας τα χρόνια της κρίσης …… Μόνο ευχαριστημένοι δε θα πρέπει να είμαστε από αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, αφού θα θέλαμε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη …. Μην μιζεριάζουμε ….. Αλλά η κατάσταση στη χώρα μας δείχνει να βελτιώνεται, με την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω τη μεγάλη κρίση. Ωστόσο πάμε πολύ πιο αργά από ότι θα έπρεπε …. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό. Αλλά θα έπρεπε η ελληνική οικονομία σταθερά να τρέχει, τουλάχιστον για κάποια χρόνια, με έναν από τους 2-3 υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης…

 

 

Τουρισμός

Στα του ελληνικού τουρισμού τώρα. Όπως αναφέρεται στο τελευταίο report της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται ότι θα αποδειχθεί το 2024, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης για τον κλάδο, όπως τονίζει σε report

Σημειώνεται ότι οι πρόδρομοι δείκτες υποδεικνύουν ότι το 2024 ξεκίνησε δυναμικά και ως εκ τούτου ο κλάδος είναι έτοιμος να διεκδικήσει μία νέα χρονιά ρεκόρ. Παράλληλα, η έρευνα πεδίου της Τράπεζας αποτυπώνει την πιο μεσοπρόθεσμη προοπτική του κλάδου, ο οποίος εμφανίζεται συνειδητοποιημένος για τις προκλήσεις βιωσιμότητας και αποφασισμένος να δράσει για την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο ελληνικός τουρισμός είχε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2024 (με τις αφίξεις του 1ου τριμήνου να παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 24%) ενώ σχεδόν το σύνολο των πρόδρομων δεικτών συνηγορεί σε θετικούς οιωνούς για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης των ελληνικών ξενοδοχείων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αισιοδοξία να αποτυπώνεται σε ρεκόρ καθαρών προσλήψεων για το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος (+98 χιλ. έναντι +90 χιλ. το 2023).

Παράλληλα, η αεροπορική κίνηση εξωτερικού σε σχέση με τα μεγέθη 2023 καταγράφει:

άνοδο στις εαρινές αφίξεις (της τάξης του 20%), καλλιεργώντας προσδοκίες για μείωση της εποχικότητας,

αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις της περιόδου Ιούνιος-Οκτώβριος (+8%), και

ισχυρή ζήτηση από ανεξάρτητους τουρίστες (+14% στις μέχρι τώρα κρατήσεις).

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι το 2024 μπορεί να επιτύχει νέα ρεκόρ, με αφίξεις της τάξης των 35 εκ. τουριστών (+7% έναντι του 2023) και βελτιωμένα έσοδα ανά τουρίστα, οδηγώντας έτσι σε εισπράξεις της τάξης των €22 δις (+10% έναντι του 2023) και ενίσχυση μεριδίου στη μεσογειακή αγορά. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμίσουμε το μεγάλο εύρος απόκλισης γύρω από το βασικό μας σενάριο (κυρίως προς τα κάτω), λόγω υψηλής γεωπολιτικής και κλιματικής αβεβαιότητας καθώς και πιθανών  αναταράξεων από την χρεοκοπία της FTI Touristik.

Σε αυτό το κομβικό σημείο, η Εθνική Τράπεζα, μέσω της έρευνας πεδίου σε 200 ξενοδοχεία που διεξήγαγε για 2η συνεχή χρονιά, επιχειρεί να διαγνώσει την οπτική των επιχειρήσεων του κλάδου. Ξεκινώντας από τις προσδοκίες των ξενοδοχείων για την πορεία του 2024, σημειώνουμε ότι αυτές συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις δικές μας εκτιμήσεις (ετήσια άνοδος πωλήσεων της τάξης του 10%), με όλους τους βασικούς προορισμούς να αναμένουν ενίσχυση δυναμικής έναντι της περιόδου 2019-2023. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα προσωπικού, με το 80% του τομέα να δηλώνει αντιμέτωπο με αριθμό κενών θέσεων ίδιο ή μεγαλύτερο του 2023.

Στη συνέχεια, στρεφόμενοι σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση και εμβαθύνοντας στα ευρήματα της έρευνας, διαπιστώνουμε ότι:

Τα ελληνικά ξενοδοχεία σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνονται τις τρέχουσες προκλήσεις βιωσιμότητας και εμφανίζονται συνειδητοποιημένα για την αμεσότητα των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη σταθερά υψηλή εποχικότητα του αυξανόμενου όγκου τουριστών. Συγκεκριμένα, οι μη-αστικοί προορισμοί ξεχωρίζουν σε αυτή την παράμετρο, καθώς η στενότερη σχέση τουριστικού προϊόντος και τοπικών χαρακτηριστικών τους καθιστά πιο ευάλωτους. Στο σημείο αυτό, επίσης σημειώνουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν όσον αφορά τις αλλαγές προτιμήσεων των πελατών, οι οποίοι πλέον δηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καταλυμάτων (σε ποσοστό της τάξης 65%).

Σε πιο στρατηγικό επίπεδο, το 84% του τομέα θεωρεί ότι πεδία που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως (όπως πολιτισμός και γαστρονομία) θα προσέθεταν αξία στον ελληνικό τουρισμό, διευρύνοντας τα όρια των δραστηριοτήτων-εμπειριών για τους τουρίστες πέρα από το παραδοσιακό «θάλασσα και ήλιος». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία υστερούν διαχρονικά στον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά άφιξη κατά τους χειμερινούς μήνες (2,5 ημέρες έναντι 3,8 κ.μ.ο. στις λοιπές μεσογειακές χώρες). Το πεδίο αυτό θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει μερικές «εύκολες νίκες» για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η σύγκλιση κοντά στο μεσογειακό μέσο όρο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου €0.5 δις στις ετήσιες εισπράξεις.

Προχωρώντας από τα λόγια στις πράξεις, τα ⅘ του κλάδου προτάσσουν εναλλακτικές στρατηγικές, με στόχο τη μείωση της εποχικότητας και την ενίσχυση των εσόδων ανά άφιξη. Κατανοώντας παράλληλα ότι η επιτυχία της προσπάθειας απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρου του τουριστικού οικοσυστήματος, ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τομέα  αντιλαμβάνεται τη σημασία των υποδομών ως κρίσιμου καταλύτη για την ευόδωση των επιχειρηματικών του σχεδίων (49%, από 30% το 2023).

 

 
 

Αρνητική είδηση

Περιττό να πούμε πως η παρακάτω είδηση είναι αρνητική, με όλα να δείχνουνε πως οι υψηλές τιμές τροφίμων ήρθαν να μείνουνε, σημειώνοντας πως πέραν των γενικών λόγων που οδηγούνε τα τρόφιμα σε υψηλές τιμές, να μην παραβλέπουμε και την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής, που θα κάνει την όλη κατάσταση πολύ πιο δύσκολη, ενδεχομένως και πολύ δυσκολότερη από ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε.

Όπως έγραφε το Reuters, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών λοιπόν των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα Παρασκευή.

Η νέα άνοδος καταγράφεται καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως, ανήλθε στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι διάφορες περιφερειακές εστίες ανάφλεξης και η κλιματική κρίση έχουν συμβάλει στη σταθερή άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, σε ρυθμό πολύ ανώτερο του πληθωρισμού στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πάντως, ο δείκτης παρέμεινε 3,4% κάτω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και 24,9% κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022.

Πρόβλεψη για την παραγωγή δημητριακών

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του εκτίμηση για την περίοδο Ιούλιος 2024 – Ιούνιος 2025, προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2,846 δισ. τόνους, σχεδόν ισοδύναμη με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ η παραγωγή του κριθαριού και του ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τη νέα Εκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης σήμερα Παρασκευή.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις παραπάνω προβλέψεις.

Η παγκόσμια συνολική χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2024/2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο νέο υψηλό των 2,851 δισ. τόνων λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ιδίως ρυζιού, εκτιμά ο FAO.

 
 

Με αφορμή τα παραπάνω

Με αφορμή τα παραπάνω θυμίζουμε τα όσα είχε πει προσφάτως ο διοικητής της ΤτΕ για το ζήτημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής:

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο παρέμβασής του στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO).

«Επείγει να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η κλιματική κρίση επηρεάζει τα μακροοικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό, την νομισματική πολιτική. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και οι Κεντρικές Τράπεζες δυσκολεύονται», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Το ΑΕΠ από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πχ φυσικές καταστροφές) υπολογίζεται πως μειώνεται κατά 0,5%. Οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται επίσης από ακραία φαινόμενα, οι επιπτώσεις βέβαια δεν είναι ίδιες για όλες τις περιοχές, υπάρχουν ανισότητες. Ακόμα και η πράσινη μετάβαση επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε.

«Αναμένουμε αυξημένη αβεβαιότητα το ερχόμενο διάστημα μέσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη, τα μεγέθη των επιχειρήσεων (πχ αποζημιώσεις από ασφαλιστικές επιχειρήσεις μετά από φυσικές καταστροφές, ζημιές στην περιουσία των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια πτώση των οικονομικών τους μεγεθών). Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την σταθερότητα διαταράσσοντας τις τιμές», υποστήριξε σκιαγραφώντας τις επιπτώσεις σε τέσσερα επίπεδα. 

Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να προκληθούν ζημίες, π.χ. στις υποδομές, στον κτιριακό εξοπλισμό και στο υλικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές μπορεί να περιοριστεί ή και να διακοπεί, προκαλώντας στρεβλώσεις και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σύμφωνα με μελέτες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτιμάται ότι οδηγούν σε μείωση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,5 ποσοστιαία μονάδα τη χρονιά που συμβαίνουν. Ακόμα και αν ανακάμψει σταδιακά η παραγωγή, η αυξημένη αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές και επενδυτικές επιλογές, την παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Τρόφιμα

Δεύτερον, σε σχέση με τον πληθωρισμό, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και με κινδύνους για τη διαμόρφωση των τιμών, η συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών κοντά στο στόχο μας καθίσταται πιο δύσκολη.

Δυσανάλογες επιπτώσεις

Τρίτον, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τομείς της οικονομίας, και άρα οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι ίδιες σε όλες τις περιφέρειες και τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας μια επιπλέον πρόκληση για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Πληθωρισμός

Τέταρτον, επιπτώσεις στο προϊόν και τον πληθωρισμό αναμένονται και από την πράσινη μετάβαση, τα μέτρα και τις πολιτικές προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, τις επιδοτήσεις και τη σχετική φορολόγηση. Για παράδειγμα, μία αυξημένη τιμή άνθρακα μπορεί, ceteris paribus, να ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, καθιστώντας απαραίτητη μια πιο περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, είναι αβέβαιη η επίδραση στον πληθωρισμό από τις επενδύσεις σε νέες, πιο πράσινες, τεχνολογίες, αλλά και από την απομείωση της αξίας περιουσιακών στοιχείων (π.χ. κτιρίων χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, παρωχημένων υποδομών). Ως αποτέλεσμα, διαφορετικές και αντίρροπες δυνάμεις επενεργούν στο μακροπρόθεσμο επιτόκιο ισορροπίας.

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν, όπως ανέφερα ήδη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να διαταράξουν τη σταθερότητα των τιμών», επεσήμανε.

Ολοένα και συχνότερα ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα

«Ήδη η ΕΚΤ προχωρά σε ασκήσεις προσομοίωσης των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η κλιματική αλλαγή έχει μπει στην ατζέντα μας, η ΤτΕ προσπαθεί να εκτιμήσει και να ποσοτικοποιήσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία για την οποία οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των μελετών δείχνουν σημαντικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα, με αυξημένη πιθανότητα για πιο συχνά και σφοδρά ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση ξηρασίας, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και περισσότερες ημέρες καύσωνα. Μάλιστα, οι προβλέψεις για τη δεκαετία του 2050 περιλαμβάνουν το σημείο καμπής πέραν του οποίου η ανθρωπογενής παρέμβαση στο κλίμα θα είναι μη αναστρέψιμη, εάν δεν εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα αναχαίτισης της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη», ανέφερε.

«Βέβαια η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και ευκαιρίες για πράσινες επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Εφόσον λειτουργήσει μία ενιαία αγορά κεφαλαίων στην ΕΕ εκτιμάται πως τα διαθέσιμα κονδύλια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 480 εκατ. ευρώ», κατέληξε.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum