| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/05/22

 

 

Και πάλι μπράβο

 

Θα ξεκινήσουμε και πάλι με ένα μπράβο για τις ενδείξεις που υπάρχουνε για τη φετινή τουριστική χρονιά. Στην τελευταία ειδησεογραφία λοιπόν, αυξημένα κέρδη στα επίπεδα του 2019, αναμένει για τη φετική τουριστική περίοδο η TUI, καθώς οι κρατήσεις είναι ήδη ενισχυμένες καθώς οι χώρες αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

 

Οπως ανακοίνωσε ο ταξιδιωτικός κολοσσός, στο δεύτερο τρίμηνο, οι υποκείμενες ζημιές προ φόρων και τόκων συρρικνώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ, σχεδόν μειωμένες κατά το ήμισυ από τις ζημιές των 633 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

Η TUI επίσης εμφάνισε πωλήσεις 2,13 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο της χρήσης 2022 που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, εννέα φορές περισσότερο από ό,τι στο β΄ τρίμηνο του 2021, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να ταξιδέψουν ξανά όταν κατέστη δυνατό.

 

Η πρώτη ένδειξη ήταν οι διακοπές του Πάσχα. Η υψηλή ζήτηση για ταξίδια και οι καλές επιχειρηματικές επιδόσεις, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις. Το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά με ισχυρό ταξιδιωτικό καλοκαίρι, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

 
 

 

Τα κρατάμε

 

Τώρα από την τελευταία έκθεση της DBRS, αν κρατάμε κάτι, είναι οι παρακάτω επισημάνσεις:

 

Παρά τη δέσμευση της Αθήνας στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και την προβλεπόμενη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δημοσιονομικές προοπτικές δεν έχουν «ανοσία» απέναντι στους κινδύνους που γεννούν ο πόλεμος και οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά, τονίζουν οι αναλυτές. Ενδεχομένως να χρειαστεί η επέκταση των μέτρων στήριξης, κάτι που θα οδηγήσει σε δυσμενέστερα δημοσιονομικά αποτελέσματα του χρόνου, εξηγούν. 

 

Η DBRS δίνει μεγάλη σημασία και στους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι ήταν αναιμικοί πριν την πανδημία και παρά την αισιοδοξία για θετικές επιπτώσεις από τα κεφάλαια της Ε.Ε. .. Θα μείνουμε στην τελευταία αυτή αναφορά. Αυτό γιατί συνεχώς φωνάζουμε πως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια και παρά τη μεγάλη βοήθεια από τα ομολογουμένως πολύ μεγάλα πακέτα στήριξης. Την έλλειψη ενός ουσιαστικά παραγωγικού μοντέλου, θα τη βρούμε μπροστά μας.

 
 

 

Και μόνο που έγινε αυτή η δήλωση είναι αδιανόητη

 

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε κάτι άλλο. Προσωπικά δεν είμαστε από τους απαισιόδοξους. Ούτε πιστεύουμε πως θα έχουμε γενίκευση του πολέμου, παρά τα όσα «περίεργα» ζούμε. Ωστόσο ότι εν έτη 2022 ο προσωπάρχης της καγκελαρίας θα δήλωνε: Δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε μόνοι χωρίς το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, μας φαίνεται μια πραγματικά αδιανόητη δήλωση. Είναι αδιανόητο εν έτη 2022, να συζητάμε ουσιαστικά επίσημα για το σενάριο σχεδόν ενός παγκοσμίου πολέμου, με επίσημες δηλώσεις από την γερμανική καγκελαρία.  

 
 

 

Covid-19 – ΗΠΑ

 

Αν και τελευταία είχαμε αναφορές στα όσα απίστευτα συμβαίνουνε στην Κίνα, επί της ουσίας έχουμε αρκετό καιρό να ασχοληθούμε με τον Covid-19, κάτι το οποίο φυσικά και δε μας στεναχωρεί καθόλου. Πάμε να δούμε ένα ενδιαφέρον στατιστικό, απόδειξη του πόσο βελτιωμένη είναι πλέον η κατάσταση στον αναπτυγμένο κόσμο. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στατιστικά, οι θάνατοι από Covid στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, 93% χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021. Στατιστικά που θα μπορούσε κανείς να πει πως δείχνουνε το τέλος της πανδημίας.

 

 
 

 

Οι 40 υπερπτήσεις αποτελούν ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας

 

Τέλος τώρα, όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης», ήταν 4 το απόγευμα της Δευτέρας, σχεδόν χαράματα στην Ουάσιγκτον, όταν τηλεφώνησε στο Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Θέμα της συζήτησης δεν ήταν μόνον η επικείμενη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό στην Ουάσιγκτον (θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό), αλλά, τα ελληνοτουρκικά με τις τουρκικές προκλήσεις και βεβαίως το Ουκρανικό.

 

Ο Αμερικανός άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις του σε κάθε συνομιλητή του: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο λέει συχνά. Προσέξτε, επισήμως δεν ζητήθηκαν ποτέ να σταλεί οπλισμός από την χώρα μας στην Ουκρανία. Ανεπισήμως όμως;

 

Και εδώ υπάρχει απάντηση: «Με 40 υπερπτήσεις πάνω από νησιά είναι ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», του είπε ο υπουργός. Δηλαδή, με δυο λόγια πώς θα στείλουμε κι άλλο οπλισμό τη στιγμή που λόγω της τουρκικής απειλής δεν θέλουμε να υπάρξει ρήγμα στην άμυνα της χώρα μας. Αυτά είπε ο υπουργός στον Αμερικανό και η συζήτηση συνεχίστηκε για τις προκλήσεις των Τούρκων.

 

Ήθελε ο Λόϊντ Όστιν να τα μάθει όλα. Πότε περνά για παράδειγμα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία από τη Βουλή (σ.σ. περνά σήμερα), πότε ψηφίζεται, ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις; Οι δυο τους μίλησαν ακόμα για τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ουκρανία. Η ιστορία με τον οπλισμό έχει ως εξής:

 

***

 

Πρώτα στείλαμε καλάσνικοφ, τώρα ζητούν και τεθωρακισμένα

 

Πρώτα στείλαμε στην Ουκρανία τα Καλάσνικοφ, τις αντιαρματικές ρουκέτες και είμαστε από τις πρώτες χώρες που κάναμε κάτι τέτοιο να στείλουμε δηλαδή πολεμικό υλικό. Εν συνεχεία ήρθαν και άλλα (ανεπίσημα) αιτήματα. Μας ζήτησαν να στείλουμε και άλλα οπλικά συστήματα που τα έχουμε αποκτήσει (με θυσίες του ελληνικού λαού) από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι συμβατά ειπώθηκε με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ουκρανία. Ήθελαν συγκεκριμένα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται απειλή από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. . Αλλά σε λίγο καιρό επανήλθαν και ζήτησαν (πάλι ανεπισήμως) και άλλα όπλα. Τους είπαμε το ίδιο, αν και υπήρχε σκέψη να στείλουμε πρόσθετα πυρομαχικά..

 

Τώρα, μου λένε πως θέλει (πάντα ανεπισήμως γιατί έως τώρα καμία επίσημη πρόταση δεν υπήρξε) η Γερμανία να στείλουμε στην Ουκρανία, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1. Είπαμε στους Γερμανούς ότι μπορούμε να το συζητήσουμε φτάνει αυτά τα οπλικά συστήματα που θα φύγουν από την Ελλάδα να μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντιστοίχων δυνατοτήτων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (δυτικής κατασκευής και προέλευσης). Διότι, υπάρχει πώς να το κάνουμε η απειλή εναντίον τη χώρας μας. Δεν μας απάντησαν ακόμα αν και ο γερμανικός στρατός έχει τέτοιες λύσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έως ότου υπάρξουν άλλες μονιμότερες. Μας ζήτησαν, λένε κάποιες πληροφορίες, ακόμα και αντιπολοϊκούς πυραύλους Harpoon, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά η Αθήνα όχι μόνον απορρίπτει το αίτημα, αλλά ούτε καν θέλει να το συζητήσει. Ούτε καν ως ενδιάμεση λύση.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum