| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/10/21

 

 

Μακάρι

 

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% την επόμενη 10ετία εξέφρασε για ακόμη μια φορά χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος …. Και προσωπικά θα επαναλάβουμε ένα τεράστιο μακάρι. Ωστόσο και αν και οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η ανάπτυξη κατά τη φετινή χρονιά πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε (και πολύ χαιρόμαστε για αυτό). Προσωπικά κρατάμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις αν η χώρα μας μπορεί να επιτύχει μια τέτοια μέση ανάπτυξη την επόμενη 10ετία. Όσο σημασία έχει η εκτίμηση μας, 1,5 με 2% το πολύ βλέπουμε και αν …. Μάλιστα θα λέγαμε, μακάρι να επιτύχουμε και αυτό και ευχαριστημένοι θα είμαστε ….

 
 

 

Αυτό που θα είχαμε από το 2015

 

Και συνεχίζοντας με ένα σύντομο σχόλιο περί τα της οικονομίας …. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Και εννοείται πως αυτή θα είναι μια ακόμη πολύ θετική εξέλιξη (είναι το πιθανότερο πως θα συμβεί) …. Ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Ότι αυτό είχε αποφασιστεί και θα συνέβαινε από το 2015, αν δεν είχανε γίνει όσα έγιναν με capital controls, δημοψηφίσματα κτλ …. Θα μας πείτε τώρα τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση. Απλώς για να καταλάβουμε γιατί παρά την τόσο μεγάλη αισιοδοξία που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια, στο τέλος του 2020 είχαμε ΑΕΠ όσο το 1997-1998…. Και μην ακούσουμε για πανδημία, γιατί πανδημία είχανε και οι άλλες χώρες…. Ωστόσο μόνο μια οικονομία είχε ΑΕΠ όσο πριν από 23 χρόνια!!!

 
 

 

Ας τις λάβουμε σοβαρά υπόψη (upd)

 

Είχαμε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό σε κάποιες πολύ εύστοχες δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου …. Και είχαμε πει πως θα είναι πολύ χρήσιμο να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη … Το ίδιο λοιπόν θα πούμε και για τις τελευταίες του δηλώσεις …

Ειδικότερα:

 

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά” που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. 

 

Πολλές δεκαετίες μετά την κρίση του '73, βιώνουμε ξανά ενεργειακή κρίση, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι υπό την πίεση των κοινωνιών η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην απανθρακοποίηση. "Αυτό συνέβη χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. 

 

"Έχουμε αποφασίσει ότι το καύσιμο μετάβασης είναι το φυσικό αέριο, όμως δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις τρισ. που απαιτούνται για την μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αέριου όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο. Τώρα με την κρίση έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκης φυσικού αερίου. Πάμε χωρίς σχέδιο στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, που δε λειτουργούν όταν δε φυσά ή δεν έχει ήλιο. Ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ενέργειας όταν αυτή ζητείται από το δίκτυο γιατί δεν υπάρχει μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. 

 

"Αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε αέριο και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες να είναι η Ρωσία, όχι το Κατάρ, η Νορβηγία ή η Αυστραλία. Άρα αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε διότι δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία για την ενεργειακή μετάβαση και δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις. Ή θα πάμε γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αντιμετωπίζοντας την μία κρίση μετά την άλλη, ή ταυτόχρονα θα επενδύσουμε στις υποδομές που θα στηρίξουν αυτή τη μετάβαση", ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 

 
 

 

Οκ !!!!

 

Λίγο πολύ το είχαμε ακούσει, ωστόσο εντυπωσιαστήκαμε πως με βάση τα επίσημα στατιστικά, σε πολλές περιφερειακές ενότητες της Βορείου Ελλάδος, περίπου το 60% των πολιτών είναι  ανεμβολίαστο και το αντίστοιχο ποσοστό να ξεπερνά μετά βίας το 50% στη Θεσσαλονίκη ….  Επαναλαμβάνουμε ποσοστά που μας εντυπωσίασαν ….

 
 

 

Τυχαίο … δε νομίζουμε

 

Και σε σχέση τώρα με τα παραπάνω και τα τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Νομίζουμε πως μόνο τυχαίο δεν είναι πως με βάση πάντα τα επίσημα στατιστικά. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς της χώρας από Covid, νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας. Νομίζουμε πως και μόνο αυτό τα λέει όλα, για το αν τα εμβόλια λειτουργούνε κτλ …. Κτλ …

   

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum