| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/03/23

 

Πληθωρισμός

Ας ξεκινήσουμε με τον πληθωρισμό ….. Αναμενόμενο και ευχάριστο νέο αυτό της μείωσης του πληθωρισμού στο 6,1% το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Και είπαμε πως ήτανε αναμενόμενο λόγω της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Την ίδια ώρα όμως και αυτό κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Πολύ υψηλές παραμένουν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε 22,4% σε ετήσια βάση και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5,1%.

Οι τιμές των καυσίμων - λιπαντικών αυξήθηκαν 2% και του φυσικού αερίου 37,1%.

Στη είδη διατροφής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές γαλακτοκομικών-αυγών κατά 25,2%, στις τιμές των κρεάτων κατά 20%, των ελαίων-λιπών κατά 22,9% και του ψωμιού κατά 16,8%.

Οσον αφορά τις υπηρεσίες, το κόστος των αεροπορικών μεταφορών αυξήθηκε 47,6%, των ταξί 32,9% και των πλοίων 26,7%.

Εικόνα που περιέχει τραπέζι

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

 

Μετά από περίπου 10 χρόνια ακούσαμε τέτοιες περιπτώσεις…

Μπορεί να είναι και τυχαίο … Αλλά ανησυχώντας έτσι και αλλιώς πως σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα της χώρας και κυρίως η παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει στροφές. Ακόμη και η μεγάλη ύφεση να μη συμβεί (που δεν τον πιστεύουμε), θα έχουμε μια μεγάλη και δυστυχώς, πιθανόν, μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετά χρόνια, παράλληλά με διατήρηση υψηλών, σε ένα βαθμό, επιπέδων πληθωρισμού.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ακούσαμε από δύο πολύ γνωστά μας πρόσωπα να έχουνε πρόβλημα με την είσπραξη των ενοικίων τους, με τους ενοικιαστές τους να καθυστερούνε την πληρωμή, θυμίζοντας μας λίγο τα όσα γίνονταν τα χρόνια της κρίσης. Είπαμε πως μπορεί να είναι και κάτι τυχαίο. Αλλά είναι κάτι που μας προβλημάτισε, ένα μικρό σημάδι για σταδιακή επιδείνωση της οικονομίας, όπως τουλάχιστον ήτανε η πρώτη μας αντίδραση σε αυτό που ακούσαμε.

 

 

 

Ίσως αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Χαρακτηριστικά αναφέραμε παραπάνω:

Ακόμη και η μεγάλη ύφεση να μη συμβεί, θα έχουμε μια μεγάλη και δυστυχώς, πιθανόν, μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση για αρκετά χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι που μας ανησυχεί περισσότερο. Μια περίοδος που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 2, 3 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια (4-5 χρόνια) που η παγκόσμια οικονομία θα είναι μεταξύ φθοράς - αφθαρσίας, εν μέσω μάλιστα και σχετικά υψηλών πληθωρισμών (με προίκα και τη τελευταία έκρηξη του πληθωρισμού). Και όσο και αν σας φανεί περίεργο. Είναι καλύτερο να είχαμε ένα σοκ, μια γρήγορης μεγάλης ύφεσης (όπως είχε συμβεί το 2008, όταν για παράδειγμα η γερμανική οικονομία έχασε περίπου 10% του ΑΕΠ σε λιγότερο από ένα χρόνο – ανακάμπτοντας όμως πολύ γρήγορα). Παρά να πάμε σε μια παρατεταμένη κατάσταση κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία θα σέρνεται, σε πλήρη αντίθετη με τα όσα έζησε η παγκόσμια οικονομία την προηγούμενη δεκαετία.

 

 

Ξέρετε τι σημαίνουν;

Ξέρετε τώρα τι σημαίνουνε τα παραπάνω για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, έχοντας χάνει την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. 2 και πλέον χρόνια με την πανδημία, με σκληρά lockdown. 1 χρόνο (που σίγουρα θα έχει συνέχεια, έστω και με μικρότερους ρυθμούς) κρίσης πληθωρισμού. Θα αντιμετωπίσουμε και μια πιθανή μίνι – κρίση της παγκόσμιας οικονομίας (μεγάλης επιβράδυνσης αν το προτιμάται) για περίπου 2-3 χρόνια. Στο σύνολο η χώρα μας θα έχει χάσει 2 δεκαετίες, επαναλαμβάνοντας με την πρώτη (2010-2020) να είναι η καλύτερη στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας, με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις οποίες κάτι παραπάνω από έχασε η ελληνική οικονομία.

 
 

Ηλθαν, (δεν τους) είδαν και απήλθαν

Τώρα όπως έγραψε ο “Βηματοδότης” … Η επίσκεψη της υποεπιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου θα ήλεγχε το κράτος δικαίου εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Δεν είδαν κανέναν, δεν τους είδε κανείς και επέστρεψαν άπραγοι στις Βρυξέλλες. Στην υποεπιτροπή δεν συμμετείχε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το ΕΛΚ, αλλά (ευτυχώς) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρβανίτης. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί η υποεπιτροπή PEGA με τον Κούλογλου, η οποία σημείωσε ανάλογη επιτυχία αλλά τουλάχιστον εκείνη είχε καταφέρει να συναντήσει τον Γεραπετρίτη! Δεν ξέρω αν το φιάσκο κάνει σοφότερους τους ακτιβιστές των υποεπιτροπών. Μακάρι. Προφανώς όμως δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι να κάνει αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και σίγουρα οι υποεπιτροπές του δεν είναι ελεγκτικές αρχές της εθνικής πολιτικής. Θα μπορούσαν να βρουν κάτι σοβαρότερο να ξοδεύουν την ώρα τους.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum