| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/06/22

 

 

Κάτι πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση

 

Θα ξεκινήσουμε με το μεγάλο πρόβλημα της τιμής των καυσίμων. Ένα πρόβλημα που τορπιλίζει τα πάντα, συμβάλλοντας τα μέγιστα για να έχει η Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος χρόνος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει πως πρέπει άμεσα να κάνει κάτι για αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δε γίνεται η Ελλάδα να έχει μια από τις ακριβότερες τιμές καυσίμων στον κόσμο, με την κυβέρνηση να έχει πλέον τεράστια ευθύνη για αυτό!! Ξεκινάμε λίγο επιθετικά. Αλλά αυτά που ακούμε από την πραγματική οικονομία (πέραν φυσικά των προβλημάτων στα νοικοκυριά, με το κόστος μετακίνησης να έχει εκτοξευτεί) είναι εφιαλτικά. Είναι μια κατάσταση η οποία δε βγάζει πουθενά.

 
 

 

Να πούμε το καρφί μας …

 

Και επειδή σίγουρα το σχόλιο θα είναι πως η κυβέρνηση και το κράτος χρειάζονται τους φόρους, κάτι το οποίο εννοείται πως καταλαβαίνουμε. Θα πούμε το καρφί μας!! Θα ήτανε πολύ πιο σωστό να μην έχει μειωθεί  ΕΝΦΙΑ και ο φόρος ακινήτων, σε τέτοιο βαθμό έστω, στα πολύ μεγάλα εισοδήματα (περιουσίες). Και να είχαμε μειώσου τους φόρους στα καύσιμα. Παρά το αντίθετο. Το λέμε αυτό γιατί όπως γνωρίζουμε. Όπως λένε οι ίδιοι οι άνθρωπο με τεράστια ακίνητη περιουσία. Οι μειώσεις που έγιναν φέτος ήτανε πραγματικά τεράστιες. Εννοείται πως ως άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Αλλά να έχεις μια από τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα παγκοσμίως και να μειώσεις, σε τέτοιο βαθμό (το επαναλαμβάνουμε), το φόρο ακινήτων στις πολύ μεγάλες περιουσίες, δεν το λες και το πιο σωστό οικονομικό σχεδιασμό.

 

 

 

Λέτε να το ετοιμάζουνε;

 

Προσωπικά τις θεωρίες συνομωσίας θέλουμε να τις αποφεύγουμε … Ωστόσο μας έχει μπει στο μυαλό μια σκέψη – σενάριο και παρακολουθώντας τα τελευταία ρεπορτάζ θα το γράψουμε και σήμερα. Δεν αποκλείουμε λοιπόν να πλησιάζει η ώρα αποχώρησης του ρώσου προέδρου. Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε σενάρια δολοφονία του κτλ (σενάρια που κυκλοφορούνε και ανακυκλώνονται, όπως πάντα άλλωστε) ….. Αυτό που λέμε είναι ότι φανερά παγιδευμένος σε έναν πόλεμο που του έχει γυρίσει και προσωπικά και στο ρωσικό λαό – ρωσική οικονομία μπούμερανγκ. Και εν μέσω μεγάλων πιέσεων από το εσωτερικό της χώρας. Ο Β. Πούτιν θα λάβει την απόφαση να αποσυρθεί, με πρόσχημα προβλήματα υγείας. Θα πάρει σύνταξη και θα αποσυρθεί σε μια από τις αρκετές βίλες του να απολαύσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

 

Για την ιστορία τώρα:

 

«Ο Πούτιν έλαβε επείγουσα ιατρική βοήθεια, αρρώστησε ενώ μιλούσε με αρχηγούς του στρατού» αναφέρει κανάλι του Telegram επικαλούμενο «πηγές του Κρεμλίνου».

 

Σημειώνεται ότι η πληροφορία αυτή, παρότι δεν έχει επαληθευτεί, έρχεται αφότου η ετήσια καθιερωμένη επικοινωνία του πρόεδρου της Ρωσίας με απλούς πολίτες - απαντά σε ερωτήσεις για πολλές ώρες - αναβλήθηκε χωρίς να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία.  

 

Οι φήμες για την επιδείνωση της υγείας του Πούτιν έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. 

 

Γιατροί φέρονται να συμβούλεψαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάνει καμία εκτεταμένη δημόσια εμφάνιση αφότου αρρώστησε εν μέσω συζητήσεων με τους αρχηγούς του στρατού του, ισχυρίστηκε ένας υποτιθέμενος γνώστης των τεκταινομένων πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος ένιωσε «οξεία αδιαθεσία, αδυναμία και ζάλη», ενώ σηκωνόταν από το γραφείο του μετά από πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με συμβούλους και στρατιωτικούς ηγέτες, ανέφερε την Πέμπτη το κανάλι General SVR στο Telegram. 

 

«Ο πρόεδρος χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια», ισχυρίστηκε το κανάλι που επιμένει ότι έχει πηγές στο Κρεμλίνο και έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα υποτιθέμενα ιατρικά προβλήματα του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της νόσου του Πάρκινσον. 

 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο στα οποία ο Ρώσος ηγέτης φαίνεται πρησμένος, ενώ άλλα πλάνα τον έδειχναν να εμφανίζει τρέμουλο στα πόδια και να μην περπατά καλά. 

 

Στα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύεται από έναν υπάλληλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το να συλλέγει τα κόπρανα και τα ούρα του αρχηγού του κράτους, αναφέρει στο μεταξύ δημοσίευμα του Γάλλου δημοσιογράφου Ρεζίς Ζαντέ και του Ρώσου δημοσιογράφου ερευνητικής δημοσιογραφίας του ιστότοπου «Proekt» Μιχαήλ Ρούμπιν στην ιστοσελίδα του Paris Match.

 

Στο σωματοφύλακα του Πούτιν, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων είχε ανατεθεί να συλλέγει τα κόπρανα και τα ούρα του προέδρου, να τα πακετάρει και στην συνέχεια να τα στέλνει στην Ρωσία με ειδική βαλίτσα. Οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται για να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Πούτιν.

 

Πρόσφατα ο ιστότοπος «Proekt» είχε ανακαλύψει ότι κατά την διάρκεια των επισκέψεων του Πούτιν στο Σότσι από το 2016 έως το 2020 τον συνόδευε ομάδα γιατρών από την Κεντρικό κλινικό νοσοκομείο που υπάγεται στην διεύθυνση της προεδρίας. 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές ο Πούτιν υποβλήθηκε «είτε σε επέμβαση, είτε σε σοβαρό χειρουργείο, το πιθανότερο στην περιοχή της πλάτης του», για αυτό και το 2016 υπήρχε πάντα μαζί του ένας φυσικοθεραπευτής και μια ομάδα νευροχειρουργών.

 
 

 

Θετική εξέλιξη

 

Για να μην λέμε όμως μόνο τα αρνητικά. Κρατάμε ένα μακροοικονομικό στοιχεί το οποίο μας έκανε θετική εντύπωση.

Στο υψηλότερο λοιπόν επίπεδο των τελευταίων 31 ετών ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ξεπερνώντας όχι μόνο τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά και το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης επενδύσεων της UNCTAD (πρόκειται για τον οργανισμό εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ) που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι ΑΞΕ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν το 2021 σε 5,732 δισ. δολάρια έναντι 3,213 δισ. δολαρίων το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας δηλαδή, και έναντι 5,019 δισ. δολαρίων το 2019. Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2006 με τις ΑΞΕ τότε να διαμορφώνονται στην Ελλάδα σε 5,355 δισ. δολάρια. Οι ΑΞΕ στην Ελλάδα το 2021 αντιστοιχούν στο 20,5% των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

 

Η αύξηση των ΑΞΕ στην Ελλάδα κατά 78,4% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 –πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που σημειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο (64,3%)– ήρθε σε μια χρονιά που στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά καταγράφηκε υποχώρηση των ΑΞΕ κατά 34,4%. Στην Ευρώπη, πάντως, συνολικά και όχι μόνο στην Ε.Ε. οι ΑΞΕ αυξήθηκαν το 2021 κατά 171,1% σε σύγκριση με το 2020. Στη γειτονική Τουρκία οι ΑΞΕ διαμορφώθηκαν το 2021 σε 12,53 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 60,2% σε σύγκριση με το 2020. Το απόθεμα ΑΞΕ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2021 σε 45,8 δισ. ευρώ έναντι 41,57 δισ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 10,2%.

 

Οι ΑΞΕ που οφείλονται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια ανήλθαν το 2021 σε 2,66 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 272,3% σε σύγκριση με το 2020 –εξέλιξη βεβαίως αναμενόμενη λόγω πανδημίας–, ενώ το 2019 ήταν μόλις 804 εκατ. ευρώ. Το 2018, πάντως, οι ΑΞΕ από εξαγορές και συγχωνεύσεις είχαν φτάσει τα 2,95 δισ. ευρώ.

 

Οι ΑΞΕ που αφορούν εντελώς νέες επενδύσεις, όχι δηλαδή εξαγορά υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων ή επέκταση με νέες επενδύσεις (greeinfield investments) διαμορφώθηκαν το 2021 στην Ελλάδα σε 2,767 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 14,2% σε σύγκριση με το 2020 (3,22 δισ. δολάρια).

 

Οι επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες διαμορφώθηκαν το 2021 σε 926 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επίσης σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2020, της τάξης του 68,8%. Το απόθεμα των εξερχόμενων από την Ελλάδα ΑΞΕ διαμορφώθηκε το 2021 σε 14,04 δισ. ευρώ, μόλις κατά 0,2% αυξημένο σε σύγκριση με το 2020.

 
 

 

Μια ΝΟΤΑΜ στις φουρτούνες στο Αιγαίο

 

Τέλος, όπως έγραφε ο «Βηματοδότης» ….. Σήμερα θα σας περιγράψω πως η χώρα μας επιχειρεί να μπλοκάρει όποιες κινήσεις κι αν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που παράλληλα είναι και σκάφος γεωτρύπανο. Στόχος της χώρας μας που αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα τις τουρκικές προκλήσεις, είναι να υπάρξουν κινήσεις ώστε να μην επαναληφθεί η ένταση του καλοκαιριού με την κρίση του OrucReis. Διότι στο ελληνικό Πεντάγωνο γνωρίζουν πολύ καλά, έτσι όπως δύσκολα άρχισε το καλοκαίρι, έτσι πιθανόν να συνεχιστεί.

 

Οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα από το λιμάνι Τασουτζού χρήζουν προσοχής από τα Επιτελεία: «Ένα τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας που διαθέτει και αυτό ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης και πλήρωμα 200 ατόμων μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Οι προετοιμασίες του πλοίου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου». Αυτά συγκεκριμένα ανέφεραν οι πληροφορίες που άλλωστε δεν είναι και τίποτα απόρρητες, τη στιγμή που τις μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο TRT από τις 11 Μαΐου. Πώς αντιδρά όμως η Αθήνα;

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum