| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/09/22

 

 

“Μέχρι όσο χρειαστεί” …

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της ενεργειακής κρίσης, έχοντας εκφράσει την ανησυχία μας αναφορικά με την κρατική στήριξη. Ωστόσο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χαρακτηριστικά χθες πως κακώς ανησυχούμε. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η βοήθεια και μεγάλη θα είναι και για όσο χρειαστεί θα συνεχιστεί. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Αυτή η στιγμή η στήριξη είναι περίπου στο 90 με 95% των προσαυξήσεων. Και για τους πιο μικρούς λογαριασμούς (περίπου μέχρι 2.000 κιλοβατώρες) θα παραμείνει σε αυτά τα τόσο υψηλά επίπεδα. Ωστόσο όσο αυξάνεται η κατανάλωση, η στήριξη θα μειώνεται, με τη γενική εκτίμηση πάντως να είναι πως για το μεγάλο μέρος των καταναλωτών, η στήριξη θα παραμείνει σχεδόν η ίδια, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Εμείς δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε όλα αυτά να επιβεβαιωθούνε ….

 
 

 

Εύλογη ανησυχία

 

Πάμε τώρα σε μερικές ενδιαφέρουσες αναφορές μιας δικηγόρου, οι οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία πως δημιουργούνε ανησυχία, με βάση τουλάχιστον τα όσα είπε χθες.

 

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδό τους, και μάλιστα δύο φορές μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργούν δυσμενές κλίμα για τους δανειολήπτες, σημείωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, φιλοξενούμενη σε τηλεοπτική εκπομπή.

 

Ήδη από τις δύο τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, έχει προκύψει αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των τόκων που καλούνται να πληρώσουν οι δανειολήπτες και επομένως της δόσης που καταβάλουν.

 

Για παράδειγμα σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 15 χρόνια, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί από 696 ευρώ σε 758 ευρώ. Αναλογικά σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια η δόση από 560 ευρώ αυξάνεται σε 600 ευρώ.

 

Εκτίναξη κόκκινων δανείων

 

Δεδομένου του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, από τα οποία μπορεί να απαλλάχθηκαν οι τράπεζες, αλλά όχι οι δανειολήπτες αφού ανέλαβαν τη διαχείριση τους τα funds, οι νέες αυξήσεις επιτοκίων θα οξύνουν το πρόβλημα, επισημαίνει η κυρία Νούκα. 

 

Θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια. Ενδεικτικά του κινδύνου είναι τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από 1,5 μήνα περίπου, και αφορούν τις ρυθμίσεις δανείων που έγιναν το 2021, και στο πλαίσιο του «Προγράμματος Γέφυρα». Όπως προκύπτει, από τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πέρυσι «κοκκίνισε» το 1 στα 3.

 

«Φανταστείτε τι θα συμβεί φέτος» τονίζει η κυρία Νούκα, με την άνοδο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση της πίεσης που θα δεχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί αν μιλήσουμε για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ, τότε η μηναία επιβάρυνση της δόσης αγγίζει τα 210 ευρώ.

 

Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την κοινωνία και την οικονομία, συμπληρώνεται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό με τις τιμές να εκτοξεύονται σε είδη πρώτης ανάγκης.

 

Για να κατανοήσει κανείς τις διαστάσεις του προβλήματος αρκεί να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια.

 

Καταλήγοντας η κυρία Νούκα προέτρεψε τους δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που αναμένεται να προσφέρουν οι τράπεζες για μετατροπή δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

 

 

 

Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις

 

Πάντως πιστεύουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά στεγαστικών δανείων (αλλά και όχι μόνο), θα πρέπει από τις τράπεζες να υπάρξουνε παρεμβάσεις. Ειδικά στα πιο ακριβά δάνεια, εννοείται πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουνε εδώ και τώρα τα spread τους. Πιστεύουμε πως η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Ωστόσο είναι εύκολο να αρχίσει σιγά – σιγά η κατάσταση να επιδεινώνεται και πριν καν το καταλάβει κανείς, να αρχίσουμε να μιλάμε για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όσο αν μέχρι νεοτέρας η κατάσταση παραμένει πλήρως ελεγχόμενη.  

 
 

 

Ναύλοι

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουνε τα στατιστικά γύρω από την πορεία των ναύλων, με την πτώση να συνεχίζεται. Είχαμε αναφερθεί και άλλες φορές προσφάτως. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως οι τιμές των ναύλων συνεχίζουνε να διορθώνουνε και βρίσκονται σε νέα χαμηλά 16μηνών, 56% χαμηλότερα των πρόσφατων ιστορικών υψηλών. Βέβαια οι τιμές είναι πάντα 3 φορές υψηλότερα των επιπέδων προ – πανδημίας.

 

 
 

 

Μια είδηση που κρατάμε

 

Να κλείσουμε με μια είδηση την οποία προσωπικά την κρατάμε. Ξέρουμε πως μικρή σημασία μπορεί να έχει τι ζητάει ένας μικρός αριθμός δημοτικών συμβούλων στη Ρωσία. Ωστόσο η είδηση πως «Την παραίτηση Πούτιν ζήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης» είναι μια είδηση που μας κίνησε το ενδιαφέρον. Και το γράφουμε αυτό παραπέμποντας και στην άποψη αναλυτή που σας είχαμε παρουσιάσει χθες. Και με την οποία συμφωνούμε απόλυτα. Πως σε ένα χρόνο ο Πούτιν μπορεί να μην υπάρχει πολιτικά.

 

Για την ιστορία τώρα της τελευταίας είδησης. Δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτική σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.

 

«Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της» αναφέρεται στην έκκληση.

 

Τον κατηγορούν για εσχάτη προδοσία

 

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην Αγία Πετρούπολη με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του.

 

Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

 

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού.

 

Την ίδια ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί. Στην έκκλησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και επεσήμαιναν ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλιαα

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum