| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/05/23

 

Πλέον δίνουνε πιθανότητες

Τις προηγούμενες ημέρες έχουμε γράψει δύο πράγματα. Πρώτων πως άνθρωποι που δουλεύουνε σε δημοκοπικές εταιρείες και κυρίως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, έλεγαν πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες η ΝΔ να επιτύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Και πως προσωπικά εμείς, χωρίς να είναι το επικρατέστερο σενάριο, πιστεύουμε πως υπάρχουνε αρκετές πιθανότητες (ας πούμε περίπου 30-40%) η ΝΔ να το επιτύχει.

Συζητούσαμε λοιπόν το ΣΚ με τα ίδια πρόσωπο (όπως είπαμε κυρίως τον ένα τον εμπιστευόμαστε αρκετά). Και η νεότερη εκτίμηση είναι πως σταθερά οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ αυξάνονται. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, μπορεί να μην είναι, όπως πιστεύουμε εμείς, 35 και 40%. Ωστόσο η πιθανότητα του περίπου 10% έχει πλέον γίνει περίπου 25, κοντά στο 30%.

 

 

Ο Σύριζα θα πάει υψηλότερα …

Τα ίδια πρόσωπα πάντως μας είπανε και κάτι άλλο. Έχουμε γράψει πως βλέπουμε τη ΝΔ στο περίπου 32% και το Σύριζα κάπου στο 24-25%. Οι πάντες λοιπόν μας λένε πως ο Σύριζα θα πάει υψηλότερα προς το 27 ίσως και 28%. Ένα ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει και υψηλότερο ποσοστό για τη ΝΔ. Το λέμε αυτό γιατί πιστεύουμε πως η διαφορά των δύο κομμάτων θα είναι τουλάχιστον 5%. Αν λοιπόν ισχύει αυτό που μας λένε και πάει ο Σύριζα στο 27 και 28%, δεν αποκλείουμε η ΝΔ να πάει 33-34%, με βάση τουλάχιστον τους δικούς μας υπολογισμούς, όσο φυσικά σημασία έχουνε…

 

 

 

Σχεδόν σίγουρος ο δεύτερος γύρος

Τώρα στελέχη κοντά στη κυβέρνηση – δημοσιογράφοι κτλ …. Σε κάτι που πιστεύουμε και εμείς. Το θεωρούνε δεδομένο πως θα υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών, αρχές Ιουλίου. Το λέμε αυτό γιατί έχει κυκλοφορήσει η πληροφορία, πως αν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρή, για παράδειγμα ΝΔ 30-31 και Σύριζα 27-28. Με το ΠΑΣΟΚ στο περίπου 9%. Η ΝΔ θα επιλέξει να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο. Άνθρωποι λοιπόν κοντά στο περιβάλλον της ΝΔ, λένε πως ότι και αν συμβεί θα πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, με την απόφαση σχεδόν ειλημμένη και όσο φυσικά μπορεί κανείς να ξέρει δεδομένου πως μιλάμε για εκλογές.

 

 

Ελληνική Οικονομία – ανεργία

Στα της ελληνικής οικονομίας τώρα, πάμε σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της Eurobank για την πορεία της ανεργίας στη χώρα μας …. Η μείωση λοιπόν του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023 συνοδεύτηκε από επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Eurobank στο «7 Μέρες Οικονομία».

Το ποσοστό ανεργίας, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό αλλά δεν εργάζονται, μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) διαμορφώθηκε στο 10,8% (μέσος όρος 3 μηνών) από 11,8% το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 13,1% το πρώτο τρίμηνο 2022. 

Τα αντίστοιχα μεγέθη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είχαν ως εξής: Ισπανία 12,9%, Ελλάδα 10,8%, Ιταλία 7,9%, Κύπρος 7,1%, Γαλλία 7,0%, Πορτογαλία 6,9%, Φινλανδία 6,7%, Λετονία 6,7%, Ευρωζώνη 6,6%, Λιθουανία 6,4%, Κροατία 6,3%, ΕΕ-27 6,0%, Σλοβακία 6,0%, Βέλγιο 5,8%, Εσθονία 5,3%, Αυ-στρία 4,9%, Λουξεμβούργο 4,7%, Ιρλανδία 4,1%, Ολλανδία 3,5%, Σλοβενία 3,2%, Μάλτα 3,0% και Γερμανία 2,9%.

Σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του τρίτου τριμήνου 2013 (28,1%), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 ήταν μειωμένο κατά 17,3 ποσοστιαίες μονάδες, παρά ταύτα σε σχέση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα (7,6% το δεύτερο τρίμηνο 2008) ήταν υψηλότερο κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 ήταν η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης (2,3 ποσοστιαίες μονάδες), ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη μεταβολή στην Ισπανία (0,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε ό,τι αφορά τις δύο μεταβλητές που συνθέτουν το ποσοστό ανεργίας, ήτοι τον αριθμό των απασχολούμενων και τον αριθμό των ανέργων, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής το πρώτο τρίμηνο 2023: οι απασχολούμενοι διαμορφώθηκαν στα 4.136,6 χιλ. άτομα (μέσος όρος 3 μηνών) από 4.142,4 χιλ. άτομα το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 4.116,4 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο 2022.

Συνεπώς, ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας – μετρούμενος βάσει του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων – παρουσίασε οριακή τριμηνιαία μείωση κατά 0,1% και ήπια ετήσια αύξηση κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο 2023.

Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 501,0 χιλ. άτομα (μέσος όρος 3 μηνών) από 551,7 χιλ. άτομα το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 620,0 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο 2022, σημειώνοντας ισχυρή τριμηνιαία και ετήσια συρρίκνωση (9,2% και 19,2% αντίστοιχα). Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, το εργατικό δυναμικό (απασχολούμενοι + άνεργοι = 4.637,6 χιλ. άτομα) συρ-ρικνώθηκε τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2023, στοιχείο που αποτυπώνεται στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής (το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στο εργατικό δυναμικό) στο 59,4% από 60,0% το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 60,4% το πρώτο τρίμηνο 2022 (βλέπε Σχήμα 2.1). Το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη το 2022 ήταν στο 65,1%.

Ως εκ τούτου, η ισχυρή μείωση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023 δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μείωση του αριθμού των ανέργων που οδηγήθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και εποχικοί παράγοντες δύνανται να ερμηνεύσουν σε έναν βαθμό τις παραπάνω μεταβολές, καθότι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι η περίοδος μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την τελευταία να κάνει την εμφάνισή στην παρατήρηση για την απασχόληση του Μαρ-23.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία δείχνουν ότι η διατήρηση της απασχόλησης σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια συνδέεται, πέραν άλλων παραγόντων, και με την αύξηση της συμμετοχής όλο και περισσότερων ατόμων του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό.

Για παράδειγμα, αν το ποσοστό συμμετοχής στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 ήταν ίσο με το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη, τότε το εργατικό δυναμικό θα ήταν υψηλότερο κατά 439,5 χιλ. άτομα (9,5%) με σημαντικά οφέλη για τηναπασχόληση και το παραγόμενο προϊόν της οικονομίας.

Οι επενδύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές της οικονομίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πεδίο. Δημιουργούν προϋποθέσεις για την αύξηση του εργατικού δυναμικού (μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της αύξησης της παραγωγικότητας και των πραγματικών αμοιβών, που θα ενισχύσουν τα κίνητρα για ένταξη περισσότερων ατόμων στο εργατικό δυναμικό και την επιστροφή πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης ύφεσης και της μεγάλης στασιμότητας), κάτι που μεσοπρόθεσμα δύναται να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος.

 
 

Πότε θα κάνουμε ντιμπείτ οι δυο μας;

Όπως τώρα έγραψε ο “Βηματοδότης” … Στο δεύτερο διάλειμμα ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη (είδατε, που εσείς νομίζετε πώς δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα;). Ο Πρωθυπουργός του είπε πως ήταν στην πατρίδα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Άρτα. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι τον είδε, κάτι που μαρτυρά ότι ο ένας «παρακολουθεί» τον άλλον (και αλλοίμονο εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο). Και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε: «Τι θα γίνει με το δικό μας ντιμπέιτ;» Στις δεύτερες εκλογές εάν υπάρξουν, ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα να απορεί: «Μα τώρα έχουμε εκλογές».

Μια τρίτη συνάντηση έγινε ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουστούμπα. Όπως μου αφηγήθηκε ο γενικός γραμματέα του ΚΚΕ, ο κ. Ανδρουλάκης του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές.

Όλες αυτές οι συναντήσεις και οι συνομιλίες μαρτυρούν ότι είναι δυνατή και η συνεννόηση και ότι είναι ανοιχτός και ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα. Σας τα περιγράφω όλα αυτά για να δείτε ότι τα κόμματα μπορούν να συζητήσουν (είτε n on ή off camera- δεν έχει και τόση σημασία) για πιθανές συνεργασίες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum