| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 16/11/23

 

Μισθοί

Έχοντας αρκετές αναφερθεί, στο ζήτημα των μισθών και κυρίως όσον αφορά τη χώρα μας και μετά τα όσα έχουνε συμβεί τα χρόνια της κρίσης είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Και πως το ζήτημα ουσιαστικών αυξήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια. Ας ξεκινήσουμε με την τελευταία ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Η έρευνα  καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες σημειώνουν κέρδη, πέραν του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αν ληφθεί υπ' όψιν ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν».

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσιεύει τη μελέτη αυτή, ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο "Μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους", που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού, που προκαλείται κυρίως από τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό,

αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και

φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος».

 
 

Στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας που πάει και καλά …

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τώρα πως γεμάτη με ξενοδοχεία είναι η λίστα των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα eauction και αφορούν μονάδες σε όλη την Ελλάδα, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες, ενώ κάποιες από αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Συνολικά 54 ξενοδοχεία έχουν πάρει τον δρόμο του πλειστηριασμού έως τα μέσα Μαΐου 2024. Μόνο τον Νοέμβριο, 14 ξενοδοχεία έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Και όλα αυτά στη βαριά βιομηχανία της χώρας, η οποία μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια τα έχει πάει εξαιρετικά. Και μη σκεφτεί να πει κανείς πως αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της μαύρης εποχής της πανδημίας. Γιατί δεν είναι έτσι. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων τουλάχιστον. Μιας κακής ελληνικής νοοτροπίας. Να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, πληρώνοντας τα λιγότερα και αφήνοντας το φέσι στις τράπεζες και στις τράπεζες, μην πληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας. Και το ακόμη μεγαλύτερο θύμα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι…

 
 

Τι είχε πει πριν από μερικά χρόνια και πριν την πανδημία

Σε σχέση με τα παραπάνω ….. Πριν από μερικά χρόνια και πριν την πανδημία ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ είχε πει χαρακτηριστικά πως δεν καταλαβαίνει πως γίνεται ο τουρισμός να έχει τόσο υψηλές αποδόσεις. Kαι την ίδια ώρα η τουριστική και βαριά βιομηχανία της χώρας μας να έχει από τα περισσότερα κόκκινα δάνεια υπονοώντας φυσικά πως δε δουλεύει σωστά το μοντέλο, με κάποιους να καρπώνονται το κέρδος, αφήνοντας τα φέσια στις τράπεζες και την πολιτεία…. Φυσικά δεν τα λέμε όλα αυτά, έχοντας κάτι με την βιομηχανία του τουρισμού. Το αντίθετο. Απλώς τα λέμε ως απόδειξη πως τα πράγματα συνεχίζουνε να μη λειτουργούνε, σε μεγάλο βαθμό έστω, σωστά …. Όπως χαρακτηριστικά λέμε, ελάχιστα πράγματα έχουνε αλλάξει σε αυτή τη χώρα παρά τα όσα περάσαμε στην κρίση…

 

 

Διεθνής Οικονομία

Σε μια είδηση τώρα από τη διεθνή οικονομία, με όλο και περισσότερους να επιμένουνε πως οι πραγματικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων ξεκινάνε τώρα και κυρίως τις επιπτώσεις τους θα δούμε το 2024.  Εξελίξεις, που έστω σε ένα βαθμό, δε μπορούμε να μην επηρεάσουνε και τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο επανέρχεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, προμηνύοντας δυσκολίες, αλλά και κινδύνους για ανεπτυγμένες και ιδίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU). Ο ερευνητικός βραχίονας του Economist διαβλέπει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2024, ενόσω η διεθνής ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών.

Ήδη, το κόστος δανεισμού για πολλά κράτη έχει εκτιναχθεί σε πολυετή υψηλά, ως αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων στη διεθνή αγορά ομολόγων από επενδυτές που «χώνεψαν» το μήνυμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ότι τα επιτόκια αναφοράς θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμη σε αυτά τα πρωτοφανή επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλά εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πορεία του πληθωρισμού και των επόμενων κινήσεων στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτικές συνθήκες διεθνώς θα «σφίξουν» περαιτέρω, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να προβούν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

«Καμπανάκι» για χρεοκοπίες

Σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι συνθήκες για έκδοση ομολόγων και εξυπηρέτηση του χρέους θα δυσκολέψουν για τις κυβερνήσεις. Έπειτα από χρόνια άπλετης δημοσιονομικής στήριξης, η σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα συνεχίσει να απασχολεί τους επενδυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, αυτό αφορά ιδίως χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και ελλιπές όραμα βελτίωσης των κρατικών ταμείων, όπως η Ιταλία. Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, δεδομένης της κλιμάκωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και της αύξησης του ποσοστού του χρέους προς το ΑΕΠ.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως, διατρέχουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και ιδίως στην Αφρική, όπου οι αναλυτές του EIU θεωρούν πιθανό να υπάρξουν χρεοκοπίες. Οι χώρες αυτές είναι εκτεθειμένες σε υψηλά επίπεδα χρέους, τεράστια κόστη εξυπηρέτησης εξωτερικού δανεισμού και βεβαρημένα κρατικά ταμεία. Τους κινδύνους αυτούς εντείνουν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με πολλαπλούς πιστωτές για την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Σύμφωνα με το EIU, στη Λατινική Αμερική ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Αργεντινής και του Εκουαδόρ, που ενδέχεται να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ιδίως εάν οι πολιτικές γίνουν λιγότερο φιλικές προς την αγορά και μπουν εμπόδια στην εξωτερική χρηματοδότηση. Στην Ασία, διαφαίνονται αντίστοιχα προβλήματα στις χώρες του Νότου, όπως τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Μικραίνει το δημοσιονομικό περιθώριο

Πάντως, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να απορροφήσει σημαντικό μερίδιο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, περιορίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για πιο ποιοτικές επενδύσεις, όπως στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Ήδη η άνοδος του κόστους δανεισμού επιδεινώνει τις προοπτικές έκδοσης ομολόγων για χώρες με υψηλά χρέη. Έτσι, το EIU τονίζει ότι εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των νέων διεθνών προκλήσεων ασφαλείας και των στόχων πράσινης μετάβασης, οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν νέες πηγές εσόδων, ώστε να χρηματοδοτήσουν τους νέους τομείς προτεραιότητας, όπως την άμυνα. 

Ήδη οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί στη φορολόγηση των υπερκερδών από τράπεζες ή εταιρείες ενέργειας. Τα μέτρα αυτά, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU δεν αρκούν, ώστε να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση στα κρατικά ταμεία.

 
 

Πόλεμος και Fake News

Να κλείσουμε με ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον θέμα … Όπως αναφέρονταν σε χαρακτηριστικό δημοσίευμα, η αλήθεια-και -αυτού του πολέμου κρύβεται καλά. Καθ’ όλο το διάστημα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια ομίχλη πληροφοριών που ξεπερνά όλες τις πρηγούμενες φορές και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και το παγκόσμιο κοινό βλέπουν τη σύγκρουση, ενώ πυροδοτει μίσος και άσκηση βίας εναντίον αθώων.

Διεθνή Μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post , BBC, Financial Times, Guardian, thenationalnews.com, έχουν καταγράψει -δήθεν-ειδήσεις που έχουν καταρριφθεί στην συνέχεια.

Αναλυτικά:

-Ο ισχυρισμός ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στο Kfar Azza, ένα κιμπούτς κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα φαίνεται να προήλθε από ένα ισραηλινό ρεπορτάζ την Τρίτη, επόμενη ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Την Τετάρτη, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού φάνηκε να επικυρώνει το δημοσίευμα, με εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στο Kfar Azza, ένα κιμπούτς κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αρχικά εμφανίστηκε να προωθεί την ιστορία σε συνάντηση με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας. “Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό, ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι θα έβλεπα … έχω επιβεβαιώσει, εικόνες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά”, είπε.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης επανόρθωσε αργότερα λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων και σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης και ότι δεν είχε δει στην πραγματικότητα τις φωτογραφίες.

Λιγότερο από μια μέρα αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε πίσω. «Υπήρξαν περιπτώσεις μαχητών της Χαμάς που προχώρησαν σε αποκεφαλισμούς και άλλες φρικαλεότητες τύπου ISIS», σύμφωνα με δήλωση στο CNN. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν τα θύματα ήταν άνδρες ή γυναίκες, στρατιώτες ή πολίτες, ενήλικες ή παιδιά».

– 24 ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς, το hashtag “TraitorsFromWithin” έγινε trend στο X, Ορισμένα threads στα εβραϊκά υποστήριξαν ότι στο συνοριακό φράχτη είχαν εγκατασταθεί εργάτες που ήταν Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, ενώ άλλα ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε για να προχωρήσει η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας.
Οι ισχυρισμοί ότι η επίθεση οφείλεται σε συνεννόηση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, φυσικά ήταν ψευδής.

-Ένα φωνητικό στο WhatsApp που υποτίθεται ότι είχε εμπιστευτικές πληροφορίες κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου, σε εκατοντάδες ομαδικές συνομιλίες στο Ισραήλ. Υποτίθεται ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιαζόταν μια ακόμη “μάχη που δεν έχουμε ξαναζήσει”, όπως ανέφερε γυναίκα στα εβραϊκά, προειδοποιώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν να χάσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υπηρεσίες διαδικτύου για μια εβδομάδα.

Οι Ισραηλινοί σε όλη την χώρα έσπευσαν στις τράπεζες και στα παντοπωλεία. Αλλά το μήνυμα, όπως διευκρίνισε ο στρατός ώρες αργότερα στο Χ ήταν ψευδές.

-Λογαριασμός υπέρ της Χαμάς με την ονομασία Gaza Now μοιράστηκε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ο πρώην αριστερός πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εγκατέλειπε τη χώρα.

Η φωτογραφία δεν είχε ημερομηνία και τον έδειχνε στην παραλαβή αποσκευών σε ένα αεροδρόμιο

Ο λογαριασμός Gaza Now είχε αναδημοσιεύσεις την φωτο από Εβραίο Ισραηλινό influencer που υποστηρίζει την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και είχε μοιραστεί το περιεχόμενο για να επικρίνει την αριστερά Ο influencer ζήτησε τελικά συγγνώμη στο X.

-Ένα μακάβριο βίντεο που διαδόθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα νεαρό κορίτσι να πυρπολείται από όχλο, για το οποίο οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι ήταν έργο της Χαμάς. Το υλικό στην πραγματικότητα, ήταν από περιστατικό του 2015 στη Γουατεμάλα.

-Ένας λογαριασμός μοιράστηκε ένα βίντεο που υπονοούσε ψευδώς ότι Παλαιστίνιοι προσποιούνταν τους τραυματίες στη Γάζα.Το υλικό ήταν στην πραγματικότητα από μια έκθεση του 2017 σχετικά με έναν καλλιτέχνη μακιγιάζ που εργάζεται σε παλαιστινιακές ταινίες και με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

-Ένας μαυροντυμένος μαχητής της Χαμάς σηκώνει στους ώμους του έναν φορητό εκτοξευτή ρουκετών και πυροβολεί. Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο Apache εκρήγνυται μέσα σε μια καταιγίδα φωτιάς.

Πρόκειται για ένα βίντεο που δήθεν δείχνει τη μανία και την ένταση των συγκρούσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνο που δεν είναι έτσι.

Παρά τους ισχυρισμούς για την αυθεντικότητά του, η σκηνή είναι στην πραγματικότητα παρμένη από ένα βιντεοπαιχνίδι, το Arma 3, το οποίο δημιουργεί προσομοιώσεις σκηνών μάχης με εκπληκτική ακρίβεια.

-Βίντεο στο Facebook και το X δεν δείχνει Ιρλανδούς οπαδούς ποδοσφαίρου να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες αλλά  υποστηρικτές δύο μαροκινών ομάδων.

-Ένα άλλο βίντεο στο X στο οποίοι φέρεται η Χαμάς να αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς στρατηγούς δείχνει στην πραγματικότητα τη σύλληψη των αυτονομιστών ηγετών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την υπηρεσία ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν.

-Η φωτογραφία ενός αεροσκάφους γεμάτου με Ισραηλινούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να καταταγούν στο στρατό είναι ψεύτικη. Δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και ένα στοιχείο που προδίδει την κατασκευή είναι τα χέρια των επιβατών με έξι δάχτυλα.

-Ένα άλλο κλιπ με ένα αιωροπτεριστή της Χαμάς που σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του σε ηλεκτροφόρα καλώδια και δημοσιεύτηκε στο Reddit είναι στην πραγματικότητα ένα τραγικό ατύχημα στην Κίνα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο YouTube πριν από τρεις μήνες. Η ανάρτηση διαγράφηκε αργότερα από τον χρήστη, αφού άλλοι χρήστες του Reddit δήλωσαν ότι ήταν ανακριβής.

-Πλάνα στο TikTok από κτίρια στη Γάζα που περιβάλλονται από καπνό και φλόγες είναι στην πραγματικότητα φωτγραφία οπαδών ποδοσφαίρου στο Αλγέρι που πανηγυρίζουν μια νίκη με φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

-Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από  δεξιό influencer της Μαλαισίας, τον Ian Miles Cheong, και το οποίο προβλήθηκε πάνω από 12 εκατομμύρια φορές, ισχυρίστηκε ότι δείχνει τη Χαμάς να πηγαίνει πόρτα-πόρτα κυνηγώντας Ισραηλινούς. “Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό στη γειτονιά σας, στην οικογένειά σας”, έγραψε. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάνα της ισραηλινής αστυνομίας που πραγματοποιεί έφοδο σε ένα σπίτι.

-Άλλες αναρτήσεις αναδημοσιεύουν γνήσια πλάνα από τη Γάζα, αλλά από προηγούμενες συγκρούσεις πριν από μήνες ή και χρόνια.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum