| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/06/22

 

 

«Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοια μείωση»

 

«Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοια μείωση» ….. Αυτή τη φράση μας είπε χθες άνθρωπος σε μεγάλη θέση σε super market, έχοντας την πλήρη εικόνα της πορεία των ημερήσιων πωλήσεων. Όπως είπε, με βάση τα επίσημα στοιχεία που διατηρεί το super market, η μείωση είναι όλο και μεγαλύτερη, σε μια κατάσταση που προσωπικά ο ίδιος δεν την έχει ξαναδεί τα πολλά χρόνια που βρίσκεται στον κλάδο ….. Και στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε μαζί του, το κοινό συμπέρασμα είναι πως δύσκολα δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ρεκόρ κατά τους επόμενους μήνες. Και όπως χαρακτηριστικά γράφουμε κάθε φορά, όλα δείχνουνε πως από το φθινόπωρο και μετά τα πράγματα θα σφίξουνε πάρα πολύ, σε βαθμό που πραγματικά μας αγχώνει πάρα πολύ που μπορεί να βγάλει αυτή η κατάσταση.

 
 

 

Εκλογές

 

Χθες είχαμε αναφερθεί στο σενάριο το πρόωρων εκλογών προς το φθινόπωρο. Και πέραν των όσων αναφέραμε, πάμε  να δούμε τα όσα ενδιαφέροντα έγραψε η Ναυτεμπορική:

 

Τροφή στα εκλογικά σενάρια δίνει και πάλι η κυβέρνηση καθώς προβαίνει σε δηλώσεις και πράξεις που εκλαμβάνονται ως σήμα προεκλογικής προετοιμασίας για το φθινόπωρο.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως προέβη και σε αναφορές που αναζωπύρωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι- γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» ανέφερε αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το τι θα συμβεί αν ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός.

 

Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε και σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες και την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να μην ηγηθούν μιας μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας.

 

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός, και το τονίζω αυτό, πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Ν.Δ.» συμπλήρωσε.

 

Ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης προκάλεσε, όμως, και ο υπ. Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αφενός υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι τα σενάρια περί πρόωρων «δηλητηριάζουν την πολιτική σκέψη», αλλά αφετέρου αναγνώρισε ότι «δεν αντέχει ο τόπος να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους».

 

Με δεδομένο, όμως, ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη με περιοδείες των πολιτικών αρχηγών ανά την Ελλάδα και με αλλεπάλληλες εξελίξεις στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη εξελήφθη από πολλούς ως «προεκλογική».

 

Στο ίδιο πλαίσιο η Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αναπλ. ΥΠΕΣ, Στ. Πέτσας, εντάσσεται στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη ο κ. Πέτσας τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην περιφέρεια Αν. Αττικής.

 

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. θα ενταχθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την εγκαθίδρυση αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

 

Περαιτέρω το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τροφοδοτείται εσχάτως και από τις παραπομπές πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στο ειδικό δικαστήριο, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να θελήσει να αξιοποιήσει εκλογικά αυτές τις εξελίξεις.

 

 

 

Ερντογάν

 

Θα σταθούμε και σήμερα στα της Τουρκίας, παραπέμποντας στα όσα γράφαμε τις τελευταίες ημέρες και επαναλαμβάνοντας την άποψη που έχουμε γράψει από τα μέσα του 2021. Πως το 2022 θα είναι η τελευταία ολόκληρη πολιτική χρονιά του Σουλτάνου και πως το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει τελειώσει πολιτικά (το διευκρινίζουμε ότι μιλάμε για την πολιτική του καριέρα). Ας κρατήσουμε λοιπόν τα όσα έγραψε η Capital Economics, προβλέποντας ιστορική υποτίμηση της τουρκικής λίρας στο 24 έναντι του δολαρίου το 2022 και στο 26 στις αρχές του 2023, σε σχέση με το περίπου 17 που διαπραγματεύεται σήμερα και του ιστορικού χαμηλού των περίπου 18,5χ ….. Όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός είναι στο 75% !!! (επίσημα, αφού κάποιοι μιλάνε και για τριπλάσιο πληθωρισμό)!! Όπως είχαμε σχολιάσει και πρόσφατα, αυτά τα νούμερα μην τα περνάμε στα ψιλά…

 
 

 

Από τις ειδήσεις που κρατάμε

 

Από τις ειδήσεις τώρα που κρατάμε, είναι πως όλο και περισσότερο οι ευρωπαίοι έχουνε αρχίσει να πιέζουνε την Ουκρανία να συμπράξει με τη Ρωσία για να υπάρξει μια μορφή συμφωνίας. Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία όλων αυτών των μηνών, είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και όπως αναφέραμε το κρατάμε αυτό, γιατί αν οι πιέσεις των ευρωπαίων ενταθούνε και άλλο (το πιθανότερο) το επόμενο διάστημα, πιστεύουμε πως η Ουκρανία δε θα μπορεί πλέον να μην πει το ναι σε κάποια μορφή συμφωνίας, με το Ζελένσκι να εγκαταλείπει την σκληρή γραμμή, η οποία έτσι και αλλιώς δε φαίνεται να βγάζει κάπου ….

 
 

 

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα

 

Σε σχέση με τα παραπάνω …. Χαρακτηριστικά ήτανε και τα όσα έγραψε χθες ο γερμανικός τύπος:

 

«Εχει χάσει ο άνθρωπος την αίσθηση της πραγματικότητας;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Ποιος είναι ο «άνθρωπος»; Μα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, που κάθε άλλο παρά φιλο-ρωσική είναι. Και εξηγεί: «Λίγο πριν την επίσκεψη στο Κίεβο του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε το σύνθημα: «Φυσικά και θα απελευθερώσουμε την Κριμαία μας».

 

Πώς πρέπει να αντιδράσουν σήμερα οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Ουκρανική πρωτεύουσα; Πόσο ρεαλιστική είναι, δυστυχώς, η βούληση του Ουκρανού προέδρου να ανακαταλάβει την Κριμαία, όπου η Ρωσία έχει χτίσει ισχυρές αμυντικές γραμμές μετά την προσάρτησή της χερσονήσου το 2014; «Που αποσκοπεί ο Ζελένσκι, με μια ανακοίνωση τόσο μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα;» διερωτάται η Tagesspiegel.

 

Επαναλαμβάνοντας λοιπόν κλείνοντας. Τις τελευταίες αυτές εξελίξεις τις παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον…

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum