| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/08/22

 

 

Ενεργειακή κρίση

 

Θα ξεκινήσουμε με την ενεργειακή κρίση και τα τελευταία ρεπορτάζ. Όπως χαρακτηριστικά λοιπόν έγραφε χθες το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ, ακολουθώντας το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, σε μια κατάσταση που ήδη θεωρείται πως βρίσκεται εκτός ελέγχου.

 

Στη Γερμανία το βασικό συμβόλαιο ενός έτους (που λειτουργεί ως συμβόλαιο αναφοράς για όλη την ήπειρο) ενισχύθηκε τη Δευτέρα έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι έξι φορές υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έχοντας διπλασιαστεί μόνο το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg. Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έχει επίσης δει την τιμή του να υπερδιπλάσιαζεται από τον Ιούνιο. 

 

Όπως έγραφε το Bloomberg, η εκρηκτική άνοδος οφείλεται στους φόβους ότι η Ευρώπη δεν θα προλάβει να παράξει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει ενός βαρύ χειμώνα, κατά τον οποίο δεν αποκλείεται η Ρωσία να θελήσει να κόψει τελείως τις ροές. Ήδη οι ροές από τον Nord Stream έχουν πέσει στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού, με τη Μόσχα να επικαλείται προβλήματα συντήρησης της τουρμπίνας. Η ζήτηση αυτό το διάστημα είναι υψηλή λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, αλλά και τον χειμώνα προβλέπεται να αυξηθεί σε ακόμη περισσότερο, καθώς θα μπαίνουν στην πρίζα οι θερμαντικές συσκευές. 

 
 

 

Γερμανία

 

Και θα συνεχίσουμε με της ενεργειακής κρίσης και ας πούμε πως υπάρχουνε και θετικές ειδήσεις, σε κάτι το οποίο έχουμε ξανά-σχολιάσει τελευταία. Πως με βάση τουλάχιστον τις ενδείξεις που υπάρχουνε, αν και δύσκολα τα πράγματα, στο ζήτημα της επάρκειας αερίου, τα πράγματα μπορεί τελικά να αποδειχθούνε πιο διαχειρίσιμα ενόψει του χειμώνα. Από τις τελευταίες λοιπόν ειδήσεις. Οι ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Γερμανίας καταγράφηκαν να βρίσκονται λίγο παραπάνω από το 75% του στόχου αποθήκευσης την Παρασκευή, δύο εβδομάδες πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα επίτευξης του αναφερόμενου στόχου, όπως έδειξαν τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα του αρμόδιου Ευρωπαϊκού φορέα διαχείρισης (GIE).

 

Η Γερμανία διαθέτει 23,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) που έχουν αποθηκευτεί υπογείως, με την ποσότητα αυτή να ξεπερνάει το 1/5 των 100 bcm φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκαν το 2021.

 

 

 

Ενδιαφέρον στατιστικό

 

Κατά καιρούς παρουσιάζουμε διάφορα στατιστικά από τη διεθνή ειδησεογραφία, που βρίσκουμε αρκετά ενδιαφέροντα. Αρκετά λοιπόν ενδιαφέρον βρήκαμε πως ο δείκτης ανεργίας στους νέους στην Κίνα, εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, στο εντυπωσιακό, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Κίνας, 20%. Ένα στατιστικό – θέμα που πραγματικά σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

 

 
 

 

Μετά φταίμε εμείς που έχουμε τόσο αρνητική άποψη για τον Πούτιν

 

Θέλουμε να κλείσουμε σχολιάζοντας και κάτι άλλο. Έχει πει πως η άποψη μας για τον Β. Πούτιν είναι τελείως αρνητική, θεωρώντας πως έχει, συντριπτικά, τις περισσότερες ευθύνες στα όσα συμβαίνουνε στον πλανήτη, σε έναν πόλεμο χωρίς αρχή και τέλος, με τους ορθόδοξους Ρώσους να σκοτώνουνε τους ορθόδοξους Ουκρανούς (για να τα λέμε και όλα). Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Ας τα αφήσουμε όλα …. Όταν κανείς διαβάζει την είδηση για το άνοιγμα του Πούτιν σε Κιμ Γιονκ Ουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ρωσία και Β. Κορέα θα επεκτείνουν τις σχέσεις τους". Είναι δυνατόν να έχει θετική άποψη για τον Β. Πούτιν. Είναι δυνατόν να υπάρχει ηγέτης που κάνει άνοιγμα σε αυτό το καθεστώς; Αυτό είναι το λιγότερο, απλώς το αναφέρουμε ως ενδεικτική είδηση που λέει αρκετά για τον Β. Πούτιν !!!!

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum