| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/12/21

 

 

Αρκετά μεγάλες πιθανότητες

 

Θα ξεκινήσουμε με την πανδημία …. Και δυστυχώς δε θα ξεκινήσουμε με ευχάριστα νέα …. Και το χειρότερο είναι πως δεν είναι προσωπικά μας εκτίμηση, αλλά κυβερνητικών αξιωματούχων που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δυστυχώς λοιπόν, φαίνεται πως έχουνε αυξηθεί αισθητά οι πιθανότητες, με το νέο χρόνο και για περίπου 1-2 μήνες, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, να υπάρξουνε πολύ μεγαλύτεροι περιορισμοί, σχεδόν στα όρια του lockdown. Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο … Ωστόσο, off the record, για πρώτη φορά κυβερνητικοί αξιωματούχοι το αφήνουνε ανοιχτό… Και δυστυχώς υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες, έτσι όπως δείχνουνε πως εξελίσσονται τα νούμερα …

 
 

 

Ας δούμε τις ΗΠΑ

 

Θέλουμε να σχολιάσουμε και κάτι άλλο ….. Ας προσέξουμε τι έγινε στις ΗΠΑ, μετά τις ημέρες των εορτών, όπου λόγω των συγκεντρώσεων που έγιναν σε σπίτι και σε μαγαζιά, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.  Και από τις 25.000 με 30.000 ημερησίως, υπάρχουνε πλέον σχεδόν 200.000 κρούσματα ημερησίως. Επειδή λοιπόν έρχονται γιορτές ….. Και επειδή όλοι μας έχουμε χαλαρώσει … Δεν κρύβουμε πως τρέμουμε μπροστά σε επιδείνωση της κατάσταση περίπου προς τις 10-15/01 ….. Μεγάλη λοιπόν προσοχή τις επόμενες ημέρες και τα Χριστούγεννα.

 
 

 

Μπράβο

 

Πάμε όμως στα ευχάριστα και μια ενδιαφέρουσα έκθεση – ανάλυση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και τον τουρισμό. Με χαρά λοιπόν διαβάσαμε πως το βασικό προϊόν της Ελλάδας, «Hλιος και θάλασσα», είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο παγκοσμίως. Το 2019, το 22% των ταξιδιών με διανυκτέρευση διεθνώς ήταν για ήλιο και θάλασσα, με τις κατηγορίες «City break» και «Πολιτιστικός τουρισμός» να ακολουθούν με ποσοστά 16% και 10% αντίστοιχα. Η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη αυτή αγορά για τουριστικά προϊόντα, έχει μερίδιο 7,4% και είναι ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, αναφέρει η μελέτη «Ελληνικός τουρισμός 2030 – Σχέδια δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Τα μερίδια αγοράς στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα συνέδρια και το yachting, είναι σημαντικά μικρότερα και η θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη σημαντικά χαμηλότερη.

 

Σε ό,τι αφορά τις πέντε κυρίως κατηγορίες προϊόντων (Ηλιος και θάλασσα, Ναυτικός τουρισμός, Πολιτιστικός τουρισμός, City break και MICE – δηλαδή συνέδρια και εκδηλώσεις), τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ορισμένες από τις χώρες που είναι στο top-10 των αγορών διεθνώς, είναι αγορές στις οποίες ο ελληνικός τουρισμός διαθέτει μεγάλη διείσδυση (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ρωσία). Από την άλλη πλευρά διαφαίνεται σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης στις αγορές της Κίνας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας. Συνεπώς, αναφέρει η μελέτη, «η προτεινόμενη στόχευση περιλαμβάνει, πλέον για τη μετά COVID εποχή, περαιτέρω ανάπτυξη σε εδραιωμένες και ώριμες αγορές (π.χ. στη ρωσική αγορά Ηλιος και θάλασσα, στη γερμανική Πολιτιστικός τουρισμός, στη γαλλική MICE) όσο και σε σημαντικές αναδυόμενες για τον παγκόσμιο τουρισμό».

 

Το προϊόν «Ηλιος και θάλασσα» παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (226 εκατ. ταξίδια το 2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,4% μεταξύ 2015-2019), ενώ οι ταξιδιώτες απαιτούν ολοένα και περισσότερες μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν πολλαπλά τουριστικά προϊόντα με έμφαση στη βιωσιμότητα.

 
 

 

Μεγάλο νούμερο

 

Στα της οικονομίας τώρα. Δεν κρύβουμε πως βρήκαμε το νούμερα μιας ακόμη αρκετά ενδιαφέρουσας έκθεσης πολύ μεγάλο, απόδειξη της ζημίας που έχει γίνει στη χώρα.

 

Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 παρουσίασε μείωση κατά -2,98 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται πολύ μικρότερη μείωση του τζίρου τους κατά -221,6 εκατ. ευρώ.

 

Επιπλέον, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά -2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ως προμηθευτές (π.χ διαχείριση ακίνητης περιουσίας (εκμισθώσεις), αποθηκεύσεις-logistics, χονδρικό εμπόριο κλπ).

 

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, για την ζημιά από την πανδημία στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου το 2020 καθώς και την πρόβλεψη για το 2021 στην περιφέρεια Αττικής.

 

Στην εσπερίδα  που απρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

 

«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον προκαλούν τα αποτελέσματα της μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την συνεργασία της ICAP, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020 ήταν καταστροφική χρονιά για τον κλάδο καθώς εκτιμάται ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής παρουσίασε μείωση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Μείωση, αλλά σαφώς μικρότερη αναμένεται και για το 2021.

 

Το αρνητικό αποτύπωμα στο λιανικό εμπόριο επηρέασε και άλλους κλάδους της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο μείωσης τζίρου όσο και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Και κλείνοντας με την πανδημία, σε σχέση με τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Αν και ο κ. Παυλάκης συνηθίζει να είναι κάπως υπερβολικός, όλα αυτά τα δύο χρόνια. Δεν είναι πάντα λάθος. Και ας κρατήσουμε τις τελευταίες του δηλώσεις:

 

Περιοριστικά μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης, πρότεινε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο, παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών.

 

"Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο", τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία, θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό "κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα".

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum