| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/05/23

 

Οι προβλέψεις μας για το τελικό αποτέλεσμα

Έχοντας πει πως περιμένουμε υψηλά ποσοστά αποχής. Θα ξεκινήσουμε με την τελική μας πρόβλεψη για τις εκλογές της Κυριακής. Πρώτο κόμμα λοιπόν βλέπουμε τη ΝΔ με ένα ποσοστό 34 με 36% και δεύτερο κόμμα το Σύριζα με ένα ποσοστό μεταξύ 28-30%. Το ΠΑΣΟΚ το βλέπουμε 8,5 με 9%. Σε χαμηλές πτήσεις το ΚΚΕ, στο 5,5 με 6%. Ελαφρώς ανεβασμένος ο Βελόπουλος, στο 4 με 4,5%, χωρίς να αποκλείουμε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό προς το 5% (θα μπορούσε να είναι η έκπληξη των εκλογών). Έστω και οριακά βλέπουμε να μπαίνει στη Βουλή το κόμμα του Βαρουφάκη (3,3,5%). Τέλος, βλέπουμε πως το ποσοστό του 8% των λοιπών κομμάτων στις προηγούμενης εκλογές, θα γίνει περίπου 12% χωρίς πάντως κάποιο από τα μικρότερα κόμματα να μπαίνει στη βουλή, ακόμη και αν πλησιάσει στο 2,5% με 2,7%.

ΝΔ: 34-36%

Συριζα: 28-30%

ΠΑΣΟΚ: 8,5-9,00%

ΚΚΕ: 5,5-6%

Βελόπουλος: 4-4,5%

Βαρουφάκης: 3,00-3,50%

Λοιπά Κόμματα: 12%

 

 

Αν πάμε σε αυτά !!!

Θα έχουμε βέβαια χρόνο την επόμενη εβδομάδα να τα πούμε όλα. Αν όμως πηγαίναμε σε αυτά τα ποσοστά, πιστεύουμε δύο βασικά πράγματα. Πως η ΝΔ θα πήγαινε σε δεύτερο γύρω εκλογών. Δεύτερον πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες στις δεύτερες εκλογές να πάρει αυτοδυναμία …. Ακόμη όμως και αυτοδυναμία να μην πάρει. Θα είναι αρκετά πιο εύκολο να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, εννοείται με όλα τα σενάρια ανοιχτά αφού μιλάμε για εκλογές.

 

 

 

Αποχή

Λίγο πολύ το αναφέραμε παραπάνω. Και το έχουμε ξαναγράψει. Πως περιμένουμε αρκετά υψηλά αποχής, πιθανόν και ρεκόρ αποχής (πάντα μιλάμε για τις πρώτες εκλογές). Και αν και δε μπορεί να πει κανείς αντιπροσωπευτικό κλάδο τον χρηματοοικονομικό, στον οποίο κυρίως συναναστρεφόμαστε. Μας έκανε εντύπωση πως πολλοί μας είπανε πως στις πρώτες εκλογές δε θα πάνε να ψηφίσουνε και πως έχουνε σκοπό να πάνε στις δεύτερες. Επίσης μας έκανε εντύπωση πως οι περισσότεροι από αυτούς είχανε ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ….. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Πως αν πάμε περίπου στα ποσοστά που αναφέραμε παραπάνω, περιμένοντας μεγαλύτερη συσπείρωση στις δεύτερες εκλογές. Η ΝΔ έχει πιθανότητες ακόμη και αυτοδυναμίας, ίσως περισσότερες από ότι φαίνονταν πριν λίγο καιρό.

 

 

Το θεωρούμε πιθανό σενάριο

Ξέρετε εμάς τώρα τι μας έχει καρφωθεί; Πως αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό περίπου 35-36% και δε μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δε θα κάνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Και όπως πολλές φορές έχει συμβεί με αντίστοιχες συνεργασίες. Σε πρώτη φάση συγκυβέρνηση και σε δεύτερη φάση το ισχυρό κόμμα απορροφά τους βουλευτές του μικρού κόμματος.

 
 

Μεγάλη εσωστρέφεια

Αν και όπως είπαμε θα τα δούμε όλα στην πράξη …. Αν συμβούνε τα παραπάνω και έχουμε μια ήττα του Σύριζα, ειδικά με ένα ποσοστό +6%. Υπάρχει και το ερώτημα τι θα συμβεί στο εσωτερικό του Σύριζα, με κάποιους να μιλάνε για το τέλος του Α. Τσίπρα. Προσωπικά δεν το πιστεύουμε. Πιστεύουμε πως ναι μεν το κόμμα θα μπει σε μεγάλη εσωστρέφεια. Και αν και θα αμφισβητηθεί, πιστεύουμε πως ο Α. Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Δίνουμε κάποια μικρή σχετικά πιθανότητα διάσπασης του κόμματος, με αποχώρηση των 50+ υπό τον κ. Τσακαλώτο. Αλλά και αυτό δεν είναι εύκολο. Βλέπουμε ο Σύριζα να συνεχίζει με πρόεδρο τον κ. Τσίπρα, αλλά πολύ πληγωμένος, ενδεχομένως μην μπορώντας ξανά να διεκδικήσει την εξουσία τα επόμενα χρόνια.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum