| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/10/21

 

Με το που η χώρα άρχισε λίγο να ανακάμπτει

 

Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 20,4% ή €2,5 δισ. (από τα €12,1 δισ. στα €14,6 δισ.), ενώ το αντίστοιχο μέγεθος πλην των πετρελαιοειδών και των πλοίων ενισχύθηκε κατά 18,1% ή €1,8 δισ. (από τα €10,0 δισ. στα €11,8 δισ.). Συνεπώς, όπως η βαθιά ύφεση το 2020, παράλληλα με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, συνοδεύτηκε από μείωση του εμπορικού ελλείμματος, έτσι και η εν εξελίξει ανάκαμψη, παράλληλα με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, συνοδεύεται από αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

 

Τα παραπάνω αναφέρονταν σε πρόσφατη ανάλυση. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αυτό που γνωρίζουμε πάρα πολύ καιρό!! Ότι ως χώρα δεν παράγουμε τίποτα. Ότι μόλις η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, αμέσως το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύεται. Μια κατάσταση που αποκλείεται να αναστραφεί …. Μια κατάσταση που είναι τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία.

 
 

 

Βέβαια υπάρχει και αυτό!!

 

Υπάρχει βέβαια μια παράμετρος σε όλη αυτήν την ιστορία … Πως η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός …. Ο οποίος δεν υπολογίζεται ως εξαγόμενο προϊόν, αλλά ως έσοδο από τον τουρισμό. Στο υποθετικό σενάριο λοιπόν που αυτό ήτανε ένα προϊόν που το εξάγαμε (βέβαια όλα αυτά είναι και λίγο μπακαλίστικα, για να τα λέμε όλα), είναι αλήθεια πως η κατάσταση θα ήτανε πολύ καλύτερη, αν και πάλι δε θα μιλούσαμε για πλεονάσματα, αλλά για ελλείμματα …

 
 

 

Υπάρχουνε πάντως και θετικά νέα

 

Και συνεχίζοντας με τα της οικονομίας και για να μη βλέπουμε μόνο τα αρνητικά … θετικά κρίνονται τα τελευταία στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων. Στα 5,96 δισ. ευρώ λοιπόν διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών σήμερα Παρασκευή. Το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο του στόχου για έλλειμμα της τάξεως των 8,85 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10.148 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 11.269 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

 
 

Μπράβο

 

Και ας συνεχίσουμε με την οικονομία, λέγοντας ένα μπράβο στις πληροφορίες που υπάρχουνε (και όλα δείχνουνε πως θα επιβεβαιωθούνε) πως υπάρχουνε σοβαρές ενδείξεις ότι τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όχι απλά πήγαν καλά, αλλά άγγιξαν ή ακόμη και ξεπέρασαν αυτά του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Και θα επαναλάβουμε μπράβο, αφού όλα δείχνουνε (χωρίς καμία διάθεση υπερβολής) πως μόνο ο τουρισμός μπορεί να σώσει αυτή τη χώρα.

 
 

 

Τι λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις

 

Κλείνοντας …. Ξέρετε ποιά είδηση ξεχωρίσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Πως μια ομάδα φοιτητών που αυτοτοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αποφάσισε να αποκτήσει χώρο... αναψυχής στο ΕΜΠ, απαλλοτριώνοντας αίθουσα του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη. Προσέλαβαν οικοδομικό συνεργείο και χθες μεταφέρθηκαν στον χώρο ένας τόνος με άμμο και παλέτες με τούβλα.

 

Και δύο πράγματα μπορούμε να πούμε ….

Πρώτον, πως τελικά τα καλά μυαλά μένουνε σε αυτή τη χώρα!!

Και δεύτερον, τη γνωστή μας ατάκα. Πως απλά αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα…. 

 

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum