| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/10/22

 

 

Ελληνική Οικονομία

 

Στην τελευταία ειδησεογραφία τώρα. Επιβεβαιώνονται τα ρεπορτάζ για πορεία καλύτερη του αναμενομένου της ανάπτυξης, αν και εμείς θα σχολιάσουμε πάλι. Πως είναι λάθος να παραβλέπουμε πως η συγκεκριμένη ανάπτυξη έρχεται εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ. Όπως λοιπόν αναφέρονταν σε σχετικά ρεπορτάζ, τα στοιχεία που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο φέρνουν νέα δεδομένα για την οικονομία, καθώς  πλέον τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, υπήρξε η παραδοχή ότι η ανάπτυξη του 2022 θα είναι υψηλότερη τελικά και από αυτή που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη που έχει προβλεφθεί για το 2022 είναι στο 5,3%, ενώ πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη τουλάχιστον στο 6%. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

 

Όπως αναφέρονταν σε ρεπορτάζ του MR, σε κάθε περίπτωση οι τελικές προβλέψεις αναμένεται να αποκαλυφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Η νέα αναθεώρηση της πρόβλεψης θα είναι η τρίτη  για το 2022, καθώς στον προϋπολογισμό του 2022 είχε προβλεφθεί ανάπτυξη της τάξεως του 3,1%, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού  του 2023 καταλήξαμε μέχρι στιγμής στο 5,3%, ώστε να δούμε νέο νούμερο πλέον στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού (2023).

 
 

 

Καλά νέα

 

Και πάμε τώρα στα καλά νέα. Αρκετά καλά νέα. Δεν είχαμε χθες τη δυνατότητα να το σχολιάσουμε. Ωστόσο δε μπορούμε να μην αναφερθούμε σήμερα στη σημαντική αποκλιμάκωση που καταγράφηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα η μέση τιμή Δευτέρας ήτανε 199,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 278,85 ευρώ που ήταν την προηγούμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου. Συνολικά από την Παρασκευή η τιμή του ρεύματος μειώθηκε κατά 25 % (από 266 σε 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη εργάσιμη ημέρα που καταγράφηκε τιμή χαμηλότερη από 200 ευρώ ήταν η Πέμπτη 19 Ιουνίου (με 167,41 ευρώ). Και μπορεί χθες να είχαμε μια μικρή άνοδο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η αποκλιμάκωση που καταγράφεται είναι σημαντική.

 

Για την ιστορία τώρα.  Η μέση χρηματιστηριακή τιμή για το ρεύμα μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο είναι 266,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ συγκριτικά η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν 416,87 ευρώ και του Αυγούστου 436,53 ευρώ.

 

 

 

Μην περιμένουμε πάντως μεγάλη αποκλιμάκωση των λογαριασμών

 

Θετική αποκλιμάκωση η πτώση των τιμών ενέργειας, αν και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δε θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη αποκλιμάκωση των τελικών λογαριασμών. Ενδεχομένως και καμία μείωση. Μέχρι και μικρές τελικές αυξήσεις μπορεί να δούμε. Και αυτό γιατί όπως φάνηκε και τον προηγούμενο μήνα. Όσο πέφτει η τιμή του ρεύματος, τόσο υποχωρεί και η στήριξη του κράτους. Και φτάνουμε στο τέλος, οι καταναλωτές να έχουνε μέχρι και μικρές αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των τιμών στην αγορά ενέργειας είναι θετική εξέλιξη και ευχόμαστε να συνεχιστεί.

 
 

 

Αέριο

 

Και φυσικά τα πάντα στην αγορά ρεύματος έχουνε σχέση με την τιμή του αερίου, όπου χθες είχαμε νέα εντυπωσιακή πτώση, 12%, στα 112,3 ευρώ. Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο είχαμε βρεθεί να μιλάμε για τιμές 350 ευρώ!!

 

 
 

 

Κοντά στα επίπεδα προ πολέμου

 

Και ψυχρά αν το δει κανείς, δεν απέχουμε πλέον και πολύ από τα περίπου 70 και 80 ευρώ που ήτανε οι τιμές πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τώρα όσον αφορά τις τιμές πριν από περίπου ένα χρόνο, αυτή ήτανε σημαντικά χαμηλότερα και περίπου στα 50 ευρώ, αν και εμείς θα μείνουμε κυρίως στην μεγάλη αποκλιμάκωση της τιμής του αερίου σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά.  

 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum