| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/11/21

 

 

Καλύτερα από ότι περιμέναμε

 

Θα ξεκινήσουμε αναγκαστικά με την πανδημία. Και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς …. Αυτά που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο βαθμό πιο τολμηρά από αυτά που περιμέναμε …. Με σχεδόν βέβαιο πως αυτά τα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία, αν τα πράγματα με την πανδημία γίνουνε χειρότερα. Προσωπικά πιστεύουμε πως στην εκκλησία δε θα έπρεπε κανείς να μπαίνει χωρίς εμβόλιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Επίσης, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο εμβολιασμός θα έπρεπε για όλους όσους είναι άνω των 55-60 ετών να γίνει υποχρεωτικός, για να τελειώνουμε. Και κάποια άλλα μέτρα …. Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως είπαμε, οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, μπας κα σώσουμε τίποτα, κρατώντας πάντως και επιφυλάξεις κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα τηρηθούνε.

 
 

 

Δε θα πάει ενδεχομένως και το 20-25%.....

 

Σε κάθε περίπτωση, μπάχαλο είναι γενικά η κατάσταση στην Ευρώπη και τον πλανήτη, για να μη λέμε για τη χώρα μας. Και συζητώντας το θέμα αρκετά συχνά, θα επαναλάβουμε πως έχουμε μια βασική ανησυχία, κάτι το οποίο ενδέχεται αν επιδεινώσει αρκετά περισσότερο την κατάσταση τους επόμενους μήνες, μπαίνοντας και στην καρδιά του καλοκαιριού. Σε φάση λοιπόν 3ης δόσης είναι η χώρα και ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι ποσοστό θα την κάνει. Και ναι μεν τα ποσοστά θα είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο και ακόμη και από τις προσωπικές συζητήσεις που κάνουμε, διαπιστώνουμε πως υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν πάει, έστω για κάποιους αρκετούς μήνες. Και δίνουμε πιθανότητες, τελικά για την 3ή δόση να πάει το 75 με 80%. Και αυτό θα είναι επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού στους όσους συνεχίζουνε να μη θέλουνε να εμβολιάζονται, θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς που θα έχουνε μειωμένη προστασία αν και κάποια στιγμή είχανε εμβολιαστεί.

 
 

 

Σοκαριστικά ..

 

Τώρα όχι ότι τα παρακάτω στοιχεία δεν τα γνωρίζουμε. Ωστόσο και όπως και άλλες φορές έχουμε σχολιάσει, όσες φορές τα βλέπουμε, πραγματικά μας σοκάρουνε, σε μια κατάσταση, η οποία όπως όλα δείχνουνε … Και παρά την όποια ανάπτυξη … Θα συνεχίσει να στοιχειώνει, για αρκετά χρόνια, την ελληνική κοινωνία.

 

Τα χρέη λοιπόν «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν και σε τελευταίο δημοσίευμα, στα «τεφτέρια» της Εφορίας βρίσκονται σήμερα 3,65 εκατ. φορολογούμενοι με εννιά στους δέκα να χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Με χρέη στον ΕΦΚΑ εμφανίζονται πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένοι με οκτώ στους δέκα να οφείλουν έως 15.000 ευρώ.

 

Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη φθάσει στα 148 δισ. ευρώ ενώ την Πρωτοχρονιά θα «ξεπαγώσουν» οφειλές περίπου 6 δισ. ευρώ για περισσότερους από 820.000 φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

 

Οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο βρίσκουν σωσίβιο στις ρυθμίσεις. Με την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, η «βεντάλια» των δόσεων έχει ανοίξει για τα καλά. Περιλαμβάνει μέχρι και 6 ρυθμίσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τις μηνιαίες δόσεις να φθάνουν ακόμη και τις 240.

 
 

 

Πανδημία

 

Επιστρέφοντας στα της πανδημίας, για όποιον δεν έχει διαβάσει την παρακάτω έρευνα αξίζει να το κάνει, σε μια κατάσταση που αν και σε μεγάλο βαθμό την έχουμε συνηθίσει, είναι πραγματικά τραγική.

 

Η πανδημία λοιπόν μπορεί να προκαλέσει άλλους 300.000 θανάτους λόγω Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που βασίζει τις εκτιμήσεις της στον αριθμό των ανθρώπων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), οι οποίοι έως τις αρχές Νοεμβρίου ούτε είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ούτε είχαν αρρωστήσει εξαιτίας του, συνεπώς δεν έχουν καμία ανοσία.

 

Το μοντέλο προβλέπει, επίσης, ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε περίπου ακόμη ένα εκατομμύριο νοσηλείες στην Ευρώπη, έναν αριθμό που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον προβλεπόμενο υψηλό αριθμό θανάτων. Πρόκειται για ένα άσχημο σενάριο, που θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν αρθούν πρόωρα οι πολιτικές προφύλαξης και οι πολίτες επιστρέψουν μαζικά στις παλιές συνήθειές τους.

 

Η μελέτη εκτιμά ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύουν από την Covid-19 είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

 

Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα: Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού είναι ακόμη πολύ χαμηλό, 840 ανά 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 στο μέλλον, ενώ στη Βρετανία μόνο 62 στους 100.000. Σε απόλυτους αριθμούς, στη Γερμανία, που έχει μεγάλη αναλογία ηλικιωμένων, περίπου 280.000 άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 6.300 στη Δανία.

 

Η απόκλιση επίσης είναι μεγάλη όσον αφορά τους πιθανούς μέγιστους μελλοντικούς θανάτους στο μέλλον, τόσο σε αναλογία (από 19 ανά 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία μέχρι 360 ανά 100.000 στη Ρουμανία) όσο και σε απόλυτους αριθμούς (από 1.200 στη Σλοβενία μέχρι 115.000 στη Γερμανία).

 

Πάντως, οι επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τους δρες Λόιντ Τσάπμαν και Άνταμ Κουτσάρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», επεσήμαναν ότι οι εκτιμήσεις τους αφορούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να έρχονται σε επαφή όπως προ πανδημίας, οπότε ο καθένας στον πληθυσμό δυνητικά θα μπορούσε να μολυνθεί, κάτι μάλλον απίθανο.

 

Παρ' όλα αυτά, η μελέτη χτυπά σαν «καμπανάκι» ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Η ανάλυση στέλνει μία προειδοποίηση ότι ακόμη κι αν σε μία χώρα υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, πάλι μπορεί να υπάρχουν κύματα νοσηλειών και θανάτων, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού στο μέλλον (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα).

 

«Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί και, είτε συμβούν είτε όχι, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι o Covid-19 δεν τελείωσε», τόνισε η ειδική στη μοντελοποίηση λοιμωδών νόσων Σέριλ Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

 

O Covid-19, μετά από διαδοχικά επιδημικά κύματα, έχει σκοτώσει στην Ευρώπη περισσότερους από 1,43 εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, περίπου 315 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

 

Οι Βρετανοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις χώρες που αντιμετωπίζουν απειλή για σοβαρό κύμα νοσηλειών και θανάτων, πρέπει αφενός να ενταθεί η προσπάθεια εμβολιασμών αφετέρου να συνεχιστούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. χρήση μάσκας).

 
 

Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές που... ανακούφισε τους βουλευτές της επαρχίας

Τέλος και σύμφωνα με τα Παραπολιτικά:

«Για να κάνετε το πρόγραμμά σας, οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας».

Τα καφέ του κέντρου γέμισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. μετά την πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας. Οι περισσότεροι συζητούσαν για την αναφορά του πρωθυπουργού στον χρόνο των εκλογών, ειδικά τη φράση του «για να κάνετε το πρόγραμμά σας, οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας», που απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτό που τους ανακούφισε, όμως, σύμφωνα με τρεις ομοτράπεζους βουλευτές της επαρχίας, που έχουν το άγχος της επανεκλογής, είναι ότι και πίσω από τις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης τούς μίλησε για εκλογές το 2023.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum