| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/10/23

 

Πλημμύρες

Τώρα αν και οι περισσότεροι που δε ζούμε στην περιοχή έχουμε ήδη ξεχάσει τα όσα έγιναν με τις πρόσφατες πλημμύρες. Από την τελευταία ειδησεογραφία, ενδιαφέρον είναι πως με αναφορά στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ξεκίνησε τη εισήγησή του στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την περιοχή.

Και τα νούμερα είναι σοκαριστικά:

Όπως τόνισε, 85 χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες ζώα πνίγηκαν.

Παράλληλα, παρουσίασε σε όλους του υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., τις εικόνες καταστροφής που ο ίδιος αντίκρισε στην Θεσσαλία κατά την επίσκεψή του στις 5 Οκτωβρίου και έκανε ειδική αναφορά στις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, στις κατεστραμμένες γεωργικές υποδομές και στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Tεράστια ποσά

Ο κ. Βόιτσεσχόφσκι, αναφέρθηκε στην πρωτοφανή έκταση των ζημιών και στις συναντήσεις που είχε με αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι τα ποσά που απαιτούνται για επανορθώσεις, είναι τεράστια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι έχουν καταστραφεί 85 χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, ενώ πνίγηκαν πάνω από 100.000 ζώα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα που αντίκρισε μαρτυρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης, καθώς και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρέμβασή του σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών, κάλεσε και τους ομολόγους του της Ε.Ε. να επισκεφθούν τη Θεσσαλία στις 9 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, σε συνάντηση που είχε πριν το Συμβούλιο Υπουργών με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έλαβε την δέσμευσή της ότι θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

 
 

Ακίνητα

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση της αγοράς ακινήτων. Σε υψηλό δεκαετίας βρίσκονται οι τιμές πώλησης των παλαιών και των νεόδμητων κατοικιών στην Αττική. Με τις τιμές των παλαιών διαμερισμάτων να είναι αυξημένες κατά 61% σε σχέση με το 2014, ενώ κατά 66% έχει αυξηθεί και το κόστος πώλησης των νεόδμητων. Παράλληλα, περιοχές όπως το Περιστέρι και οι Αμπελόκηποι, που κατά το παρελθόν θεωρούνταν οικονομικές επιλογές για αγορά κατοικίας, σήμερα φαίνεται να προσεγγίζουν τα επίπεδα τιμών που είχαν τα βόρεια και νότια προάστια πριν από μία τριετία.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε το Power Game:

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, μεταξύ του γ’ τριμήνου του 2023 και του γ’ τριμήνου του 2022 καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 13,81% για τα παλαιότερα διαμερίσματα και 14,92% για τα νεόδμητα. Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην υψηλή ζήτηση που υπάρχει σε σχέση με τη μικρή προσφορά, στην περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, στη μετατροπή ενός μεγάλου μέρος των διαθέσιμων κατοικιών σε Airbnbs, αλλά και στην εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού.

Ακόμη, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ερευνάς, ειδικές περιπτώσεις αποτελούν οι Αμπελόκηποι και το Περιστέρι, καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει αλλάξει άρδην η εικόνα των τιμών. Συγκεκριμένα, στους Αμπελοκήπους οι τιμές πώλησης ακινήτων, άνω των 35 ετών, το 2014 ανέρχονταν στα 954 ευρώ ανά τ.μ , ενώ σήμερα φτάνουν τα 1.457 ευρώ ανα τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 53%. Στα νεόδμητα το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς από τα 1.686 ευρώ ανά τ.μ. που κόστιζαν πριν μια δεκαετία, το 2023 καταγράφηκε αύξηση κατά 66%, με την τιμή να ανέρχεται στα 2.745 ευρώ ανά τ.μ.

Στα δυτικά προάστια, συνολικά η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 20% από πέρυσι και κατά 39% σε σχέση με το 2021. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι ένα παλαιό διαμέρισμα στοιχίζει σήμερα περίπου 1.500 ευρώ/τ.μ., όταν πριν από μια δεκαετία η τιμή του ανερχόταν στα 926 ευρώ/ τ.μ. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις νέες κατοικίες, όπου μέσα σε μια δεκαετία οι τιμές από 1.458 ευρώ /τ.μ., έφτασαν 2.401 ευρώ/τ.μ.

Όπως αναφέρει, ακόμη, η έρευνα της Geoaxis, η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών κατά τη διετία 2021-2023 εντοπίζεται στα παλαιά διαμερίσματα του Χολαργού. Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται σήμερα στα 2.235 εκατ. ευρώ ανά τ.μ., από 1.985 ευρώ/τ.μ. που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 12,59%.

Στη συνέχεια, εντυπωσιακή είναι η αύξηση και των τιμών στο Μαρούσι, όπου η μέση τιμή για τα παλαιά διαμερίσματα διαμορφώνεται σήμερα σε 1.851 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2021, αλλά και 71% έναντι του 2014. Στα ύψη είναι και το κόστος των νεόδμητων, που σήμερα φτάνει τα 3.304 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πριν από μια δεκαετία διαμορφωνόταν στα 1.881 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 76%.

Από την περιοχή των Νοτίων Προαστίων, σημαντικές αυξήσεις καταγράφει και το Παλαιό Φάληρο, με τα παλαιά σπίτια να κοστίζουν σήμερα 1.751 ευρώ το τ.μ., ενώ πριν από μια δεκαετία κόστιζαν 1.120 ευρώ ανά τ.μ. Όσον αφορά τα νεόδμητα, από 2.111 ευρώ/τ.μ. πριν από μια δεκαετία, το κόστος το 2023 φτάνει τα 3.400 ευρώ/τ.μ.

Η βέβαιη, λοιπόν, αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι διαμορφώνει τη γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων εξηγεί πλήρως τη στροφή στην ενοικίαση.

 
 

Σύριζα

Τώρα για όποιον δεν το έχει καταλάβει. Ο κ. Κασσελάκης για τον οποίον από την πρώτη στιγμή έχουμε πει πως έχουμε πολύ αρνητική άποψη. Μέσα σε μερικές ημέρες πάει να διαλύσει το Σύριζα. Για να είμαστε ειλικρινείς, δε βλέπουμε πως θα αποφευχθούνε τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλευρά Τσακαλώτου και όχι μόνο, μιλάνε ανοιχτά για το σενάριο διάσπασης. Και επειδή φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης είναι ισοπεδωτικός, χωρίς φραγμούς, τουλάχιστον κατά την άποψη μας. Εκτιμούμε πως τα χειρότερα για το Σύριζα είναι μπροστά…. Νομίζουμε πως σχεδόν σίγουρα ως κόμμα εξουσίας τελείωσε και πως πολύ δύσκολα στις επόμενες εκλογές δε θα βρεθεί σε μονοψήφια ποσοστά.

 

 

Τσίπρας: Η πηγή του κακού ….

Θα σας φανεί περίεργο, αλλά πιστεύουμε πως η πηγή όλων των κακών είναι ο Α. Τσίπρας. Κατά την άποψη μας, στη σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει αποδεδειγμένα κάνει τεράστιο κακό, όσο και αν ελάχιστοι μπορούνε να το αντιληφθούνε. Από την εποχή που ο Σύριζα έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους, σε μια άρρωστη αντιμνημονιακή λογική, που αποδεδειγμένα και σε κόντρα με αυτά που γίνονταν σε άλλες χώρες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία), έκανε ζημιά στη χώρα.

Από όταν έριχνε την κυβέρνηση Σαμαρά (με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας), αν και όλοι τον διαβεβαίωναν και φαίνονταν πως στις εκλογές που θα γίνονταν σε 6 μήνες θα έπαιρνε την εξουσία.

Κυρίως από το πρώτο τραγικό 6μηνο του 2015 (capital controls κτλ), που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε 4 χρόνια. Από τα καλύτερα χρόνια της παγκόσμιας οικονομία, πάντα όλα αυτά αποδεδειγμένα με βάση τους επίσημους αριθμούς.

Από το ότι άφησε τη χώρα χωρίς αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φαίνεται μονόδρομος, παίρνοντας τα ποσοστά που πήρε.

Μέχρι το σήμερα, που κατάφερε να φέρει ξαφνικά τα πράγματα τον κ. Κασσελάκη (γιατί αυτός τον έφερε ξαφνικά), που όλα δείχνουνε πως απλώς διαλύει το Σύριζα. Και για να είμαστε ειλικρινείς λίγο μας ενδιαφέρει ο Σύριζα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως τώρα είναι που η χώρα δεν έχει καθόλου αντιπολίτευση. Και όσο δεν υπάρχει αντιπολίτευση, τόσο χειρότερη είναι μια κυβέρνηση….. 

Χωρίς λοιπόν την παραμικρή εμπάθεια, αυτά πιστεύουμε για τον Α. Τσίπρα, που τον θεωρούμε ως το χειρότερο πρωθυπουργό στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, έχοντας κάνει τα τελευταία περίπου 13 χρόνια, αποδεδειγμένα, τεράστια ζημία στη χώρα, όσο επαναλαμβάνουμε και αν ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται και όσο και αν έχουνε περάσει πια χρόνια και έχουνε ξεχαστεί πολλά πράγματα….

 
 

Αυτά πρέπει να τα προσέχει κανείς

Τώρα για την παρακάτω είδηση δε θέλουμε να γράψουμε πολλά …… Ένα μεγάλο no comment …. Με διαφορετικά λόγια, αυτά είναι πράγματα που πρέπει κανείς να τα προσέχει για ευνόητους λόγους ….

Αντιμέτωπος με έντονη κριτική βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς την ώρα που  οι έφεδροι επέστρεφαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς, εκείνος παρέμεινε στο Μαϊάμι.

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, 32 ετών, βρίσκεται στη Φλόριντα τουλάχιστον από τον Απρίλιο, αφότου ο πατέρας του τού είπε να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις οποίες του έγιναν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση πολλές φορές, αναφέρει η Daily Mail.

Εν τω μεταξύ, έχουν κληθεί 360.000 έφεδροι, οι οποίοι πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν τα πάντα για να πετάξουν πίσω στο Ισραήλ, γυρνώντας πίσω ακόμη και από το ταξίδι του μέλιτος.

Αλλά ο Γιαϊρ παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων στο στράτευμα. «Ο Γιαϊρ απολαμβάνει τη ζωή του στην παραλία του Μαϊάμι ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», είπε στους Times ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

«Είμαστε εμείς που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και τη χώρα και όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση.

«Τα αδέρφια μας, οι πατέρες μας, οι γιοι μας, πηγαίνουν όλοι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας».

Άλλος έφεδρος, που παραμένει σε ετοιμότητα στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Έχω πετάξει πίσω από τις ΗΠΑ όπου έχω δουλειά, ζωή και την οικογένειά μου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω τη χώρα μου, τον λαό μου, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ;

«Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς ως Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Ο Γιαϊρ ο οποίος σπούδασε θέατρο στο γυμνάσιο, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ως εργαζόμενος στη μονάδα εκπροσώπου του IDF, παρά ως στρατιώτης μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των Ισραηλινών όταν συμπληρώσουν τα 18. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, οι περισσότεροι από αυτούς ενδέχεται να κληθούν σε εφεδρικές μονάδες μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ή και ακόμα μεγαλύτερες, σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης, πολεμώντας μαζί με τα τακτικά στρατεύματα σε περιόδους πολέμου.

Οι έφεδροι χρησιμοποιούνται επίσης σε μη μάχιμους θέσεις,  γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψη εμπειρίας στην πρώτη γραμμή του Γιαϊρ δεν αποτελεί εμπόδιο ώστε να τον απαλλάσσει αυτόματα.

Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Γεντίντα Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη για τον μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία στη Γάζα.

«Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να διακόψουν τις διακοπές τους. «Φυσικά, δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στην πατρίδα μας με αεροπλάνο της El Al», είπε μέσω WhatsApp.

Ποιος είναι ο Γιαϊρ Νετανιάχου

Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει γίνει γνωστός ως δεξιός παρουσιαστής podcast, αλλά και για την ενασχόλησή του με τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας αμφιλεγόμενα σχόλια και αναρτήσεις με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες περί δυσφήμισης.

Ο Γιαϊρ είχε πυροδοτήσει την οργή των πολιτών όταν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τις εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην κυβερνητική μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Τον Αύγουστο, διατάχθηκε από δικαστήριο να πληρώσει πάνω από 34.000 δολάρια ως αποζημίωση και 6.000 δολάρια σε δικαστικά έξοδα σε μια γυναίκα που υπονόησε ότι είχε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του.

Νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής τον διέταξε να πληρώσει 18.000 δολάρια σε έναν πρώην βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τον οποίο αποκάλεσε «άσχημο».

Ο Γιαΐρ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις όταν το 2014 έγινε γνωστό ότι έβγαινε με μια Νορβηγίδα -η οποία δεν ήταν Εβραία.
Ο τότε 23χρονος εθεάθη στο Ισραήλ με την ξανθιά φοιτήτρια επικοινωνίας Σάντρα Λεϊκάνγκερ, τότε 25 ετών, και μάλιστα επισκέφθηκε την πατρίδα της.
Η ερωτική τους σχέση προέκυψε μετά την αποκάλυψη της πρωθυπουργού της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καυχιόταν» για τη σχέση του γιου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum