| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 27/09/21

 

 

Covid - Θεσσαλονίκη …. Σχολεία ….

 

Δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε με της πανδημίας και τις τελευταίες εξελίξεις.  Ψυχρά αν το δει κανείς, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από ότι περίμεναν αρκετοί, πιθανόν και εμείς οι ίδιοι ….. αφού δεν αποκλείαμε περισσότερα κρούσματα …. Ωστόσο παρακολουθώντας τις εξελίξεις κυρίως στη Θεσσαλονίκη και γύρω από τα σχολεία. Θα επαναλάβουμε πως όλα δείχνουνε πως νέο – καθολικό – lockdown δε θα έχουμε. Ωστόσο αρχίζουνε σιγά – σιγά τα πράγματα στα σχολεία να σφίγγουνε, με τα πρώτα σχολεία να κλείνουνε. Και όλα δείχνουνε πως τα πράγματα θα σφίξουνε και άλλο … και στο τέλος θα βρεθούμε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων να κλείνουνε. Μάλιστα δεν αποκλείουμε μέχρι και μια απόφαση για καθολικό lockdown στα σχολεία και τήλε-εκπαίδευση, στην προσπάθεια να περιοριστούνε τα κρούσματα αν τα πράγματα σφίξουνε πολύ. Πάντως καθολικό lockdown όλα δείχνουνε πως θα αποφευχθεί.

 
 

 

Ακρίβεια …

 

Είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα και αρκετά πριν αρχίσει να γίνεται ο κακός χαμός και να συζητιέται το θέμα τόσο πολύ, με χαρακτηριστικές τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Παρεμβάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση … Ωστόσο θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ότι οι τελικές ανατιμήσεις στα πάντα μπορεί στο τέλος να είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι όλοι έχουνε υπολογίσει. Και την ίδια την κυβέρνηση. Και πολύ φοβούμαστε πως μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις ….. Δε λέμε πως αυτό θα συμβεί σίγουρα. Αλλά οι πιθανότητες για δραματικές ανατιμήσεις, μεγαλύτερες του αναμενομένου, κερδίζουνε έδαφος.

 
 

 

Ας τα λάβουμε αυτά υπόψη

 

Και σε σχέση με τη συζήτηση γύρω από τις ανατιμήσεις. Από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα ήτανε οι αναφορές του κ. Μυτιληναίου. Συγκεκριμένα: «Η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ», μιλώντας σε αναλυτές είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κ. Μυτιληναίος είπε χαρακτηριστικά: «The perfect storm. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου Μήδειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση τους απλήρωτους λογαριασμούς, «ένα θέμα για το οποίο δεν μιλά κανείς». Όπως είπε, είναι άλλο να πεις σε μια οικογένεια να πληρώνει -για παράδειγμα- 1.000 ευρώ τον χρόνο και άλλο 1.800 ευρώ, σε μια εποχή κατά την οποία δεν πρέπει να χάσεις χρήματα για να μην κινδυνεύσεις. Αναφερόμενος στην πρακτική των τιμολογίων με καθορισμένη τιμή – fixed price – σημείωσε πως δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα του καταναλωτή: «Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό.

 

Και επαναλαμβάνουμε πως τις δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου θα πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη.

 
 

 

Και με αυτό συμφωνούμε πάρα πολύ…

 

Και υπάρχει και κάτι άλλο που είπε ο κ. Μυτιληναίος με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, ειδικά όταν βλέπουμε στη Γερμανία τις παρατάσεις που παίρνει η χώρα στη χρήση αυτής της μορφής ενέργειας. Χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος είπε: «Θέλω να πω το εξής. Είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσο μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι λιγνίτες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Αλλά όταν χώρες όπως η Γερμανία παίρνουνε παρατάσεις για τόσα πολλά χρόνια, δεν καταλαβαίνουμε γιατί η φτωχή Ελλάδα βιάζεται τόσο πολύ να κάνει την μετάβαση, χωρίς πάντως να ισχυριζόμαστε ειδικοί επί των θεμάτων (απλώς αναφερόμαστε σε κάτι που μας φαίνεται παράδοξο).

 
 

 

Μπάιντεν – Ερντογάν

 

Και θα κλείσουμε με ένα γρήγορο σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Ένα πράγμα λοιπόν έχουμε να σχολιάσουμε. Πως ο Ερντογάν τα πηγαίνει εξαιρετικά. Κάνει τόσο καλή δουλειά, κάνοντας έξαλλες τις ΗΠΑ με την Τουρκία …. Είναι κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να επιτύχαινε ποτέ, η για χρόνια αδύναμη διπλωματία της χώρας μας …. Ευχόμαστε λοιπό να συνεχίσει έτσι ο Ερντογάν και με λίγη βέβαια διάθεση υπερβολής, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

   

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum