| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/12/22

 

 

Πολύ υψηλό ποσοστό

 

Θα ξεκινήσουμε σε ένα στατιστικό το οποίο είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο δεν κρύβουμε πως μας εντυπωσίασε. Αυτό είναι πως με βάση έρευνα, σε διαρκή αναζήτηση εργασίας βρίσκονται οκτώ στους δέκα Ελληνες, εργαζόμενοι και άνεργοι, με στόχο κατά κύριο λόγο την εύρεση καταλληλότερου πακέτου απολαβών. Αυτό εξηγεί άλλωστε και την ανησυχία που εκφράζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα (84%) για το εάν θα καταφέρουν με τον μισθό που έχουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Η ετήσια έρευνα της Adecco για την «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2022», που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies, δείχνει ότι παρά τις σημαντικές βελτιώσεις ως προς την πορεία της ανεργίας και τον περιορισμό του κύματος μετανάστευσης, η ελληνική αγορά εργασίας παραμένει εύθραυστη, καθώς επηρεάζεται σημαντικά από τις εξωγενείς κρίσεις.

 

 

 

Κάτι δε λειτουργεί σωστά

 

Θέλουμε πάντως να είμαστε ειλικρινείς. Παγκοσμίως, ειδικά μετά την πανδημία και εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ, καταγράφονται ιστορικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Και διεθνώς, ο μέσος εργαζόμενος μπορεί κατά μέσο όρο να βρίσκεται σε αναζήτηση. Αλλά το ποσοστό του 80% νομίζουμε πως είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και το υψηλότερο στην ευρωζώνη και πιθανόν στην Ε.Ε. Και νομίζουμε πως αυτό κάτι σημαίνει για την αγορά εργασίας στη χώρα μας και πως κάτι δε λειτουργεί σωστά. Την άποψη μας, την έχουμε πει. Πως χωρίς ικανοποιημένους εργαζομένους, μια επιχείρηση δεν προοδεύει. Και όταν 8 στους 10 ψάχνουνε να αλλάξουνε εργασία, μάλλον κάτι δεν πάει καλά, συνολικά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

 

 

Αγορά εργασίας

 

Παραμένοντας στην αγορά εργασίας. Χωρίς αμφιβολία,  όπως είπαμε και παραπάνω, μετά από περίπου 2,5 - 3  χρόνια πανδημίας (με σκληρές καραντίνες ένα μεγάλο διάστημα) και την παγκόσμια οικονομία να βιώνει μια πρωτοφανή κρίση πληθωρισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή, με ιστορικές αλλαγές που σηματοδοτούνε μια νέα εποχή. 

 

Από τη δική μας λοιπόν αγορά εργασίας …. Δεν κρύβουμε πως βρίσκουμε πολύ ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται παρακάτω:

 

Η έλλειψη προσωπικού γενικότερα ή ειδικότερα, η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, εξελίσσεται σε κυρίαρχο θέμα της αγοράς εργασίας καταδεικνύοντας την δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην αναζήτηση και στελέχωση των θέσεων εργασίας που υπάρχουν ενώ καταγράφει και την στρέβλωση της αγοράς.

 

Έτσι καταγράφεται η εξής «στρεβλή εικόνα». Αφενός η ανεργία να σημειώνει ποσοστά στο 11,6% τον Οκτώβριο και αφετέρου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει εκρηκτική άνοδο στις κενές θέσεις εργασίας.

 

Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι κενές θέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 60,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2021 (24.324 και 15.125 αντίστοιχα), έναντι αύξησης 56,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020.

 

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ, «κενή θέση εργασίας» θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς. 

 

 

 

 

Τα εκλογικά στοιχήματα, η ετοιμότητα των κομμάτων και η μουσική

 

Όπως έγραψε ο “Βηματοδότης” … Η παύση είναι μουσική, λένε συχνά οι μουσικοί. Γιατί μέσα από την παύση είτε μαζεύουν δυνάμεις για να φορτσάρουν στη συνέχεια, είτε ανασυντάσσονται για να αλλάξουν κατεύθυνση. Πλην όμως τα πολιτικά κόμματα δεν καταλαβαίνουν ούτε από παύσεις, ούτε από εορταστικές ανάπαυλες, ώστε να ανασυνταχθούν και να φορτσάρουν αργότερα στον δρόμο προς τις εκλογές.

 

Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές τόσο αυξάνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμμα, αν και ουδείς γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Ούτε καν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό. Απλώς εκτιμήσεις κάνουν. Ανοίγουν το ημερολόγιο και κλειδώνουν με τον μαρκαδόρο ημερομηνίες. Το ίδιο κάνουν και οι βουλευτές (καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές). Ήταν οι ίδιοι που διέρρεαν ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο ή το πολύ λίγο πριν το τέλος του 2022.

 

Οι ημερομηνίες πάνε και έρχονται. Όλοι υπολογίζουν το Πάσχα, άλλοι την Κυριακή των Βαΐων, ή τις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλοι το καλοκαίρι, τον τουρισμό και τα μπάνια του λαού. Ημερομηνίες, όπως 2 ή 9 Απριλίου φαίνεται πως είναι οι πιο δυνατές για εκλογές, έχουν γίνει θέμα συζητήσεως ανάμεσα στους πολιτικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα (το είχε ξαναθέσει αμέσως μετά το καλοκαίρι). Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει σήμερα από το Σούνιο. Ο Πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα αύριο από τα Χανιά. Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται, στη ΝΔ πέραν των στοιχημάτων για την ημερομηνία των εκλογών παίζονται και στοιχήματα για το ποιος ή ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ποιο θα είναι ποσοστό του κόμματος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση ποιο στη δεύτερη, ποια κόμματα και με ποιο ποσοστό θα μείνουν έξω από τη Βουλή και ότι άλλο σκεφτούν οι πολιτικοί. Και ακόμα ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές, παρά μόνον ότι εκλογές μέσα στον χιονιά δεν γίνονται.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum