| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

    

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/11/21

 

 

Κακή εξέλιξη … αλλά δε νομίζουμε πως θα γενικευτεί το 2022…

 

Ας ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και τον τουρισμό, που μόλις σε μερικές ημέρες, για να μην πούμε ώρες και λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την πανδημία, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή αναστροφή του σκηνικού. Και αναφερόμαστε στις πληροφορίες που υπάρχουνε (με βάση και σχετικά δημοσιεύματα), πως αυξάνονται οι ακυρώσεις κρατήσεων αεροπορικών θέσεων για διακοπές στην Ελλάδα μετά την τελευταία υποτροπή της πανδημίας επαναφέροντας το στοιχείο της αβεβαιότητας στον ελληνικό τουρισμό. Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται, αν και οι ψύχραιμοι συνιστούνε ηρεμία …. Και όπως και αν το δει κανείς, αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη.

 

Προσωπικά πάντως θα συστήσουμε ψυχραιμία και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η τελευταία εξέλιξη με τη μετάλλαξη από την Αφρική, αν και κανείς δε μπορεί να ξέρει τη διάσταση θα λάβει …… Δε νομίζουμε πως θα επηρεάσει τις διαφαινόμενες προοπτικές τις επόμενης χρονιάς. Αυθαίρετα τα νούμερα που θα αναφέρουμε, αλλά ακόμη και 10% να επηρέαζε την επόμενη χρονιά, νομίζουμε πως η επίδοση θα είναι αισθητά καλύτερη από τη φετινή, που ήτανε και πάλι καλύτερη του αναμενόμενου και στο τέλος το 2022, αν όχι στο 90 ή 95%, θα πάμε σε πάνω από 80% της επίδοσης του 2019, με τον ελληνικό τουρισμό, να αποδεικνύει το 2021, τη δυναμική που έχει …. Και ευτυχώς, αφού όπως έχουμε γράψει είναι η μόνη ελπίδα για την ελληνική οικονομία.

 
 

 

Από το κακό στο χειρότερο αυτή η χώρα

 

Βέβαια για τις παρακάτω αναφορές-στοιχεία δε θα είμαστε τόσο θετικοί και θα πούμε, σίγουρα με λίγο διάθεση υπερβολής, πως αυτή η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Σε μια γερασμένη χώρα, με τεράστιο – μακροπρόθεσμο – δημογραφικό πρόβλημα, που η μιζέρια θα συνεχίζεται για χρόνια, ακόμη και αν υπάρχουνε υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης….

 

Όπως λοιπόν έγραφε σχετικό δημοσίευμα, μέσα σε μία διετία διπλασιάστηκαν οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικά του κύματος φυγής που υπάρχει στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι και η πορεία στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα από μήνα σε μήνα να αυξάνονται οι αιτήσεις απονομής σύνταξης, οι οποίες εντάσσονται στο ήδη μεγάλο στοκ που υπάρχει.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου υποβλήθηκαν σχεδόν 9.000 αιτήσεις περισσότερες σε σχέση με όσες είχαν υποβληθεί πέρυσι σε όλο τον χρόνο. Με δεδομένο ότι απομένουν και οι αιτήσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που συνήθως είναι αυξημένες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός του 2021. Ακριβέστερα, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα υποβληθούν 15.174 αιτήσεις για αποχώρηση από την εργασία λόγω σύνταξης.

 

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τις 8.191 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2019, χρονιά διπλής εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και προ πανδημίας. Αντίθετα, το 2020, έτος που ο κορονοϊός είχε «εισβάλει» για τα καλά στη χώρα, ανήλθαν σε 11.367 οι αιτήσεις αποχώρησης από τον δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι το «κλείδωμα», από 1.1.2022, των νέων και αυξημένων ορίων ηλικίας έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ώστε να αυξηθούν τόσο πολύ οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης.

 

Όπως εγραφε σχετικό δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν περισσότερα έτη στην εργασία τους, επιλέγουν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν «εδώ και τώρα» και όχι να περιμένουν να συμπληρώσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ασφάλισης από το 2022 και μετά.

 

Υπενθυμίζεται ότι από το νέο έτος θα ισχύουν τα βασικά όρια συνταξιοδότησης που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 έτη, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης (4.500 ένσημα), ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια ασφάλισης (12.000 ένσημα). Μάλιστα, τη «μερίδα του λέοντος» στις αποχωρήσεις κατέχουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Σχεδόν το 66% των νέων αιτήσεων για απονομή σύνταξης αθροιστικά (44% και 22% αντίστοιχα) προέρχεται από εκπαιδευτικούς και από υγειονομικούς, σε σχέση με το 2020.

 
 

 

Ξέρετε τι μας ενοχλεί περισσότερο;

 

Και ξέρετε τι μας ενοχλεί περισσότερο; Πως στα χαρτιά η όλη κατάσταση έχει σφίξει και θεωρητικά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ωστόσο πάρα πολύ συχνά διαβάζουμε χαρακτηριστικά άρθρα …. Πως θα βγείτε νωρίς σε full σύνταξη …. Ποίοι κατοχυρώνουνε πρόωρη σύνταξη …… και πολλά παρόμοια άρθρα, με όλες τις κυβέρνησης και την παρούσα να χαϊδεύουν αυτιά, κάνοντας πολιτικά χατίρια και μαζεύοντας ψήφους έναντι ενός συστήματος που δεν είναι βιώσιμο. Και όλα αυτά την ώρα που τα αναδρομικά σε συνταξιούχους καλά κρατούνε, λες και είμαστε μια τόσο πλούσια χώρα, που τα χρήματα μας περισσεύουνε ….

 

Αν τώρα σε 3-4 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, μην ψάχνουμε δικαιολογίες στους κακούς ξένους (αν και σίγουρα όλα αυτά με λίγο διάθεση υπερβολής) …

 
 

 

Δύο χρόνια μετά είναι αδιανόητο ...

 

Πάμε τώρα στα της πανδημίας … Προσωπικά με όσους ειδικούς (πραγματικά ειδικούς…) μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις, μας είπανε πως αν και τίποτα δε μπορεί να είναι σίγουρο, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μετάλλαξη που να μην αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια …. Και εμείς θα μείνουμε σε αυτήν την αισιόδοξη εκτίμηση, για τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες με την Αφρικανική μετάλλαξη. Στη βάση λοιπόν αυτή θεωρούμε πως είναι αδιανόητο η λύση για το δυτικό κόσμο, που υπάρχουνε τα εμβόλια, να είναι τα lockdown. Κυρίως είναι αδιανόητο αυτή να είναι η λύση δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Θα είμαστε ξεκάθαροι …. Δεν υπάρχει η λύση των lockdown … δεν είναι λύση αυτή …. Δεν είναι λύση να καταστρέψουμε τα πάντα, επειδή ένα μέρος της κοινωνίας δε θέλει να εμβολιαστεί. Ξέρουμε πως είναι σκληρό και αρκετοί δε συμφωνούνε … Αλλά πλέον θα πρέπει να πάμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως για να μην γίνει ο κακός χαμός με τις κοινωνικές αντιδράσεις, να πάμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όσων είναι άνω των 55-60 ετών … και μάλλον θα λειτουργήσει (αν όχι τότε πάμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό) … Πάντως ανάμεσα στα δύο, δεν υπάρχει επιλογή … Δεν υπάρχει συζήτηση …. Lockdown δεν πρέπει να γίνεται …. Είναι πολύ πιο λογικό ο υποχρεωτικός εμβολιασμός …

 
 

 

Ψυχική υγεία

 

Και ξέρετε, ανάμεσα σε άλλα, γιατί δεν είναι λύση τα lockdown. Το έχουμε γράψει πριν από μήνες …. Ωραία μετράμε άρρωστους και νεκρούς από την πανδημία .. Αλλά εμείς ξέρουμε και το βλέπουμε καθημερινά πως πλέον μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι στα όρια ή βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κατάθλιψης …. Θα ήτανε που θα ήτανε το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών (με βάση αρκετές έρευνες) … Με την πανδημία η κατάσταση έχει ξεφύγει …

 

Και θα πούνε αρκετοί πως υπερβάλλουμε ….. Όμως δεν είναι έτσι …. Οι ψυχικά ασθενείς είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα … Ίσως το ίδιο με όσους έχουνε περάσει μια σοβαρή πανδημία … Στην εποχή λοιπόν των εμβολίων δεν είναι δυνατόν η κοινωνία και η οικονομία να βάζουνε λουκέτο, επειδή κατά μέσο όρο ένα 20 με 30% δε θέλουνε να εμβολιαστούνε …. Δεν είναι λογικό αυτό …. Κυρίως δεν είναι λογικό να μη θέλουνε να εμβολιαστούνε όσοι είναι άνω των 55-60 ετών, η πλειοψηφία των οποίων είναι οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός …. Και να καταστρεφόμαστε όλοι …..

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum