| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 01/03/22

 

"Μας ακούνε..."

 

… Έσκασε πολύ margin χθες. Αλλά πολύ margin … Αυτό θα σχολιάσουμε για τη χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετές χρηματιστηριακές – πελάτες (το ξέρουμε από πρώτο χέρι) να αναγκάζονται να πουλήσουνε για να καλύψουνε τα ελλείμματα περιθωρίου. Και επαναλαμβάνουμε αυτό ήτανε ιδιαίτερο έντονο (κυρίως στις τραπεζικές μετοχές), όσο και αν οι απώλειες περιορίστηκαν κατά την τελευταία ώρα.  Και όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα να φέρνει την άλλη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται και το Χ.Α. να καταγράφει μια αρκετά μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τη μέση πτώση των διεθνών αγορών.

 

 

Σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει χθες για την επιστολή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στις χρηματιστηριακές. Η αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία επί των πιστώσεων (και σε καθαρά margin χαρτοφυλάκια – που σε αυτά το τηρούσαν έτσι και αλλιώς οι χρηματιστηριακές, αλλά και στις πιστώσεις στα χαρτοφυλάκια 3DC – εδώ τα πράγματα ήτανε πολύ χαλαρά στις χρηματιστηριακές), κάνει και αυτό αρκετή ζημία. Οι χρηματιστηριακές υποχρεούνται να στείλουνε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναλυτική ενημέρωση για τα χαρτοφυλάκια που βρίσκονται κάτω από τα όρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία (40% αν έχει γίνει αγορά, 30% από υποτίμηση) και την επόμενη ημέρα οι πελάτες να βάλουνε χρήματα. Και η πίεση να τηρηθεί αυτό,  δημιουργεί επιπρόσθετες χρηματιστηριακές πιέσεις, επίσης με αναγκαστικές πωλήσεις, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις οδηγούμαστε σε μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση.

 

 

Πάμε τώρα σε ένα ενδιαφέρον σχόλιο του υπεύθυνου του GFF, για όποιον το καταλάβει, αφού ελάχιστοι ξέρουν το επενδυτικό προϊόν. Ξέρετε τι έλεγε και μας κίνησε το ενδιαφέρον. Πως εδώ καιρό, αν κάποιος θέλει να παίξει long το ελληνικό χρηματιστήριο, τελικά το καλύτερο προϊόν μπορεί να είναι το ΑΔΑΚ, δηλαδή το ETF του FTSE 25. Και ειδικά μετά την τελευταία πτώση του FTSE 25 (λόγω και της τελευταίας πτώσης του FTSE 25) το προϊόν γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Σίγουρα έχει μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, αν μιλάμε για αυτές. Έχει όμως και μικρότερο κίνδυνο, αφού μιλάμε για το καλάθι των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων. Είναι χαρακτηριστικό πως βλέποντας κανείς και τις επιμέρους αποδόσεις, σε σχέση με τις περισσότερες μη – τραπεζικές μετοχές, το ΑΔΑΚ έχει εδώ και καιρό καλύτερη απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη πως ένας επενδυτής παίρνοντας το ΑΔΑΚ, επενδύει περίπου 25% των χρημάτων του στις τράπεζες, χωρίς να παίρνει όλο τον κίνδυνο. Παίζει συνολικά το Χ.Α. … Και έχει και ένα αξιοπρεπέστατο μέρισμα.

 

 

Είχε καιρό να δείξει χαρακτήρα. Αυτό θα λέγαμε για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΛΑΜΔΑ (+0,45%), που μετά από καιρό και σε μια κακή συνεδρίαση, φάνηκε οι αγοραστές να κερδίζουνε τους πωλητές. Όχι φυσικά ότι μπορεί κάποιες να είναι ευχαριστημένος για αυτές τις τιμές της ΛΑΜΔΑ και την πολύ κακή πορεία της τους τελευταίους περίπου 8 μήνες, από τον Ιούλιο. Ωστόσο θέλουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή το προσεχές διάστημα και στις πρώτες καλές συνεδριάσεις, εφόσον και το ευχόμαστε έλθουν σύντομα.

 

 

Τώρα οι επενδυτές που σας λέγαμε πως είχανε ανοίξει θέση στο ρωσικό χρηματιστήριο (μέσω ETF) την Πέμπτη και την έκλεισαν με ένα μεγάλο κέρδος την Παρασκευής. Σας πληροφορούμε πως χθες και στο περίπου -22% άνοιξαν και πάλι θέση long (αρκετά μικρότερη αυτή τη φορά – θα επανατοποθετηθούνε σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, εφόσον υπάρξει περαιτέρω πτώση περίπου 20%). Για να δούμε, θα τους βγει και αυτήν φορά;

 

ΥΓ: Το ρωσικό χρηματιστήριο χθες ήτανε κλειστό, ωστόσο τα ETF στη Wall Street διαπραγματεύονταν κανονικά.

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum