| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -03/10/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Λίγο πολύ τα έχουμε ξαναγράψει τις τελευταίες ημέρες – εβδομάδες …. Τι λίγο πολύ δηλαδή, βαρετοί έχουμε γίνει …. Ωστόσο μετά και τη νέα χθεσινή πτώση θα τα ξαναπούμε …. Πως η μέχρι τώρα πορεία του Χ.Α. είναι επί της ουσίας ακριβώς η προβλεπόμενη, τουλάχιστον με βάση αυτά που γράφαμε εδώ και πολύ καιρό …. Μην λέμε τα ίδια …. Είχαμε ένα κακό τρίμηνο, από τα χειρότερα διεθνώς…. Είχαμε τον χειρότερο Σεπτέμβριο διεθνώς!! Η αγορά βρίσκεται ακριβώς στις πολύ ισχυρές στηρίξεις …. Και όσο δεν τις χάνει όλα καλά …. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να συστήνουμε ψυχραιμία …. Δεν εκφράζουμε διακαή πόθο, αφού πραγματικά στα χρηματιστήρια ποτέ κανείς δεν ξέρει …. Αλλά με δεδομένο πως τα πράγματα πάνε όπως τα περιμέναμε, δεν έχουμε λόγο να διαφοροποιηθούμε από το πλάνο μας. Αυτό έλεγε και συνεχίζει να λέει, πως μετά από ένα κακό τρίμηνο και ειδικά ένα κακό Σεπτέμβριο. Μετά τη δοκιμασία των συγκεκριμένων ισχυρών  στηρίξεων θα επανέλθουνε τα χαμόγελα ….
 

 
Θα πούμε και κάποια άλλα πράγματα …. Παρά την τελευταία κακή εικόνα το Χ.Α., είναι λάθος κανείς να παραβλέπει πως από τις αρχές του 2023, ο ΓΔ του Χ.Α. έχει επί της ουσίας την καλύτερη εικόνα μεταξύ των σοβαρών παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών …. Για την ακρίβεια είναι 4ο στον κόσμο στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται αγορές όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Σρι Λάνκα. Και σε επίπεδο 52 εβδομάδων να το δει κανείς,  οι αποδόσεις είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές. Αυτά να μην τα παραβλέπουμε …. Δεν τα λέμε ως παρηγοριά στον άρρωστο, γιατί ξέρουμε πως έχει πέσει πολύ κατήφεια. Αλλά είναι στοιχεία που δικαιολογούνε πολύ περισσότερο την τελευταία διόρθωση και την καθιστούνε ως ένα, μεγάλο μεν, αλλά φυσιολογικό profit taking από τα πρόσφατα υψηλά αρκετών ετών, ουσιαστικά 8ετών (1.350 μονάδων), χωρίς όμως να χαλάει η θετική τάση της αγοράς.
 

 
Το έχουμε ξαναγράψει προσφάτως .. Είχαμε αναφερθεί και χθες στη διαγραμματική εικόνα του DAX …Βλέποντας λοιπόν τη χθεσινή, νέα πτώση και γενικά την εικόνα των αγορών …. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο είναι η διαγραμματική εικόνα των διεθνών αγορών, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης …. Μας φοβίζει γιατί αυστηρώς διαγραμματικά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μια πτώση 5% τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω πτώση. Όλοι καταλαβαίνουμε πως εδώ που τουλάχιστον εμείς πιστεύουμε πως μπορεί να φτάνει το τέλος της διόρθωσης, να είχαμε το ξέσπασμα μιας διόρθωσης 5 με 10% στις διεθνείς αγορές. Ε! δε θα ήτανε και το καλύτερο νέο….
 

 
Όσον αφορά το Σεπτέμβριο και το προηγούμενο τρίμηνο, όχι φυσικά ότι μας εξέπληξε τίποτα, χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραψε η Deutsche Bank σε τελευταία της ανάλυση. Συγκεκριμένα, στον «πάτο» των επιδόσεων βρέθηκε τον Σεπτέμβριο το χρηματιστήριο της Αθήνας, ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank. Η διόρθωση του -7,9% για τον μήνα σημαίνει ότι το ΧΑ ήταν η χειρότερη επένδυση μετά το ασήμι.
 
Έτσι, το τρίτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με απώλειες 5,1% για το χρηματιστήριο της Αθήνας, στην χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank. Βέβαια πέραν των όσων γράφει η DB, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζουμε, ο ΓΔ του Χ.Α. είναι το 2023, ο χρηματιστηριακός δείκτης με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, μετά μάλιστα από “ιδιαίτερα” χρηματιστήρια, Τουρκία, Ρωσία, Σρί Λάνκα.
 

 
Να κλείσουμε λοιπόν με ένα γρήγορο σχόλιο για τα αποτελέσματα της Phoenix Vega Meza, αυτής της τόσο ιδιαίτερης, όπως την έχουμε χαρακτηρίσει, αλλά πολύ ενδιαφέρουσας εισηγμένης. Τα αποτέλεσμα 6μηνου λοιπόν ήτανε εξαιρετικά, με την εισηγμένη να συνεχίζει να εισπράττει πολύ μεγάλα κουπόνια. Όλα αυτά έχοντας πλέον ταμείο σχεδόν 29εκ ευρώ (μετά και τα χρήματα που εισέπραξε μετά το πέρας του 6μηνου), στο δρόμο για μια επιστροφή κεφαλαίου ύψους 25%!! Κέρδη 6,5εκ ευρώ στο 6μηνο (αν και έχουμε πει πως αυτό που μετράει είναι τα κουπόνια που εισπράττει). Κατά την άποψη μας ήτανε και παραμένει η πιο ενδιαφέρουσα risky περίπτωση εισηγμένης που αξίζει, σημειώνοντας πως μαζί με την φετινή επιστροφή (αναμένεται το Νοέμβριο), η συνολική επιστροφή στους μετόχους σε μερικούς μήνες φτάνει το 50% και περισσεύει ταμείο περίπου 12εκ ευρώ, κάτι το οποίο περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο, αφού στο χειρότερο σενάριο, η εισηγμένη έχει και άλλα κουπόνια να εισπράξει.  
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum