| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 05/05/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Με διάθεση χιούμορ (περίπου δηλαδή) θα ξεκινήσουμε με ένα δικό μας σχόλιο σήμερα …. Ένα μόνο λοιπόν πράγμα μας σώζει … Να πέσει φόβος στην αγορά και να αρχίσουνε οι μικροί να πουλάνε. Προσωπικά μόνο τότε θα ελπίζαμε πως κάτι μπορεί να γίνει στην αγορά και να πάρει και πάλι τα επάνω της. Το λέμε αυτό γιατί χθες είδαμε μετά από καιρό κάποιους επενδυτές είναι αρκετά ανήσυχοι. Όσο τώρα αυτό δε συμβαίνει και βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια. Δυστυχώς ανά πάσα στιγμή το πράγμα μπορεί να στραβώσει και άλλο, με κίνδυνο να χαθούνε και οι στηρίξεις στις οποίες κινείται τώρα η αγορά ….
 

 
Βλέπαμε και πάλι το τριήμερο τα αποτελέσματα της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της. Αν και οι κυκλικές εταιρείες δεν είναι και από τις συμπάθειες μας …. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε κάποια. Αυτή θα ήτανε η ΕΛΧΑ. Ασχέτως της κυκλικότητας και τη ανησυχίας που υπάρχει για τη φετινή χρονιά, παίρνοντας ήδη μια εικόνα από τις επιδόσεις του Δ΄ τριμήνου του 2021 (συνολικά για τη χρήση του 2021 τα αποτελέσματα ήτανε καλά). Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 610 – 620εκ ευρώ η εισηγμένη είναι φτηνή. Και σίγουρα αξίζει μια υψηλότερη αποτίμηση, περίπου 900εκ με 1δις ευρώ, δηλαδή μια τιμή ανά μετοχή περίπου 2,4 με 2,6εκ ευρώ.
 

 
Ξέρουμε μάλιστα πως όταν η συζήτηση έρχεται στον όμιλο Βιοχάλκο, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην αγορά συμπαθούνε την Cenergy. Ωστόσο αν φτάσουμε στη συζήτηση μεταξύ των δύο εισηγμένων. Στις τρέχουσες αποτιμήσεις (το διευκρινίζουμε αυτό – δηλαδή με βάση τα δεδομένα που υπάρχουνε αυτή τη στιγμή), εμείς βρίσκουμε αρκετά πιο φτηνή την ΕΛΧΑ. Εκτιμούμε πως είναι εφικτό η εισηγμένη να επιτύχει τα επόμενα χρόνια μια μέση κερδοφορία 55 με 60εκ ευρώ …. Και αυτό σημαίνει ένα οριακά διψήφιο P/E Ratio, με το P/BV στο 0,78χ.  
 

 
Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για το “ban” της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Ακούσαμε ωστόσο μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτίμηση από τον υπεύθυνο του GFF …. Μπορεί λοιπόν σχεδόν όλοι να ποντάρουνε στο ανοδικό σενάριο και να προβλέπουνε ακόμη πιο υψηλές τιμές, μέχρι και υψηλότερες από τα πρόσφατα υψηλά εν μέσω πολέμου. Η εκτίμηση πάντως του υπεύθυνου του GFF είναι πως είναι περισσότερες οι πιθανότητες τους επόμενους μήνες οι τιμές να αποκλιμακωθούνε, παρά να δούμε τις υψηλές τιμές που προβλέπουνε οι περισσότεροι οίκοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Άπειρες φορές έχουμε ζήσει τέτοιες περιόδους υπερβολικής αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας για την πορεία κάποιου επενδυτικού προϊόντος. Και όταν το βλέπουμε αυτό, συνήθως στο τέλος συμβαίνει το ανάποδο. Πέραν όμως της Contrarian theory, δε νομίζω πως τα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζουνε υψηλότερες τιμές, κάτι το οποίο είναι και το πιο καθοριστικό για την τιμή του πετρελαίου τους επόμενους μήνες».
 

 
Ας κάνουμε και ένα σχόλιο για την  Attica Bank, η μετοχή της οποίας σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή βρίσκεται στο -83%. Το συζητούσαμε και πάλι χθες εδώ στο GFF ….. Και αφού θυμίσουμε πως εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσουμε στο GFF για το τι θα συνέβαινε χρηματιστηριακά στη μετοχή. Η απορία μας παραμένει η ίδια …… Γιατί ποτέ η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έσπασε στα δύο, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με όλες τις υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες (πολλές από τις οποίες ήτανε και αρκετά πιο σοβαρές-μεγάλες από την Αττικής) και μέτοχοι, φορολογούμενοι και γενικά επενδυτές συνεχίζουν να την πληρώνουνε; Την απάντηση λίγο πολύ την ξέρουμε, αλλά δε θέλουμε να γίνουμε τόσο επιθετικοί και να τη γράψουμε…
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum