| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/02/22

 

"Μας ακούνε..."

 
«Υπήρχε καλή εικόνα και σε κάποιες επιλεγμένες μη – τραπεζικές μετοχές …. Ωστόσο αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα και πάλι χθες ήτανε πως οι τράπεζες είναι σε καλύτερο φεγγάρι σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό, με επιθετικές αγορές από ξένα χαρτοφυλάκια και όλο και υψηλότερα επίπεδα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πωλήσεις σε επιλεγμένα μη – τραπεζικά χαρτιά. Και δεν κρύβω πως θα περιμένω τη συνέχεια με τεράστιο ενδιαφέρον, την ώρα που μόνο μέσα σε 5 περίπου εβδομάδες του 2022, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο απίστευτο +27%».
 
Φυσικά τα παραπάνω είναι το σχόλιο ανθρώπου της αγοράς με το οποίο θα ξεκινήσουμε , με το ΓΔ να κυνηγάει νέα υψηλά ….
 

 
Λίγο πολύ το αναφέρουμε σχεδόν καθημερινά. Αλλά τελικά το μυστικό για αυτήν την πολύ καλή εικόνα της αγοράς είναι αφενός πως ελάχιστοι πιστεύουνε αυτήν την τελευταία άνοδο. Και κυρίως πως όλο και περισσότεροι μικροί επενδυτές πουλάνε τις τραπεζικές τους μετοχές όσο η αγορά ανεβαίνει …. Και όσο πουλάνε, τόσο η αγορά ανεβαίνει …. Και αυξάνονται οι πιθανότητες να μιλήσουμε για ακόμη υψηλότερα επίπεδα, διαψεύδοντας όλους αυτούς που περιμένουνε διόρθωση …..
 

 
Να σας δώσουμε συγκεκριμένο στατιστικό από μικρό-μεσαία χρηματιστηριακή …. Υπήρχαν λοιπόν περίπου 12 μεγάλα accounts (αξίας περίπου 250.000 και 300.000) με χαρτοφυλάκια σε ποσοστό 80 – 100% σε τραπεζικές μετοχές ….. Από αυτά λοιπόν, κατά τους τελευταίους μήνες, ένα ποσοστό περίπου 70% (οι 8 στους 12), φοβούμενοι πως έρχεται μια μεγάλη διόρθωση, έχουνε πουλήσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών μετοχών τους, σε κάποιες περιπτώσεις 20 και 30% χαμηλότερα !!!  Και «φυσικά» οι τιμές συνεχίζουνε να ανεβαίνουνε ….
 

 
Και λέμε «φυσικά», γιατί σίγουρα υπάρχουνε έκτακτα στις αγορές …. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι σε πολλά μέτωπα (μέχρι και τα γεωπολιτικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες) … Ωστόσο υπάρχει ένας σοφός κανόνας της αγοράς, που σπανίως δεν επιβεβαιώνεται …. Πως όσο οι μικροί πουλάνε …. Οι μεγάλοι αγοράζουνε … Και 8 στις 10 φορές, οι τιμές πάνε υψηλότερα και οι μικροί απλώς κυνηγάνε τις τιμές από πίσω …. Και τι γίνεται; Απλώς μπαίνουνε στην αγορά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, απλώς πολλές φορές επιλέγοντας άλλες μετοχές για καθαρά ψυχολογικούς λόγους … Για να δούμε τι θα γίνει αυτή φορά...
 

 
Μπορεί χθες η αγορά να είχε μια αρκετά καλή εικόνα, αλλά ήτανε φανερό πως και πάλι, σε συγκεκριμένα μεγάλα – καλά μη – τραπεζικά χαρτιά υπήρχαν πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια. Έχουμε γράψει πως αυτές οι πωλήσεις είναι στα πλαίσια της μείωσης θέσεων στα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως η HELIKON INVESTMENTS LTD ανακοίνωσε τη μείωση θέσεων στην Eurobank. Helikon το οποίο θυμίζουμε πως έχει βασικές θέσεις σε αρκετές εισηγμένες, με χαρακτηριστικό το 6,48% στη ΔΕΗ. Επίσης κατέχει το 5,4% του ΟΛΠ και το 5,2% της Πειραιώς. Και ειδικά όσον αφορά την κακή συμπεριφορά που έχει εδώ και εβδομάδες ο ΟΛΠ, με φανερό πως υπάρχει πωλητής. Θα περιμένουμε να δούμε μήπως υπάρξουνε επίσης ανακοινώσεις για πωλήσεις από το Helikon. Προσωπικά πάντως, η άποψη μας εδώ στο GFF είναι πως ο ΟΛΠ στις τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά φτηνός σε αποτίμηση….. Και όπως έχουμε γράψει θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα 21 – 22 ευρώ, με το fair value της εισηγμένης να είναι σημαντικά υψηλότερα!!
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

\

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum