| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -14/07/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Πάμε να ξεκινήσουμε με μια παρατήρηση ανθρώπου της αγοράς. Δεν αφορά τη χθεσινή άνευρη συνεδρίαση, σε καλοκαιρινούς τόνους … Αλλά γενικά τις τελευταίες ημέρες, ίσως και εβδομάδες:
 
“Ξέρετε τι μου έχει κάνει εντύπωση. Πως αν και η αγορά σπάει τα κοντέρ …. Βρίσκεται σε υψηλά 9ετών …. Κυρίως αν και οι πάντες μιλάνε για νέα υψηλά που έρχονται …. Οι μικροί επενδυτές δε βγαίνουνε αγοραστές …. Όχι μόνο δε βγαίνουνε επιθετικά αγοραστές, αλλά και μερικοί από αυτούς πουλάνε … Όχι πως αυτό γίνεται μαζικά. Ωστόσο δεν κρύβω πως με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, θα περίμενα να είναι πολύ πιο επιθετικά αγοραστές οι μικροί. Σε άλλες περιπτώσεις οι πάντες θα αγόραζαν επιθετικά, θα άνοιγαν margin κτλ. Μόνο αυτό λοιπόν δε συμβαίνει”.
 

 
Δε μπορούμε να μην κάνουμε ένα σχόλιο στις παρατηρήσεις …. Πως αυτό είναι πραγματικά πολύ θετικό. Όσο οι μικροί, όπως είπε και ο χρηματιστής, δεν αγοράζουνε επιθετικά. Τόσο η άνοδος θα μπορούσε να συνεχίζεται. Μόλις όλοι γίνουνε αισιόδοξοι και το μετουσιώσουνε σε αγορές. Τότε ας ετοιμαζόμαστε έστω για μια μικρή διόρθωση. Μια διόρθωση η οποία θεωρητικά μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή, για κάποιες συνεδριάσεις ή ακόμη και μια. Και όταν αυτό συμβεί, θέλουμε πάλι να δούμε πως θα συμπεριφερθούνε οι μικροί.  
 

 
Ξέρετε όμως που πιστεύουμε πως οφείλεται αυτή η συμπεριφορά των επενδυτών. Που οφείλεται ότι αν και όλοι είμαστε αισιόδοξοι, φαίνεται να έχουμε μέσα μας μια μεγάλη φοβία; Σε όλα αυτά που έχουμε περάσει όλα αυτά τα χρόνια ….. Στα περίπου 10 χρόνια και τις απανωτές κρίσεις. Σε αυτό που ζήσαμε κάθε φορά που πήγαινε να στρώσει το πράγμα, που πάντα κάτι γίνονταν και είχαμε μια μεγάλη σφαλιάρα. Όχι μόνο από τα χρόνια της κρίσης. Αλλά και το 2020 και εκεί που όλα έδειχνα πως το εντυπωσιακό χρηματιστηριακό 2019 θα συνεχίζονταν, ήλθε η πανδημία. Αλλά και το 2022 που εκεί που όλα πάλι έδειχναν άριστα ήλθε ο πόλεμος. Οκ, τα μη – τραπεζικά χαρτιά όλα αυτά χρόνια έχουνε προσφέρει μεγάλα κέρδη. Αλλά ελάχιστοι τα έχουνε γευτεί, αφού σε όλη αυτή τη διαδρομή, οι επενδυτές ήτανε τρομαγμένοι και πολλές φορές πουλούσαν ή και απείχαν τελείως, πέρα όλων αυτών που έμπλεξαν με τα τραπεζικά χαρτιά και έπαθαν ότι έπαθαν.
 

 
Πλάκα – πλάκα το ίδιο έγινε τα προηγούμενα χρόνια και στις διεθνείς αγορές. Είχαμε το σύνδρομο των επενδυτών - αναλυτών να ψάχνουνε καταστροφές. Εξηγούμαστε. Για όποιον παρακολουθεί στενά τα χρηματιστήρια, ξέρει πως από το 2010 – 2011 όταν και είχε αρχίσει το τρελό bull Market των διεθνών αγορών, που θεωρητικά ακόμη κρατάει. Κάθε 6 με 12 μήνες είχαμε σενάρια καταστροφής και πως τελείωσε το πάνω και πως είμαστε κοντά σε μια νέα κρίση και μάλιστα μεγάλη. Ήταν το σύνδρομο της μεγάλη κρίσης του 2007 – 2008. Ε! το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση. Πάθαμε όσα πάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, με απανωτές κρίσεις. Υπάρχει τρόμος πως πάλι κάτι θα γίνει. Μπορεί αυτά να ακούγονται κάπως περίεργα. Αλλά σκεφτείτε και θα δείτε πως έχουνε τα πράγματα…
 

 
Να κλείσουμε με ένα μικρό σχόλιο για την Phoenix Vega Mezz, την οποία και το έχετε καταλάβει και το έχουμε πει, την παρακολουθούμε πολύ στενά. Αν και λοιπόν η αποκοπή της επιστροφής θεωρητικά αργεί (πέρσι είχε δοθεί Νοέμβριο, απαιτείται η έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου της Κύπρου, με βάση τα όσα προβλέπει ο κυπριακός νόμος). Αν και θα δίναμε αρκετές πιθανότητες για ένα φυσιολογικό profit taking. Παρακολουθώντας τη μετοχή όλη τη συνεδρίαση, μας έχει κάνει εντύπωση πως φαίνεται να έχουνε μπει στο χαρτί αρκετά επιθετικοί αγοραστές …. Μεγάλοι αγοραστές, τους οποίους δε βλέπαμε στο χαρτί τους προηγούμενους μήνες. Και έχουμε μεγάλη περιέργεια να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της μετοχής και εκεί που θεωρούμε φυσιολογική μια στάση, ακόμη και ένα βραχυπρόθεσμο profit taking, έχουμε ένα νέο ανοδικό trend, πετώντας έξω τους μικρούς.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum