| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/02/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Γνωστό πως συνήθως ξεκινάμε άμπελο-φιλοσοφώντας ή μεταφέροντας απόψεις – σύντομα σχόλια ανθρώπων της αγοράς …. Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο ζήτημα… Αλλά είναι πάντα κάτι που μας εντυπωσιάζει … Είχαμε Δευτέρα – Τρίτη μια μικρή πτώση …. Χθες περίπου στο μεσημέρι η αγορά γύρισε ελαφρώς πτωτικά, με την ΕΕΕ μάλιστα στο +6 και +7%. Και αμέσως άρχισαν να ρωτάνε φίλοι και γνωστοί, αλλά και πελάτες σε χρηματιστηριακές. Τι γίνεται; Γιατί δεν τραβάει η αγορά!!!! Κρέμασε η αγορά κτλ …..κτλ…. Είναι αντιδράσεις και σχόλια που μας ξεπερνάνε …. Η αγορά βρίσκεται στα υψηλά 13 – 14ετών ….. Με τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στον κόσμο στην 3ετία (μετά την Τουρκία) …. Οι μετοχές κατά μέσο όρο έχουνε δώσει από μεγάλα μέχρι τρελά κέρδη …. Και στις πρώτες μικρές πτώσεις ….. Γίνονται από μερίδα επενδυτών τέτοια σχόλια … Πέραν της διαπίστωσης, θα πρέπει οι επενδυτές να τα προσέξουνε περισσότερο κάποια πράγματα ….. Επενδυτής που λειτουργεί έτσι …. .Κατά την άποψη μας δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ ….. Δε γίνεται ένας επενδυτής να ζει με τον τρόμο πως θα καταρρεύσουνε όλα …. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας …. Είναι θέμα πως εν μέσω πανικού και τέτοιου άγχους, γίνονται πολύ συχνά λάθος επενδυτικές αποφάσεις …. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές οι επενδυτές τρέχουνε πίσω από την αγορά. Βγάζουνε πολύ μικρότερες αποδόσεις από την άνοδο της αγοράς στα Bull Market. Και στις πτώσεις, όταν κάποια στιγμή έρχονται αυτές, χάνουνε τα “αυγά και τα πασχάλια” …… χάνοντας πολλές φορές το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους
 

 
“Είναι ευκαιρία να πάνε την αγορά σερί πάνω και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές” ….. Αυτό ήτανε ένα ενδιαφέρον σχόλιο που έκανε ΚΑΙ χθες το Boss του GFF ….. Σε σχέση και με τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Η αγορά είναι ζαλισμένη και κυρίως οι μικροί επενδυτές, όπως γράφουμε εδώ και καιρό, έχουνε περιορισμένες θέσεις στις τράπεζες, με μερίδα των επενδυτών να έχει πουλήσει …. Εν μέσω λοιπόν τέτοιας ζάλης είναι ευκαιρία να πάνε τις τιμές σημαντικά υψηλότερα, με τους μικρούς κατά μέσο όρο να παρακολουθούνε ….. Όταν τώρα αποφασίσουνε να μπούνε μέσα ….. Ξέρετε τι σημαίνει; Πως έρχεται έστω ένα καλό profit taking….
 

 
Γενικά ένα σενάριο που έχουμε στο μυαλό μας είναι πως η αγορά πάει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου σημαντικά υψηλότερα, σε ένα εξαιρετικά πρώτο δίμηνο. Και το Μάρτιο  θα έχουμε ένα μίζερο ενδεχομένως και διορθωτικό μήνα, λίγο πολύ όπως είχε συμβεί και την περσινή χρονιά, αλλά και άλλες χρονιές. Αυτή ήτανε η βασική μας σκέψη για την πορεία της αγοράς από τις αρχές του 2024 και το είχαμε γράψει …. Σε αυτή θα επιμείνουμε και θα περιμένουμε να τα δούμε όλα στο ταμπλό….
 

 
Πάμε τώρα στην Πειραιώς όπου είχαμε μια συγκεκριμένη συζήτηση εδώ στο GFF για τα αποτελέσματα του 2023 και τις προοπτικές του 2024 ….. Ας τα βλέπουμε ένα – ένα ….. Τα καθαρά κέρδη ήτανε 786εκ ευρώ υψηλότερα των 750εκ ευρώ που περιμέναμε. Στο 6,25χ το P/E Ratio … Στα θετά ότι οι προβλέψεις της τράπεζας για την κερδοφορία της φετινής χρονιάς είναι μεγαλύτερη των αρχικών μας εκτιμήσεων, περίπου 900εκ ευρώ έναντι μιας κερδοφορίας 700εκ ευρώ που περιμέναμε, σε ένα συντηρητικό σενάριο….. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2023, τόσο τα έσοδα από τόκους που ανακοινώθηκαν (2δις ευρώ) όσο και βασικοί δείκτες όπως Common Tier 1 Ratio (13,2%), συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (17,8%), δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (3,5%) ήτανε όλα λίγο και σχετικά αισθητά υψηλότερα των προβλέψεων μας. Συνολικά τα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023 ήτανε αρκετά καλά.
 

 
Ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεων είναι η εκτίμηση για το φετινό μέρισμα, που με βάση τα όσα είπε η τράπεζα διαμορφώνεται περίπου στο 1,6% έναντι μιας μερισματικής απόδοσης περίπου 2,2% που περιμέναμε. Για το 2024 η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο περίπου 4,4% έναντι 4,6% που προβλέπαμε, μια ελάχιστη πάντως διαφορά. Ενδιαφέρον όμως έχουμε και οι προβλέψεις της τράπεζας για το πιθανό μέρισμα του 2025, 2026. Αν και προβλέψεις, μιλάμε για μια μερισματική απόδοση που μπορεί να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει οριακά το 10%!!!
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

#

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum