| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 16/05/23

 

"Μας ακούνε..."

 
H λογική λέει πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι όπως η χθεσινή, με μέτριες διακυμάνσεις και μικρές μεταβολές, με την αγορά όπως είναι λογικό να τηρεί μια στάση αναμονής ενόψει εκλογών. Ξεκινώντας με ένα δικό μας σχόλιο. Έχοντας καθημερινές συζητήσεις με τα πιο αρμόδια στελέχη του GFF. Έχοντας προσφάτως αναφερθεί, αν θα θέταμε ένα μεγάλο στόχο σε αυτή τη χρονική στιγμή αυτός θα ήτανε ο τραπεζικός δείκτης να μην χάσει την επαφή με τις 850 – 860 μονάδων (έκλεισε χθες στις 847,28 μονάδες, -0,69%) και σε καμία περίπτωση να μη βρεθεί χαμηλότερα των 820 – 810 μονάδων. Έχοντας χθες την 3η σερί πτωτική συνεδρίαση, χάνοντας την επαφή με τις 840 – 850μνδ και κυρίως χάνοντας το επόμενο διάστημα και τις στηρίξεις στις 820 – 810 μονάδες, η κατάσταση θα περιπλέκονταν πάρα πολύ, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, με την εικόνα πάντως της αγοράς μέχρι στιγμής να είναι απολύτως θετική.
 

 
Ξέρετε τώρα τι μας έχει κάνει εντύπωση; Πως αν και υπάρχουνε λίγοι που είναι πιο ανήσυχοι, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι – αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις εκλογές. Αρκετοί μάλιστα εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι πως η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι κυβέρνηση. Μας κάνει εντύπωση δεδομένου πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μόνο δεδομένη δε θα πρέπει να θεωρείται η αυτοδυναμία. Κανείς δεν το αποκλείει .. Και σίγουρα η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Αλλά από αυτό μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, πόσο μάλλον αυτοδύναμης, απέχουμε πάρα πολύ. Μας έχει λοιπόν κάνει εντύπωση αυτή η βεβαιότητα κάποιων ξένων επενδυτών για την έκβαση του αποτελέσματος. Εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο είναι αυτονόητοι πως θα καθορίσει την πορεία του Χ.Α.
 

 
Να σταθούμε τώρα σε μια εισηγμένη εταιρεία, για το λόγο που αναφέρουμε παρακάτω. Τις προηγούμενες ημέρες το Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοίνωσε αποτελέσματα 2022. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 328,3εκ αυξημένα κατά 16%. Τα καθαρά κέρδη σε 168εκ ευρώ έναντι 158,8εκ το 2021 και 175εκ ευρώ προ πανδημίας, το 2019. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σε 967,8εκ, με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 1,48δις ευρώ. Συνολικό ενεργητικό στα 2,43δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,8δις ευρώ  αφορούνε στην αξία παγίων περιουσιακών στοιχείων. Στα θετικά το πολύ καλό cash flow από λειτουργικές δραστηριότητες, με εισροές περίπου 300εκ ευρώ. Ταμείο στο τέλος του 2022, 582εκ ευρώ, κάτι το οποίο οδηγεί και στη διανομή ενός πολύ γενναίου μερίσματος 200εκ ευρώ, μεγαλύτερο μάλιστα της καθαρής κερδοφορίας.
 

 
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε αφού αναμένεται η είσοδος  της μετοχής στο Χ.Α., μάλλον κατά το πρώτο 6μηνο του 2024. Και με βάση τα παραπάνω νούμερα, αν και θα δούμε τι θα γίνεται με τη διασπορά, μιλάμε για μια μετοχή η οποία χαλαρά μπαίνει, απευθείας μάλιστα, στον FTSE 25. Πρόχειρα κανείς να δει τα νούμερα μιλάμε για μια εισηγμένη που θα μπορούσε να έχει κεφαλαιοποίηση 1,5 – 1,8δις ευρώ, δηλαδή ένα P/E Ratio κοντά στο 10 με 11χ, με μεγάλη επαναλαμβανόμενη μερισματική απόδοση, λόγω και του μεγάλου ταμείο και του καλού cash flow. Μια μερισματική απόδοση που θα μπορούσε να φτάνει ετησίως το 7 με 8%, ίσως και ελαφρώς υψηλότερες, με κάποιες έκτακτες χρηματικές διανομές, επαναλαμβάνουμε λόγω και με του μεγάλου ταμείου της εισηγμένης.
 

 
Φυσικά αν είχαμε κάποια στιγμή είσοδο του ΕΛ. Βενιζέλος στο Χ.Α. και τον FTSE 25, αυτό σημαίνει πως θα είχαμε διαγραφή κάποιας άλλης μετοχής από το δείκτη. Δεν είναι κάτι άμεσο. Για την ιστορία πάντως υποψήφια θα ήτανε η Σαράντης, δεδομένου πως στην επόμενη αναθεώρηση (ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα) αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί η διαγραφή της ΟΛΠ και η είσοδος της Cenergy. 
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum