| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 17/10/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Να μην ξεχνάμε τώρα πως την ερχόμενη Παρασκευή περιμένουμε την αξιολόγηση από την S&P, με αυξημένες πιθανότητες να έχουμε θετικές ειδήσεις, με αναβάθμιση και τη χώρα πλέον να εισέρχεται στην επενδυτική βαθμίδα. Τώρα βέβαια όλοι θα θέσουνε το ίδιο ερώτημα. Αν μια πιθανή αναβάθμιση είναι προεξοφλημένη; Θεωρητικά θα μπορούσαμε να πούμε ναι πως είναι προ-εξοφλημένη, όπως είχε συμβεί και με τις αναβαθμίσεις του Σεπτεμβρίου, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε. Ωστόσο πολλές φορές το πως θα αντιδράσουνε οι επενδυτές είναι κάτι πολύ σχετικό, ανάλογα πολλές φορές και με το πως θέλουνε να το μεταφράσουνε και κυρίως που θέλει το έξυπνο χρήμα να στείλει την αγορά  ….
 
Να κλείσουμε με την Phoenix Vega Mezz, την αγαπημένη μας μικρή risky μετοχή, που και κατά την τελευταία πτώση η μετοχή κράτησε μια χαρά, σχεδόν κοντά σε νέα υψηλά. Απόδοση 54% από τις αρχές του 2023 έναντι κερδών 25% του ΓΔ. Σημειώνεται πως είναι θέμα χρόνου να έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις για την χρηματική διανομή της εισηγμένης, ύψους 0,0144 ευρώ ανά μετοχή, μια απόδοση δηλαδή 24%!! Οι ανακοινώσεις όπως γράψαμε αναμένονται αρκετά σύντομα, με την αποκοπή να προσδιορίζεται για μέσα περίπου του Νοεμβρίου, όπως και πέρσι, όταν και πάλι η εισηγμένη είχε πληρώσει το ίδιο ποσό, δηλαδή μέσα σε περίπου 1 χρόνο, έχει πληρώσει στους μετόχους περίπου 50% σε μερίσματα – επιστροφές κεφαλαίου. Είπατε κάτι !!!
 

 
Τι θέλουμε να πούμε με το τελευταίο που αναφέραμε παραπάνω; Σε σχέση με τα όσα γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Έχοντας πέσει πολύ απαισιοδοξία στην αγορά μας …. Ναι μεν ξέρουμε πως είναι θέμα τυπικό, θέμα χρόνου αν το προτιμάτε αλλιώς, η επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο εν μέσω φόβου, κάποιων πωλήσεων από τους μικρούς, δε θα αποκλείαμε αυτή τη φορά οι ξένοι να εμφανίσουνε το συγκεκριμένο γεγονός της αναβάθμισης όχι και τόσο ως προεξοφλημένο και να δούμε άνοδο της αγοράς, την οποία επί της ουσίας κανείς δεν περιμένει στην αγορά. Φυσικά όλα αυτά στη βάση πως δε θα έχουμε κάποιο ατύχημα με γενίκευση πολέμου στη Μέση Ανατολή.
 

 
Για να καταλάβετε πάντως τι είναι η ψυχολογία στις αγορές. Σας θυμίζουμε πως όλο το καλοκαίρι και πάνω από ένα μήνα νωρίτερα, οι πάντες μιλούσαν για τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου, την επενδυτική βαθμίδα, το ράλι κτλ …. Εμείς προειδοποιούσαμε και λέγαμε προσοχή …… Τώρα μερικές ημέρες πριν την αξιολόγηση της S&P, κανείς δε συζητάει για αυτό …. Είπαμε και παραπάνω, μεγάλο πράγμα η ψυχολογία στις αγορές, αφού το ίδιο πράγμα, ανάλογα με τις περιόδους, πολλές φορές μεταφράζεται τελείως διαφορετικά.
 

 
Να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο …. Από τις αρχές του καλοκαιριού εμείς φωνάζαμε πως το 3ο τρίμηνο είναι το χειρότερο της χρονιάς …. Και πως το 4ο τρίμηνο που πλέον βρισκόμαστε, πολύ συχνά δίνει πολύ καλές αποδόσεις ….. Επίσης είχαμε γράψει πολλές φορές πως περιμέναμε έναν πολύ κακό Σεπτέμβριο και πως τον Οκτώβριο και μάλλον από τα μέσα του μήνα και μετά περιμένουνε ανάκαμψη, με καλή εικόνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του μήνα …. Αν και είναι αλήθεια πως προστέθηκε ο πόλεμος που σίγουρα μας κάνει ζημία …. Άντε να δούμε ….
 

 
Τώρα όσον αφορά το Jumbo και τη δραστηριότητα της στο Ισραήλ. Ναι μεν είναι μια αγορά για την οποία υπάρχουνε μεγάλες προσδοκίες, όσον αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου. Ωστόσο στο χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ, κάτι το οποίο δε βλέπουμε, η εταιρεία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Τα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς είναι αυτή τη στιγμή μηδενικά. Επί της ουσίας και στο χειρότερο σενάριο, που δε θα συμβεί. Το χειρότερο που έχει να χάσει η Jumbo είναι η προσδοκία μιας νέας αγοράς και τίποτα περισσότερο. Θυμίζουμε επίσης πως η όλη δραστηριότητα της εταιρείας στο Ισραήλ γίνεται μέσω Francise (Fox Group) και όχι αυτόνομα, κάτι πολύ βασικό.
 
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τα όσα είχε πει ο ίδιος ο κ. Βακάκης για τη δραστηριότητα στο Ισραήλ το Μάρτιο:
 
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα του ομίλου στο Ισραήλ που αναπτύσσεται συμφωνία franchise.
 
Η αγορά έχει δυναμικές προοπτικές και όπως είπε ο κ. Βακάκης, πρόκειται ένα από τα καλύτερα καταστήματα του όμιλου στο τρίγωνο της Ερυθράς Θάλασσας.
 
Θα έχει στο σήμα του Jumbo και την ελληνική σημαία και τα προϊόντα θα είναι μόνο Jumbo. Ωστόσο δεν θα έχει όλους τους κωδικούς, καθώς ο  τρόπος αδειοδότησης κατηγορίας προϊόντων είναι πολύ γραφειοκρατικός. «Εχουν δικό τους σύστημα, το οποίο είναι αργό.  Δεν  το έχουν εκσυγχρονίσει προς το παρόν. Αυτά είναι τα benefits που είδαν οι επενδυτές και έτρεξαν να προλάβουν» σημείωσε.
 
Ο κ. Βακάκης εκτιμά ότι η αγορά έχει εξαιρετικές προοπτικές και δίνοντας έμφαση είπε ότι «το Ισραήλ θα κάνει μια Ελλάδα».
 
Και αυτό θα γίνει για παράδειγμα με 15 καταστήματα, καθώς είναι διαφορετικό το εισόδημα.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum