| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/01/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Από τα θέματα που θα μας απασχολήσουνε την επόμενη εβδομάδα είναι σίγουρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στα τέλη του μήνα και τις 27/01. Αξιολόγηση η οποία αναμένεται με μεγάλη αγωνία, μετά τις εκτιμήσεις κάποιων ξένων οίκων, όπως η SG, πως είναι πιθανό να έχουμε αναβάθμιση, στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα, αργά ή γρήγορα μέσα στο 2023 ή αρχές 2024 το αργότερο. Όπως λέμε κάθε φορά, εννοείται πως δεν αποκλείεται τίποτα … Αλλά πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στους οίκους αξιολόγησης, έχοντας μάλιστα διατελέσει στο παρελθόν αναλυτής ενός εξ αυτών.  Έλεγε τις τελευταίες ημέρες πως οι πιθανότητες για μια αναβάθμιση είναι το πολύ 15 με 20%. Με βάση λοιπόν αυτήν την εκτίμηση, αλλά και λίγο πολύ όπως πιστεύουμε και εμείς. Δεν αποκλείεται μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αν και αυτό σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.
 

 
Για την ιστορία να θυμίσουμε τις ημερομηνίες των επόμενων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια αλλαγή των ημερομηνιών:
 
Η Fitch λοιπόν (μας έχει BB με θετικό outlook) είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
 
Η S&P (ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές – μόνο μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
 
Η Moody’s (Ba3 με σταθερές προοπτικές) είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
 
Και ο οίκος DBRS (στο ΒΒ (high) είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.
 

 
Τώρα για τη συζήτηση που αρχίζει να υπάρχει γύρω από την πιθανή είσοδο της Πειραιώς στον MSCI, πέραν των όσων γράψαμε για την ΜΠΕΛΑ, που προσωπικά θεωρούμε πως σχεδόν βέβαια θα μπει στο δείκτη …. Σαν ένα πρώτο σχόλιο θα λέγαμε πως η είσοδος της Πειραιώς στο δείκτη είναι 50-50%. Είναι αρκετά πιθανή, ωστόσο δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο (όπως πάντως θεωρείται από αρκετούς αναλυτές). Βέβαια όλα αυτά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ανάλογα και με την τιμή στο ταμπλό (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 2,21δις ευρώ). Οι ανακοινώσεις για τον δείκτη MSCI θα γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η εφαρμογή του θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου.
 

 
Αν και θεωρητικά δεν είναι κάτι άμεσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις να μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Πως ανάλογα με το πόσες εισροές θα έχουμε και βέβαια ανάλογα και με τα νέα ποσοστά συμμετοχής στο δείκτη. Μεγάλο μέρος των εισροών στις μετοχές που μπαίνουνε γίνονται εκροές στις άλλες …. Και τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα αυτό θέλει την προσοχή του …. Σε κάθε περίπτωση, πάντα αυτές οι αναδιαρθρώσεις δεικτών έχουνε το δικό τους ενδιαφέρον, ειδικά για τους πιο γρήγορους επενδυτές (traders) …. Οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, που έχουνε επιλέξει μια εισηγμένη λόγω μεγεθών, δεν έχουνε λόγο να μπερδεύονται με αυτά.
 

 
Κλείνοντας και με το Χ.Α. (ΓΔ) να βρίσκεται στο +6,30%, πρέπει να σταθούμε στην Ευρώπη, η οποία μετά τις απώλειες του 2022, έχει πραγματικά ξεκινήσει εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως επί της ουσίας ο χρηματιστηριακός δείκτης με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως είναι ο Euro Stoxx50, με άνοδο 10,20% το 2023. Επίσης μεταξύ των 10 χρηματιστηριακών δεικτών με την καλύτερη εικόνα το 2023, οι 6 είναι από την Ευρώπη, με την Ιταλία (FTSE MIB) να ηγείται της ανόδου, με κέρδη 10%.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum