| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/12/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Συνεχίστηκαν χθες οι βαρετές συνεδριάσεις στο Χ.Α., αλλά αν κανείς δεις προσεκτικά τις μεταβολές θα διαπιστώσει την καλύτερη εικόνα των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη στο +1,24%. Κάπως έτσι ο δείκτης φτάνει πάλι στα όρια των ισχυρών αντιστάσεις στις 1.270 – 1.280 μονάδες … Τα είχαμε γράψει και πάλι προσφάτως …. Πως η διάσπαση αυτών των αντιστάσεων είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλη την αγορά … Μια διάσπαση η οποία συνεχώς γράφουμε μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σπουδαία πράγματα …. Με μεγάλα περιθώρια κέρδους ….
 

 
Ξαναλέμε τι εννοούμε όταν λέμε σπουδαία πράγματα και μεγάλα περιθώρια κέρδους …. Το λέμε γιατί έχουμε αυτό που λέμε ένα κούφιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη από αντιστάσεις ….  Αναφερόμαστε λοιπόν σε μεγάλα περιθώρια ανόδου ακόμη και 20 με 25% (για να μιλήσουμε για ακόμη μεγαλύτερα). Μια κίνηση που με τη δομή που έχει ο τραπεζικός δείκτης θα μπορούσε να είναι και σχετικά βίαιη …. Λέτε λοιπόν εδώ που έχουμε όλη αυτή τη βαρετή, εορταστική, περίοδο του Χ.Α., εντελώς αθόρυβα ο τραπεζικός δείκτης να κάνει μια τέτοια υπέρβαση, οδηγώντας όλη την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα ….
 

 
Αν και εμείς στο GFF έχουμε υψηλότερο Fair Value 😊 …. Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, στα 13,80 ευρώ από τα 13,9 ευρώ διαμόρφωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Aegean η Eurobank Χρηματιστηριακή, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει. Όπως σχολιάζονταν στην ανάλυση, παρά το ράλι του τουλάχιστον 120% από τις αρχές του έτους, η αποτίμηση της μετοχής παραμένει ελκυστική με  EV/EBITDAR στο 5,5, καθώς τα κέρδη έχουν εκτιναχθεί, σημειώνουν οι αναλυτές....
 
«Πιστεύουμε ότι η μετοχή μπορεί να κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα της αποτίμησης, με δεδομένα τα περιθώριά της που είναι τα καλύτερα στην κατηγορία της, την υψηλότερη παραγωγή ταμειακών ροών και τον ισχυρό ισολογισμό», αναφέρει η Eurobank Χρηματιστηριακή.
 
Οι αναλυτές αναβαθμίζουν κατά 3% τις προβλέψεις τους για τα έσοδα της Aegean το 2023  (στα 1,68 δισ. ευρώ, +25,7% σε ετήσια βάση) και κατά 17% τις εκτιμήσεις τους για τα EBITDA, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 51%. Οι προβλέψεις για τα κέρδη αυξάνονται στα 160 εκατ. ευρώ (με ετήσια αύξηση 49%).
 
Για το 2024-2025, η χρηματιστηριακή χαμηλώνει τις προβλέψεις της για τα EBITDA κατά  8-12%, λόγω του αυξημένου κόστους (αναμένονται στα 365 εκατ. ευρώ για το 2024, μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, αλλά 35% υψηλότερα από το 2019).
 

 
Στην ΕΥΔΑΠ. Γενικά για τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ) έχουμε πει στο GFF πως καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα χρηματιστηριακά είναι πότε και πόσο θα αυξηθούνε τα τιμολόγια. Ως καταναλωτές ξέρουμε πως αυτό ακούγεται βαρύ. Αλλά για τους μετόχους, μόνο μετά από αύξηση των τιμολογίων και κατ΄ επέκταση σταδιακή επιστροφή της κερδοφορίας στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και πάλι για ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις δύο εισηγμένες εταιρείες να έχουμε πληγεί τα μέγιστα (λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους), όπως είδαμε και στα αποτελέσματα τα τελευταία δύο χρόνια  …. Προσωπικά πιστεύουμε πως μέσα στο 2024 θα έχουμε σχετικά σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων ..... αν και όλα θα τα δούμε στην πράξη …. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σταθούμε στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σαχινίδη την προηγούμενη εβδομάδα:
 
Ο κ. Σαχίνης ρωτήθηκε επίσης και για το αν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το ύψος των τιμολογίων νερού για το 2024, έχοντας προηγηθεί η αναφορά του πως η εταιρεία είναι η δεύτερη φθηνότερη στον κόσμο, σύμφωνα σύμφωνα με το Global Water Intelligence.
 
Ο ίδιος παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κοστολόγηση του νερού αλλά και αφού προηγηθεί και συζήτηση με τη ΡΑΑΕΥ.
 

 
.... Υπαγωγή των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στο καθεστώς του ρυθμιστικού ελέγχου το επιτρεπόμενο έσοδο θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το εύλογο κόστος των απασχολούμενων κεφαλαίων της δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στη RAB (Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση), τις προβλεπόμενες επενδύσεις της περιόδου και τις εύλογες λειτουργικές δαπάνες.
 
Πάντα με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, για την επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,85δις ευρώ που αποσκοπούν στην ασφαλή παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης.
 
Σημειώνεται πως όσο μεγαλώνει η λεγόμενη περιουσιακή βάση με επενδύσεις τόσο ενισχυμένη απόδοση (WACC) θα λαμβάνουν οι μέτοχοι της εταιρείας.
 
Τα 1,85δις ευρώ επιμερίζονται σε έργα στην Ανατολική Αττική ύψους 900εκ ευρώ, με το 90% αυτών των έργων να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επίσης 350εκ ευρώ θα διατεθούν για έργα μετασχηματισμού:
 
Έμφαση θα δοθεί στο έξυπνο δίκτυο και μετρητές, σε ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υδρομέτρηση της κατανάλωσης με έξυπνα συστήματα μέτρησης και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία με τον Διαχειριστή. Για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών θα δαπανηθούν 400εκ ευρώ.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum