| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 21/11/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Θα ξεκινήσουμε με την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, επαναλαμβάνοντας αυτό που συνηθίζουμε να λέμε. Αυτό που ουσιαστικά λέμε εδώ και πολύ καιρό, περίπου 2 χρόνια. Πως οι τράπεζες βρίσκονται φανερά σε μια νέα εποχή και για αυτό υπέρ-αποδίδουνε και θα συνεχίσουνε να υπέρ-αποδίδουνε …. Θα πούμε πως οι τιμές στόχοι που αναφέρονται είναι απόλυτα ρεαλιστικές. Είναι τιμές στόχοι που πιστεύουμε πως σε εύλογο χρονικό θα δούμε οι τραπεζικές μετοχές. Όχι γιατί είμαστε fan των αναλύσεων των διεθνών οίκων, που όλα αυτά τα χρόνια πολλές έχουμε δει να καίνε κόσμο (όχι φυσικά ότι δεν έχουμε ακούσει και πολύ σοβαρά πράγματα). Αλλά γιατί απλά αυτή τη φορά συμφωνούμε .
 

 
Θυμίζουμε πως σε αναβάθμιση των τιμών-στόχου για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε χθες η Deutsche Bank, έπειτα από τις ισχυρές επιδόσεις τους από τις αρχές του έτους. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, οι επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής του επενδυτικού κλίματος, έπειτα από τα πολύ καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα και την ισχυρή συσσώρευση κεφαλαίου.
 
Έπειτα από τις ηπιότερες αποδόσεις των μετοχών το τελευταίο διάστημα, με την Deutsche Bank να τις χαρακτηρίζει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και ανησυχίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι τελευταίες κινήσεις του ΤΧΣ και ειδικά το placement στην Εθνική Τράπεζα ξεδιαλύνουν τις περισσότερες ανησυχίες.
 
Συνολικά, οι τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς τα P/E του 2024 κινούνται τώρα στην περιοχή του 5x, με τους δείκτες τιμής/λογιστική αξία στο 0,5-0,8x και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10-15%.
 
Οι δείκτες αυτοί φέρνουν τις ελληνικές τράπεζες ξανά στο μικροσκόπιο, τονίζει η Deutsche Bank και αναβαθμίζει την Εθνική σε buy από hold, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο από τα 7,10 ευρώ στα 8,30 ευρώ.
 
Ο οίκος συστήνει επίσης την αγορά της Alpha Bank, με την τιμή-στόχο από τα 2 ευρώ στα 2,15 ευρώ. Σύσταση buy και για τη Eurobank, με τον στόχο να ανεβαίνει από τα 2,05 ευρώ στα 2,40 ευρώ.
 
Για την Τράπεζα Πειραιώς συστήνει διακράτηση, με την τιμή-στόχο να αναβαθμίζεται από τα 3,30 ευρώ στα 3,95 ευρώ. 
 

 
 
Ξέρετε όμως σε τι κυρίως μένουμε εμείς. Από το παραπάνω πίνακα, στις προβλέψεις για τις μερισματικές αποδόσεις, που αποδεικνύουνε πως φανερά οι τράπεζες βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, επιστρέφοντας στα μερίσματα μετά από πάρα πολλά χρόνια, περίπου 13-14. Είναι χαρακτηριστικό πως τα φετινά κέρδη, το 2024 θα δούμε μερισματικές αποδόσεις από 2,1% στην Πειραιώς μέχρι 5,3% στην Eurobank. Για τη χρήση του 2024 (δηλαδή μερίσματα που θα πληρωθούνε το 2025) περιμένουμε αποδόσεις από 4,7% μέχρι 8,2%... Τέλος, για τη χρήση του 2025 περιμένουμε μερισματικές αποδόσεις κοντά στο 9 με 10%..... Και οκ προβλέψεις της DB θα μας πει κανείς πως είναι …. Ωστόσο και το έχουμε γράψει, περίπου ίδιες εκτιμήσεις, ειδικά για 2023 – 2024 έχουμε και εμείς….
 

 
Κάπως έτσι, οι μερισματικές αποδόσεις που θα μπορούσαν να δώσουνε οι 4 τράπεζες στην 3ετία είναι οι ακόλουθες:
 
Alpha Bank: 22,2%
Eurobank: 20,9%
ETE: 20,6%
Τράπεζα Πειραιώς: 16,2%
 
No bad at all και πιστεύουμε πως θα συμφωνείται ….
 

 
Επειδή παραπάνω μιλήσαμε για υπέρ-απόδοση, θυμίζουμε μερικές αποδόσεις.  Το 2021 ΓΔ και τραπεζικός δείκτης είχανε περίπου την ίδια απόδοση, είχανε κλείσει τη χρονιά με μικρά κέρδη (7% ο ΓΔ, 5% ο τραπεζικός δείκτης). Την περσινή χρονιά ο ΓΔ ολοκλήρωσε τη χρονιά στο +4% με τον τραπεζικό δείκτη στο +11,5%. Φέτος και μερικές πια εβδομάδες πριν το τέλος της χρονιάς, ο ΓΔ βρίσκεται στο +34% με τον τραπεζικό δείκτη στο +65%..... Στην 3ετία λοιπόν ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο περίπου +82% και ο ΓΔ στο περίπου 45%....
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum