| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/02/22

 

"Μας ακούνε..."

 

Θα ξεκινήσουμε επί της ουσίας κάνοντας το ίδιο σχόλιο με χθες …. Η αγορά έδειξε και πάλι μεγάλες αντοχές την Τρίτη. Και οι ξένοι που ασχολούνται τελευταία είναι δυνατοί. Αλλά το καθοριστικό σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει άμεσα αντίδραση στις διεθνείς αγορές και να αποφευχθούνε τα χειρότερα ….. Γιατί δυστυχώς όπως γράψαμε και χθες ….. Αν τα πράγματα σφίξουνε πάρα πολύ στις αγορές, δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα κρατάει η αγορά μας, η οποία χθες έκλεισε (έστω και οριακά) χαμηλότερα των 945 μονάδων …..

 

 

Και τα λέμε και πάλι σήμερα αυτά …. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα …. Πως στην αγορά μεγάλο μέρος των εντολών έρχεται από αυτοματοποιημένα προγράμματα (program trading) …. Και δεύτερον ότι οι ξένοι επενδυτές έχουνε κρύο αίμα και εύκολα υιοθετούνε ανά πάσα στιγμή στρατηγικές stop loss ….. Αν λοιπόν σφίξουνε και άλλο τα πράγματα στις διεθνείς αγορές …. Και αρχίσουνε δείκτες και μετοχές να δίνουνε σήματα πώλησης …. Πολύ εύκολα η αγορά μας που δείχνει τώρα που κρατάει, μπορεί να γυρίσει κάτω …. Με απλά λόγια οι εντολές αγοράς των ξένων …. Γίνονται εύκολα εντολές πώλησης ….

 

 

Πάντως για τα να λέμε όλα …. Αυτό που κυρίως θα μας έκανε ακόμη πιο ανήσυχους, τουλάχιστον ακόμη δε συμβαίνει. Ποιό είναι αυτό; Οι μικροί επενδυτές να γίνουνε αισιόδοξοι και να βγούνε επιθετικά αγοραστές. Και όχι μόνο αυτό δε συμβαίνει, αλλά κατά μέσο όρο, οι μικροί πουλάνε, όπως και κατά τη χθεσινή ημέρα …… Και όπως άπειρες φορές έχουμε σχολιάσει ….. Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, όταν οι μικροί πουλάνε, η αγορά κινείται υψηλότερα ….. Και το αντίστροφο, σε περιβάλλον μεγάλης αισιοδοξίας ….

 

 

Για τα ΕΛΠΕ (6,70 ευρώ, +2%) τώρα που χθες και γενικά τον τελευταίο καιρό έχουνε μια εξαιρετική εικόνα. Θα ευλογήσουμε τα γένια μας, αφού συνεχώς γράφαμε πως λόγω των μερισμάτων, στη μετοχή θα βγαίνουνε συνεχώς αγοραστές …. Θυμίζουμε πως οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, με το μέρισμα (έκτακτο και κανονικό) να εκτιμάται πως θα φτάσει στο περίπου 10%.

 

 

Με αφορμή το σχόλιο μας για τα ΕΛΠΕ να πούμε και κάτι άλλο. Επειδή σε κάθε ευκαιρία διαπιστώνουμε πως υπάρχει αυτή η παρανόηση. ΕΛΠΕ και ΜΟΗ είναι διυλιστήρια και όχι εξορυκτικές εταιρείες όπως κάποιες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες …. Και ναι μεν σε επίπεδο κάποιων τριμήνων και λόγω των αποθεμάτων θεωρητικά η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου μπορεί να φέρει κάποια κέρδη. Ωστόσο μακροπρόθεσμα, αυτό που συμφέρει τα δύο ελληνικά διυλιστήρια είναι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Αυτές και δίνουνε τη δυνατότητα στις εταιρείες για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Αλλά και γιατί σε όσο πιο φυσιολογικά επίπεδα είναι η τιμή του πετρελαίου, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση σε ποσότητα …

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum