| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/01/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Ουσιαστικά τις 1.000 μονάδες έπιασε χθες το Χ.Α., με μια εντυπωσιακή συνεδρίαση με καλή εικόνα σε όλο το ταμπλό, πέραν των τραπεζών που σπάνε τα κοντέρ ….. Όλο λοιπόν και περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς θεωρούνε δεδομένο πως πάμε για αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά σπάει τα κοντέρ. Ποια είναι η δική μας άποψη; Πως είναι κάτι αρκετό πιθανό, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι το πιθανότερο. Δίνουμε μεγάλες πιθανότητες το ράλι να οφείλεται αλλού. Ο βασικός λόγος που καλπάζει η αγορά να είναι απλά το momentum που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο. Μια γενική πλήρως θετική διαγραμματική εικόνα, την οποία είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό. Και αυτή είναι που βγάζει και βγάζει αγοραστές, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο που οδηγεί τις τιμές υψηλότερα. Τα  διαγράμματα μάλιστα δείχνουνε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, σε σχέση και με τα όσα αναφέρουμε στις επιμέρους τεχνικές αναλύσεις μας για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.
 

 
Μπορεί τα παραπάνω και κυρίως η αναφορά μας πως το momentum είναι θετικό και βγάζει αγοραστές, να ακούγεται κάπως περίεργο. Αποδεδειγμένα όμως μεγάλο μέρος της αγοράς παίζεται από αυτοματοποιημένα επενδυτικά προγράμματα και γενικά με εντολές που μπαίνουνε ανάλογα με τη διαγραμματική εικόνα και τα σήματα αγοράς ή πώλησης. Σίγουρα το ποσοστό τέτοιων συναλλαγών είναι τεράστιο στη Wall Street, αλλά και στο Χ.Α. μην νομίζουμε πως είναι μικρό. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν η αγορά είναι πτωτική και με αρνητική τάση, πηγαίνει όλο και χαμηλότερα, μέχρι για κάποιο λόγο να σπάσει ο κύκλος και να βελτιωθεί η τάση. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με την αγορά να δίνει θετικά σήματα και την αγορά να οδηγείται σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα, σε μια αυτοτροφοδούμενη άνοδο, με εντολές αγορών!
 

 
Θέλετε να σας πούμε ένα εντυπωσιακό στατιστικό. Με βάση έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια, περίπου το 45 με το 50% των ημερήσιων συναλλαγών γίνονταν από  αυτοματοποιημένα προγράμματα (program trading), ένα σχεδόν σοκαριστικό ποσοστό αν κανείς το σκεφτεί.
 

 
Τώρα κύκλοι της αγορά θεωρούνε δεδομένο και κάτι άλλο. Πως ενόψει του τέλους του μήνα και της τελικής αξιολόγησης της Morgan Stanley, θα μπούνε σίγουρα στο μεγάλο MSCI, Τράπεζα Πειραιώς και ΜΟΗ. Και για τη δεύτερη σας έχουμε πει πως σίγουρα θα μπει, διατηρώντας παράλληλα κάποιες επιφυλάξεις αν αυτό για την Πειραιώς θα συμβεί σε αυτή την αξιολόγηση. Πάντως όσο βλέπουμε την άνοδο στο ταμπλό, το θεωρούμε όλο και πιθανότερο.
 

 
Βέβαια έχουμε αναφέρει πως η είσοδος των δύο αυτών μετοχών στο μεγάλο MSCI θα φέρουμε εισροές στις συγκεκριμένες μετοχές. Την ίδια ώρα όμως θα σημαίνουνε και κάποιες εκροές για τις άλλες εισηγμένες που συμμετέχουνε στο δείκτη, ανάλογα και με τις αλλαγές στις σταθμίσεις που θα υπάρξουνε …. Και ανάμεσα σε άλλες θα επηρεαστεί και ο ΟΤΕ. Δεν αποκλείουμε λοιπόν αυτός να είναι ο λόγος που η μετοχή, εδώ και καιρό, δεν κάνει κάτι, με κάποιους να προεξοφλούνε κάποιες εκροές.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum