| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 25/01/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Λίγο πολύ σε σχέση με αυτά που γράφουμε τον τελευταίο καιρό, θα ξεκινήσουμε με ένα πονηρό σχόλιο … Όσοι μας διαβάζουνε καιρό θα μας καταλάβουνε, αν και θα δώσουμε διευκρινήσεις …. Σε σχέση λοιπόν με τα όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια,  με συγκεκριμένο δείγμα από 1-2 χρηματιστηριακές, θα σας λέγαμε πως η ενασχόληση των μικρών επενδυτών με τα τραπεζικά χαρτιά είναι στο χαμηλότερο σημείο ….. Και αυτό σχετικά εδώ και μήνες … Πολλές θέσεις έχουνε κλείσει ή καλύτερα θα λέγαμε έχουνε μειωθεί. Πολλοί λιγότεροι επενδυτές έχουνε ανοιχτές θέσεις παίζοντας το Τ+2. Και γενικά ο μέσος μικρός επενδυτής ενδιαφέρεται αρκετά περισσότερο για τα πιο μικρά χαρτιά, παρά τα τραπεζικά χαρτιά όπως έκανε εδώ και χρόνια …… Ειδικά όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και τα χρόνια της κρίσης, που οι τραπεζικές μετοχές είχανε αποδειχθεί ένας κουβάς χωρίς πάτο, αν και πλέον, έχοντας προειδοποιήσει έγκαιρα βρίσκονται ξεκάθαρα σε μια νέα εποχή.
 

 
Είπαμε όποιος μας διαβάζει καιρό καταλαβαίνει τι εννοούμε παραπάνω, αναφορικά με τις κινήσεις των μικρών επενδυτών …. Όποιος όχι διευκρινίζουμε …. Είναι ένα περίεργο πράγμα στο χρηματιστήριο, όσο με μια κατηγορία μετοχών ασχολούνται όλο και λιγότερο οι μικροί επενδυτές, η άνοδος να συνεχίζεται. Και αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες, με τις τραπεζικές μετοχές, να υπέρ-αποδίδουνε της αγοράς το 2023 και στο ξεκίνημα του 2024 να το κάνουνε και πάλι …. Μια υπέρ-απόδοση που ειδικά οι μικροί αν συνεχίσουνε να δείχνουνε μειωμένο ενδιαφέρον, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, έτσι και αλλιώς με τις τραπεζικές μετοχές να δικαιολογούνε υψηλότερες αποτιμήσεις, όπως τουλάχιστον πιστεύουμε …. Με ενδιαφέρον λοιπόν θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα, δηλαδή τι θα κάνουνε οι μικροί επενδυτές. Αν τώρα τους δείτε να βγαίνουνε επιθετικά οι αγοραστές, τώρα μεγάλη προσοχή !!! έστω για μια ξαφνική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.
 

 
Τώρα να σχολιάσουμε και κάτι άλλο …. Παρουσιάσεις και δημόσια εγγραφή του ΕΛ. Βενιζέλος αναμένεται να έχουμε σύντομα στο Χ.Α. …. Προσφάτως είχαμε placement στην Γεκτερνα. Αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε 1-2 ακόμη καλά placements σε μεγάλες εισηγμένες. Έχουμε εκδόσεις ομολόγων (Autohellas). Αναμένεται να έχουμε πώληση των ποσοστών του ΤΧΣ σε Πειραιώς και ΕΤΕ, με το placement στην Πειραιώς, μάλλον να φαίνεται να είναι πιο άμεσο.
 
Μεγάλη λοιπόν κυνικότητα στο Χ.Α. και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ωστόσο όμως θα σχολιάσουμε κάτι …. Πολλά placement και γενικά όπως αναφέραμε μεγάλη κινητικότητα, η οποία όμως κατά την άποψη μας απορροφά και αρκετή ρευστότητα στην αγορά. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνουνε νέα χρήματα…. Ωστόσο πολλές φορές ανακυκλώνονται και χρήματα …. Και όπως είχε φανεί και στο πρόσφατο placement της ΕΤΕ, έστω για έναν μικρό αριθμό συνεδριάσεων, η ρευστότητα της αγοράς θα μπορούσε να επηρεαστεί. Ας το κρατήσουμε αυτό, γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα θα σηκωθούνε αρκετά χρήματα, με IPO ΕΛ. Βενιζέλος, πώληση μετοχών στην Πειραιώς (μάλλον Μάρτιο) και τα placement που περιμένουμε, μάλλον, σε ακόμη μια, δύο εισηγμένες ….
 

 
Και μια που αναφερθήκαμε παραπάνω στο placement της Γεκτερνα. Με αυτό το περιβόητο deal με την ΤΕΝΕΡΓ τι έγινε, μια ιστορία που πλέον φτάνει κοντά στα δύο χρόνια; Τα λέμε θυμίζοντας πόσο καιρό προειδοποιούσαμε για αυτήν την ιστορία, έχοντας γράψει επανειλημμένως πως ευχόμαστε να γίνει το deal. Δεν έχουμε κάτι με τον όμιλο …. Αλλά εμάς κάτι δε μας κολλάει σε όλη αυτήν την ιστορία …. Και δυστυχώς μάλλον επιβεβαιωνόμαστε, με τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ να έχει μια πολύ κακή πορεία, σε μια διαδρομή κατά την οποία στην εισηγμένη είχαμε γενναία stock options, κερδοσκοπικά παιχνίδια και προσφάτως placement στην Γεκτερνα.
 

 
Κλείνοντας να θέσουμε ένα ερώτημα…. Ένα quiz ή τέλος πάντως όπως θέλετε να το πείτε …. Γνωστό πως ασχολούμαστε με τις εταιρείες ΜΕΖΖ και κυρίως την Phoenix Vega Mezz, από τις αρχές σχεδόν όταν κανείς δεν ασχολούνταν με τις συγκεκριμένες μετοχές. Έχουμε πει πως ένα μεγάλο ερώτημα είναι που θα γίνει η πώληση του ποσοστού που έχει το ΤΧΣ στην ΦΒΜΕΖΖ. Θυμίζοντας πως μιλάμε για το 27% του συνόλου των μετοχών (αρκετά μεγάλο ποσοστό). Χωρίς ειλικρινά να ξέρουμε κάτι, έχουμε απορία αν η τελευταία μεγάλη άνοδος του “Φοίνικα” ειδικά με τζίρους όπως ο χθεσινός, έχει σχέση με το σενάριο να υπάρχει ενδιαφερόμενος που θα αγοράσει το ποσοστό σε υψηλές τιμές. Ή είναι κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνουμε πως η ιστορία της πώλησης του ποσοστού του ΤΧΣ θέλει προσοχή, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί και το θετικό σενάριο.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum