| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας & O Τεχνοκράτης

 

00:01 - 06/07/23

 

 

Ο διορισμός του τεχνοκράτη Παν Γκονγκσένγκ στη θέση του διοικητή στην κεντρική τράπεζα της Κίνας προδίδει την εντεινόμενη ανησυχία της κινεζικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο συστημικών κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας από το 2012 και κλείνει τα 60 του χρόνια μέσα στον Ιούλιο.

Όπως έγραψε το Reuters σε πρόσφατη ανάλυση του, δεν αναμένεται να αποκλίνει από τη μελετημένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που έχει χαράξει η Κίνα. Εχει τη φήμη κεντρικού τραπεζίτη που αποφεύγει το ρίσκο, ενώ την περασμένη δεκαετία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ορισμένων χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Ο διορισμός του ανακοινώνεται, ενώ η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μείζονες κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, από το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων ύψους 9 τρισ. δολ. έως την επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της οικονομικής δραστηριότητας. Πηγή προσκείμενη στις σχετικές συνομιλίες, που προτίμησε την ανωνυμία, τόνισε πως ο Παν «θα μπορέσει να εφαρμόσει καίριες πολιτικές από τη θέση του επικεφαλής, ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική αβεβαιότητα».

Το 2016 ο Παν ανέλαβε επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής συναλλάγματος και διαχειρίστηκε τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, που ανέρχονται περίπου σε 3,2 τρισ. δολ. Φημίζεται για τη σκληρή στάση του έναντι όσων επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν στην αγορά συναλλάγματος, ενώ συμμετείχε και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, αυστηρότερων κανονισμών στην αγορά ακινήτων και τη ρύθμιση του κλάδου των εταιρειών τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών. Επαιξε επίσης ρόλο στην απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Σε ομιλία του στα τέλη Μαΐου, ο Παν αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα ως ενός «αιωνίου θέματος». Ζήτησε καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο ενός «σύνθετου και διαρκώς μεταβαλλόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος»

«Ο διορισμός του Παν θα διευκολύνει τη συνέχεια της πολιτικής και τη σταθερότητα στην κεντρική τράπεζα, σε μια στιγμή πο αντιμετωπίζουμε πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό», σχολιάζει ο Γκου Τιανγιόνγκ, οικονομολόγος στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών του Πεκίνου. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, ο Παν, που έχει κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Κέμπριτζ και υπήρξε συνεργάτης στο Χάρβαρντ, θα συγκεντρώσει στα χέρια του συμπυκνωμένη εξουσία. Φέτος η Κίνα έχει λάβει σειρά μέτρων για να ενισχύσει τον έλεγχο του Πεκίνου πάνω στο ευρύτατο, αλλά σε μεγάλο βαθμό κλειστό, χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum