| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

  H Ρωσία, το διεθνές εμπόριο & Το γουάν  

00:01 - 09/03/22

 

Ενόσω οι δυτικές κυβερνήσεις κλιμακώνουν τις εις βάρος της Ρωσίας κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι της Μόσχας από μέρους των αναδυόμενων αγορών διερευνούν τρόπους για να εξακολουθήσει το διεθνές εμπόριο και η χρηματοδότησή του. Όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του το Reuters, τα άλλα μέλη της κάποτε αποκαλούμενης ομάδας ΒRIC, ήτοι Βραζιλία, Ινδία και Κίνα, κινούνται με μεγάλη προσοχή, φοβούμενα να μην αναμειχθούν στις κυρώσεις, αλλά πλέον μπορούν να επισημανθούν οι απαρχές ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος με επίκεντρο το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν εξοστρακίσει τα μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και ανακοίνωσαν και άλλα μέτρα, ώστε να περιορίσουν τη χρήση από τη Μόσχα των συναλλαγματικών της διαθεσίμων των 640 δισ. δολαρίων. Συνεπώς, η προθυμία των ισχυρών αναδυόμενων αγορών να διατηρήσουν τους επιχειρηματικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία καταδεικνύει το βαθύ ρήγμα σε αυτήν τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της Ευρώπης, ενώ, εκ παραλλήλου, απειλεί να εξοβελίσει το δεσπόζον δολάριο ΗΠΑ από το παγκόσμιο εμπόριο. Σήμερα κινεζικές εταιρείες και τράπεζες αγωνίζονται να περιορίσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, διεκπεραιώνοντας τις συναλλαγές σε γουάν, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος εις βάρος του δολαρίου. Οι δυτικοί περιορισμοί με στόχο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών Μόσχας – Πεκίνου.

 

Στην Ινδία κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια προμηθειών σε ρωσικά λιπάσματα, κυβέρνηση και τράπεζες διατείνονται πως υπάρχει σχέδιο να πειστούν οι ρωσικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρουπίες, με λίγες κρατικές τράπεζες να αναλαμβάνουν τους εμπορικούς διακανονισμούς στο πλαίσιο ενός ανταλλακτικού συστήματος. Από μέρους του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δήλωσε ουδετερότητα ως προς την Ουκρανία. Ο Ντενγκ Καϊγιούν, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ζεζιάνγκ, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες με σχέσεις με τη Ρωσία, διευκρίνισε ότι το να κάνεις συναλλαγές χωρίς το SWIFT δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια την απεξάρτησή τους από το δολάριο. «Ενα πλαίσιο γουάν – ρουβλίου σήμερα πλέον θεωρείται κανονικότητα για τις μεγάλες τράπεζες. Εμείς, οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, ήδη είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό», προσέθεσε ο Ντενγκ Καϊγιούν. Οι δυτικές κυρώσεις ωθούν ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις να ανοίξουν λογαριασμούς σε κινεζικές τράπεζες με θυγατρικές στη Ρωσία, όπως ανέφερε δικηγόρος με έδρα τη Μόσχα, που εκπροσωπεί κινεζικές επιχειρήσεις. «Το SWIFT δεν είναι το μοναδικό σύστημα πληρωμών, οπότε εάν εμποδίσεις σε αυτό την πρόσβαση, οι επιχειρηματίες χρειάζονται να βρουν εναλλακτικές», είπε. Πηγή κρατικής κινεζικής τράπεζας, που επίσης διατήρησε την ανωνυμία της, τόνισε ότι «οι εξαγωγείς διάκεινται ευμενώς στο να χρησιμοποιούν γουάν για τις πληρωμές τους» προς τη Ρωσία. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα αυτές οι πράξεις διενεργούνταν με τη χρήση ευρώ ή δολαρίων.

Τέλος, οι απόπειρες απομάκρυνσης από το δολάριο δεν περιορίζονται στο εμπόριο, εφόσον επενδυτικοί όμιλοι όπως ο Caderus Capital, δηλώνουν ότι επεξεργάζονται σχέδιο να προωθήσουν τις διασυνοριακές επενδύσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Επίσης, ο γενικός διευθυντής του χαιρέτισε την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σε γουάν. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο του 2021 τα διαθέσιμα της τελευταίας σε γουάν έφθαναν το 13,1% έναντι 0,1% τον Ιούνιο του 2017, ενώ το ποσοστό σε δολάρια ήταν 16,4% από 46,3% προηγουμένως.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum