| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Κλυδωνισμοί στο δολάριο και στις αγορές από τις παρεμβάσεις Τραμπ στη Fed

00:01 - 11/08/25
 
                           

Η αυξανόμενη πολιτική πίεση του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Federal Reserve πυροδοτεί ανησυχίες για την ανεξαρτησία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και την αξιοπιστία των θεσμών, απειλώντας να προκαλέσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο δολάριο και στους αμερικανικούς τίτλους.

 

Η πρόσφατη παραίτηση της Αντριάνα Κούγκλερ, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, ανοίγει τον δρόμο στον Τραμπ να τοποθετήσει πρόσωπο της επιλογής του, γεγονός που –σύμφωνα με οικονομολόγους και στρατηγικούς αναλυτές– ενδέχεται να περιορίσει την επιρροή του προέδρου της Fed, Ζερόμ Πάουελ. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της Ερικα ΜακΕντάρφερ από τη θέση της επικεφαλής της Στατιστικής Αγοράς Εργασίας, τροφοδοτεί τον φόβο ότι οι αγορές θα αρχίσουν να αμφισβητούν την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων και την ανεξαρτησία της χάραξης πολιτικής.

 

Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος, που φέτος έχει δεχθεί έντονες πιέσεις, ενώ αρκετοί επενδυτικοί οίκοι αποφεύγουν πλέον τα αμερικανικά ομόλογα και τις μετοχές. Η αμφισβήτηση των θεσμών έρχεται σε μια περίοδο όπου η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Ενδεικτικά, το δολάριο, που έδειχνε τάσεις ανάκαμψης την προηγούμενη εβδομάδα, κατέγραψε απότομη πτώση την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για την απασχόληση.

 

Οι αγορές πλέον δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε άμεση μείωση επιτοκίων, με ορισμένους να προβλέπουν ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της ήδη από τον επόμενο μήνα, αντί να τηρήσει στάση αναμονής. Η παραίτηση της Κούγκλερ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σταθερών παρά τις πιέσεις του Τραμπ, ενίσχυσε αυτές τις προσδοκίες.

 

Οι επενδυτές προεξοφλούσαν ήδη ότι ο Τραμπ θα τοποθετήσει στην ηγεσία της Fed πρόσωπο με ξεκάθαρη προτίμηση στη χαλαρή νομισματική πολιτική, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων μετά τη λήξη της θητείας του Πάουελ το 2026. Ωστόσο, εάν ο Τραμπ ανακοινώσει πρόωρα τον διάδοχό του, μπορεί να δημιουργηθεί το φαινόμενο του «σκιώδους προέδρου», με τις αγορές να παρακολουθούν στενότερα τις δηλώσεις και τις προτάσεις του διαδόχου αντί για τις επίσημες θέσεις του Πάουελ.

 

Σύμφωνα με τον Ντέρεκ Χάλπενι της MUFG στο Λονδίνο, ο Κέβιν Χάσετ –σημερινός διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου– θα αποτελούσε τη δυσμενέστερη επιλογή για το δολάριο, καθώς η στενή προσωπική και επαγγελματική σχέση του με τον Τραμπ θα υπονόμευε την αντίληψη περί ανεξαρτησίας της Fed. Αρνητικά θα εκλάμβαναν οι αγορές και την πιθανή επιλογή του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, έστω και αν η σχέση του με τον Τραμπ είναι λιγότερο στενή.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση νέου διοικητή της Fed σε περίοδο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως ο Αύγουστος, ενέχει πρόσθετους κινδύνους για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε διακοπές και η ρευστότητα είναι περιορισμένη.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum