| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Το δύσκολο Case της διάσωσης μιας τράπεζας

 

00:01 - 21/03/24

 

 

Το σουφλέ είναι δύσκολο πιάτο. Μπορεί να φουσκώσει υπέροχα ή να κόψει. Η διάσωση μιας τράπεζας είναι κάπως παρόμοια. Ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δοκιμάζει να ακολουθήσει τη συνταγή με την εκστρατεία του 1 δισ. δολαρίων για την προβληματική τράπεζα της Ν. Υόρκης, New York Community Bancorp (NYCB), η οποία σε κάτι παραπάνω από 30 ημέρες έχασε το 80% της αξίας της. Όπως έγραφαν οι Financial Times σε ένα πρόσφατο άρθρο τους, ήδη έχει αποδείξει την ικανότητά του στο πεδίο αυτό. Σε κάθε τέτοια περίσταση υπάρχουν τρία πράγματα προς εξέταση, ήτοι η κατάλληλη τιμή για τα δάνεια και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, η χρηματοδότηση και η διαχείρισή της. Τη μέθοδο εφάρμοσε πιστά ο πρώην υπουργός το 2009, όταν αγόρασε την τράπεζα στεγαστικής πίστης IndyMac με ένα βουνό από κακώς τεκμηριωμένα δάνεια, καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και απαξιωμένη διαχείριση.

Οι αγοραστές με σκληρή δουλειά διαχειρίστηκαν τις επισφάλειες και επαναπροσδιόρισαν την IndyMac, η οποία μετονομάστηκε σε OneWest μέσω εξαγορών. Ο Μνούτσιν και οι συνεργάτες του υπερδιπλασίασαν τα χρήματά τους μέχρι τη στιγμή πώλησης της IndyMac στην ανταγωνιστική CIT το 2015.

Τι κάνει μια τέτοια προσπάθεια να έχει υψηλές πιθανότητες επιτυχίας; Η τιμή έχει σημασία, αν και δεν πρόκειται για κάτι απλό. Οποιοσδήποτε επενδυτής επιδιώκει αποδοτική συμφωνία, αλλά και μια πολύ χαμηλή αποτίμηση, υποδηλώνει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Στίβεν Μνούτσιν αναλαμβάνει με χαρά ένα ρίσκο. Η επένδυσή του στην NYCB την αποτιμά περίπου στο 1/3 της λογιστικής της αξίας και υπολογίζει με μεγάλη έκπτωση την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Η NYCB, εκτός από ζημίες το τέταρτο τρίμηνο, έχει επίσης εσωτερικά προβλήματα. Αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της λίγες μέρες πριν εμφανιστεί ο πρώην υπουργός.

Ενας μη επιθετικός αγοραστής μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διαχείριση. Ο Μνούτσιν τοποθέτησε τον Τζόζεφ Οτινγκ, ο οποίος διηύθυνε επίσης την IndyMac μετά την εξυγίανσή της το 2009 και τον μετασχηματισμό της σε OneWest. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο άνδρες μπορούν να ανασυγκροτήσουν την ΝYCB μειώνοντας την έκθεσή της σε πολυκατοικίες, ήτοι στο σχεδόν 50% των συνολικών δανείων της. Η πώληση μιας τράπεζας στις ΗΠΑ η οποία έχει πάνω από 2.000 από αυτές είναι ίσως ευκολότερη από την Ε.Ε. ή την Ιαπωνία. Η IndyMac αποτελεί ένα εξαιρετικό προηγούμενο για τον Στίβεν Μνούτσιν, συνεπώς το σύνολο των συστατικών του είναι οικείο. Οπως και με ένα σουφλέ, όμως, η επιτυχία απαιτεί συγχρονισμό, υπομονή και τέλεια εκτέλεση. Ηδη, σήμερα η μετοχή της NYCB είναι περίπου διπλάσια από το ναδίρ της 6ης Μαρτίου, προ της παρέμβασης Μνούτσιν.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum