| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

H υποτιμημένη γαλλική οικονομία

 

00:01 - 22/12/23

 

 

Μερικές φορές η πραγματική δράση έχει ως πρωταγωνιστή το σκυλί που δεν γαβγίζει. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό με τους ευρισκόμενους σε εκκρεμότητα κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που λείπει: δεν εξετάζεται απαγόρευση της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Όπως έγραφε το Bloomberg σε πρόσφατο άρθρο του, μέρος της αιτίας πιθανόν να είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι έχει έναν "νικητή" στο πρόσωπο της εξαιρετικά αναγνωρισμένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Mistral AI. Πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Mistral σημειώνει σημαντική πρόοδο προσεγγίζοντας τους ηγέτες του κλάδου και η εκτιμώμενη αξία της Mistral AI έχει επταπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες στο πεδίο της AI. Γιατί να αφήσει κανείς τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να καταστρέψουν αυτές τις προοπτικές;

Ένα μάθημα από αυτό είναι ότι όταν διακυβεύονται σοβαρά γαλλικά εμπορικά συμφέροντα, το Παρίσι έχει τον τρόπο να περνά τη γραμμή του στην ΕΕ. Οι δε συνέπειες του μαθήματος είναι να είμαστε γενικά πιο bullish όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας.

Η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, έχει πλέον μια αρκετά δυναμική "σκηνή" startup. Οι καλές εταιρείες και τα project δεν προκύπτουν από το πουθενά. Το οικοσύστημα startup της πόλης, ειδικά στο πεδίο της fintech, ανθεί. Εάν πιστεύετε ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τα κλειδιά για το οικονομικό μέλλον, η Γαλλία είναι η σημαντικότερη ευρωπαϊκή χώρα η οποία σημειώνει πρόοδο. Άλλες πολλά υποσχόμενες startups πιθανόν να βρίσκονται καθ' οδόν.

Οι Αμερικανοί αρέσκονται να αστειεύονται ότι δεν υπάρχει γαλλική λέξη για τον "entrepreneur" - επιχειρηματία (λέξη που στην πραγματικότητα είναι γαλλική) - πιθανόν όμως το αστείο να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Μερικοί από τους σημαντικότερους ανθρώπους πίσω από την Mistral AI εργάζονταν για τη Meta και την Google στη Γαλλία, πλέον όμως έχουν ανοίξει τη δική τους περπατησιά.

Τα πλεονεκτήματα της γαλλικής οικονομίας είναι πολύ πιο βαθιά από μια αναπτυσσόμενη πανσπερμία τεχνολογικών εταιρειών. Η Γαλλία, μαζί με τη Σουηδία, ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας πριν από μισό αιώνα. Τώρα αυτές οι επενδύσεις φαίνονται προφητικά σοφές. Περίπου το 70% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια και η Γαλλία υπέγραψε πρόσφατα μια δέσμευση για επέκταση των πυρηνικών της δυνατοτήτων, η οποία θα γίνει πιο σημαντική καθώς η Ευρώπη θα κινείται προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Με τον δε πρόσφατο έπαινο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι σαφές ότι η χώρα - σε αντίθεση με τη Γερμανία - δεν τραβά την πρίζα από τον πυρηνικό της κλάδο.

Η γαλλική οικονομία έχει βεβαίως πολλά προβλήματα: γήρανση του πληθυσμού, υπερβολικές κρατικές δαπάνες και ρυθμίσεις, δυσκολία αφομοίωσης μεταναστών, για να αναφέρουμε μερικά. Ωστόσο η Γαλλία έχει κάτι που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται περίεργη επιλογή για να αναφέρεται ως αρετή από έναν οικονομολόγο με ελευθεριακές τάσεις: μια μακρά παράδοση δημόσιας διοίκησης.

Από τότε που έληξε η δυτικοευρωπαϊκή οικονομική άνθηση τη δεκαετία του 1970, η γαλλική δημόσια διοίκηση ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Οι Γάλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν επιτύχει πολλά, αντανακλώντας την άψογη εκπαίδευση και τη διοικητική τους κουλτούρα. Βοήθησαν όμως επίσης να γίνει η γαλλική οικονομία υπερβολικά "στατική" και άκρως εξαρτημένη από τη γραφειοκρατία. Μια πιο τεμπέλικη, λιγότερο ακτιβιστική δημόσια διοίκηση θα ήταν ίσως προτιμότερη.

Πλεονεκτήματα

Ας επιστρέψουμε όμως 2023. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις είναι πλέον πιο συνηθισμένες στην παγκόσμια σκηνή, μια τάση η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε άνοδο, ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι ενεργές και αδυσώπητες. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι εύκολο να λυθεί και όλα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Χώρες με υψηλής ποιότητας ηγετικές παραδόσεις και δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν την αναταραχή.

Έτσι, η γραφειοκρατία που κάποτε αποτελούσε εμπόδιο για τη Γαλλία μπορεί τώρα να αποδειχθεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε μια εποχή, δε, που η ποιότητα της διακυβέρνησης φαίνεται να επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο, ο Μακρόν συνεχίζει να έχει τη φήμη ενός σχετικά υπεύθυνου ηγέτη.

Η φετινή χρονιά έδειξε πώς εκδηλώνεται αυτό το πλεονέκτημα. Η Γαλλία μετά την πανδημία ήταν σε κάπως περίεργη κατάσταση, με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων, τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, απεργίες και διαμαρτυρίες των εργαζομένων και μια ποικιλία ευρωπαϊκών μεταναστευτικών κρίσεων. Ωστόσο, η Γαλλία απέφυγε μια πιστωτική υποβάθμιση και η γαλλική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι επιδόσεις της δεν ήταν βεβαίως αψεγάδιαστες και ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει, ωστόσο η Γαλλία τα πήγε καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν πριν από 18 μήνες.

Δεν πρόκειται να υποστηρίξω ότι οι Γάλλοι υποτιμούν τη Γαλλία - κάθε άλλο. Όμως η αγγλόσφαιρα το κάνει και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε όλοι ευχαριστημένοι και όχι πικρόχολοι, εάν και όταν αποδειχτεί ότι κάναμε λάθος.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum