| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι επενδυτές & Η αποπαγκοσμιοποίηση

 

00:01 - 23/10/23

 

 

Οι ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, αλλά οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι προσαρμόζονται και θα αντλήσουν κέρδη. Σχεδόν οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες σε πρόσφατη δημοσκόπηση δήλωσαν πως οι πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζονται τελευταία, κυρώσεις, περιορισμοί στις εξαγωγές και επιδοτήσεις, υπονομεύουν την ανάπτυξη καθώς οι εταιρείες στρέφονται σε πλησιέστερες και ασφαλέστερες εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι κυβερνήσεις τις θωρακίζουν έναντι των ανταγωνιστριών τους. Οι επενδυτές, όμως, ετοιμάζονται να αντλήσουν κέρδη από την αλλαγή, την αποπαγκοσμιοποίηση όπως την αποκαλούν κάποιοι ή τη στροφή στους γείτονες, όπως λένε κάποιοι άλλοι. Η μεγάλη ανατροπή στο εμπόριο άρχισε με την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Επιταχύνθηκε στις αρχές της πανδημίας, καθώς πολλές χώρες άρχισαν να ανησυχούν μήπως βρεθούν εξαρτημένες για την κάλυψη των αναγκών τους σε κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να περιχαρακωθούν οι εγχώριες βιομηχανίες και να διαφοροποιηθούν τα δίκτυα εφοδιασμού.

Όπως έγραψε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του. Όλα αυτά ενέπνευσαν ανησυχία πως η παγκόσμια οικονομία διχοτομείται σε δύο αντίπαλα εμπορικά στρατόπεδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5%, περίπου 5 τρισ. δολ, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μέχρι στιγμής, όμως, οι επενδυτές βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλευθούν τις νέες δομές. Σύμφωνα με το 52% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της MLIV Pulse, στις αγορές συναλλάγματος αναμένεται πως ο μεγαλύτερος νικητής τον επόμενο χρόνο θα είναι το πέσο του Μεξικού, που θα αφήσει πίσω του το κινεζικό γουάν και το κορεατικό γουόν. Και αυτό γιατί το Μεξικό έχει προσελκύσει κύμα επενδύσεων, αφού πολλές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στρέφονται σε πιο γειτονικές εφοδιαστικές αλυσίδες και μειώνουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αντιληφθεί ότι η αστάθεια φέρνει ευκαιρίες και ότι τα δόγματα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου σε κυβερνήσεις και αίθουσες εταιρικών συμβουλίων αναθεωρούνται χωρίς να ακυρώνονται εντελώς. «Οι επενδυτές κατάλαβαν ότι αυτό που συνέβαινε ήταν ένα είδος εξέλιξης σε τοπική βάση», σχολιάζει ο Σαχίλ Μαχτανί, αναλυτής της επενδυτικής Ninety One. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «κατανόησαν πως μπορούν να εκμεταλλευθούν όσες ευκαιρίες απορρέουν από τους πολέμους, τις κυρώσεις και την επαναφορά της εφοδιαστικής αλυσίδας σε γειτονικές περιοχές».

Από το 2019 και μετά, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επιβάλει περισσότερα από 11.000 μέτρα χειραγώγησης του εμπορίου. Πρόκειται για πραγματικό άλμα εάν συγκριθεί με την προηγούμενη δεκαετία. Περίπου τα 4/5 από αυτά τα μέτρα είναι επιζήμια, υπό την έννοια ότι θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στις ξένες εταιρείες. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές ανάμεσα στους γείτονές τους. Αυτό μάλλον θα συνεχιστεί και οι διαχειριστές κεφαλαίων προσαρμόζονται ήδη, επισημαίνει η Κιμ Φόρεστ, υπεύθυνη επενδύσεων στην Boken Capital Partners LLC, που τονίζει πως «οι επενδυτές πάντα κερδίζουν χρήματα ερευνώντας και βρίσκοντας εταιρείες που αντιλαμβάνονται τις νέες προκλήσεις και εκμεταλλεύονται αυτές τις προκλήσεις».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να διατηρήσει ενωμένους τους συμμάχους έναντι της Κίνας. ΗΠΑ και Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία για τον χάλυβα και το αλουμίνιο την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Στόχος τους είναι να επιλύσουν τις διαφορές τους και να διαμορφώσουν ενιαία στάση έναντι των εισαγωγών κινεζικού χάλυβα.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum