| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία & Το ΣΟΚ του πολέμου

 

00:01 - 31/03/22

 

Στις αρχές της χρονιάς η Ευρώπη φαινόταν πως είχε τις προδιαγραφές για μια πολυετή περίοδο στέρεης οικονομικής ανάπτυξης. Οι ισολογισμοί ήταν υγιείς, οι αποταμιεύσεις αυξημένες, οπότε οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φαινόταν πως είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε έναν πρόσκαιρα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος είχε προκληθεί από τις εκτεταμένες, αλλά μετριαζόμενες επιπτώσεις της συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αμφισβητεί το συγκεκριμένο αφήγημα.

 

Όπως έγραψαν σε πρόσφατη ανάλυση τους, οι 3 οικονομολόγοι της Beremberg Bank (ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ, ΚΑΛΟΥΜ ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ, ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ), οι αρχικές ενδείξεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μαρτίου, όπως, λόγου χάριν, οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών, είναι καλύτεροι από όσο αναμενόταν, γεγονός που φανερώνει σταθερό βηματισμό και χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού. Εντούτοις, οι δείκτες μελλοντικών τάσεων με γνώμονα την εμπιστοσύνη φανερώνουν προβλήματα. Εξαιτίας του σοκ ενός μείζονος ευρωπαϊκού πολέμου και μιας ανόδου στον πληθωρισμό, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων προκαλούν ανησυχία, καθώς έχουν βυθιστεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, στα οποία τελευταία φορά είχαν φθάσει την περίοδο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, της κρίσης χρέους του ευρώ και των απαρχών της πανδημίας.

 

Εν μέσω μιας ασυνήθιστα έντονης αβεβαιότητας, τώρα πλέον αναμένουμε πως το πραγματικό AEΠ της Βρετανίας θα παραμείνει στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση έναντι του 0,6%. Από τον Μάιο και μετά προβλέπουμε πως θα αμβλυνθεί ο κραδασμός της εμπιστοσύνης, διότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον δυνητικό αντίκτυπο του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πιθανές περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2022. Υπολογίζουμε πως οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα συμβάλουν σε κάποια ενίσχυση της κατανάλωσης και οι ελλείψεις θα μετριαστούν.

 

Ουσιαστικά, στη Γηραιά Ηπειρο θα επανέλθει σε σημαντικό ρυθμό η ανάπτυξη χάρη στην αθροιστική ζήτηση και την επαναφορά σε μια κανονικότερη τουριστική περίοδο στη Νότια Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περισσότερα. Αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 1,2% στις χώρες της Ευρωζώνης και στο 0,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αντιστοίχως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% και 0,8% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως το βασικό μας σενάριο λαμβάνει υπόψη δύο καίριες υποθέσεις, ότι δεν θα στραφεί η Ρωσία κατά μέλους του ΝΑΤΟ και πως οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα αυξηθούν σημαντικά επί μακρόν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum