| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 07/12/2023

 

 

Στο τραγούδι των U2 «I will go crazy if I don’t go crazy tonight» (Θα τρελαθώ αν δεν τρελαθώ απόψε) υπάρχει ένας στίχος γεμάτες αλήθειες: «How can you stand next to the truth and not see it», αναρωτιέται το δημοφιλές ιρλανδέζικο συγκρότημα.

 

 

Και η ερώτηση μάλλον απευθύνεται σε όλους. Πως γίνεται, η αλήθεια τόσες πολλές φορές, να περνά ξυστά από δίπλα μας και να μην την αντιλαμβανόμαστε;

Σχεδόν δύο μήνες μετά την τρομοκρατική οργάνωση της 7ης Οκτωβρίου έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια καλή εικόνα γιατί η κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πιάστηκαν στον ύπνο. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο έκανε παιδαριώδη λάθη και παραλείψεις, γιατί απλά εθελοτυφλούσε.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή φαίνεται πως υπήρξαν προειδοποιήσεις για τις κινήσεις της Χαμάς και μάλιστα πολλές. Η Αίγυπτος επιμένει πως είχε ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για ασυνήθιστη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ισραηλινές οργανώσεις είπαν πως ανέφεραν πως κάτι έτρεχε στα σύνορα με τη Γάζα και πως έβλεπαν άντρες της Χαμάς να κάνουν πρόβα πώς να ανατινάξουν το χάρτη. Σύμφωνα, δε και με τους Financial Times το Ισραήλ αγνόησε έκθεση που έλεγε πως η Χαμάς εκπαιδεύεται για να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορα σημεία και για να επιτεθεί σε κιμπούτς.

Αν όλα αυτά ισχύουν τότε μάλλον η αλήθεια πέρασε αρκετές φορές δίπλα από το Ισραήλ, χωρίς να το αγγίξει. Ίσως γιατί η χώρα έβλεπε αυτό που ήθελε ή που βόλευε να δει. Αντί για μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι ταγμένη στον αφανισμό του, το Ισραήλ προτίμησε να πιστέψει πως είχε κουραστεί να πολεμά και πως ήθελε ειρήνη. Δεν είδε ούτε την απελπισία των Παλαιστινίων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ούτε το πείσμα τους να αγωνίζονται μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων ήρθε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ αντιλήφθηκε πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε υπόψη του. Ίσως αν η ηγεσία της χώρας είχε μια πιο καθαρή ματιά τα πράγματα να εξελισσόταν διαφορετικά και σήμερα να μην βίωνε τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά το Ολοκαύτωμα.

Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι θα γίνει. Αν μετά από όλα αυτά το Ισραήλ καταφέρει να δει την κατάσταση όπως πραγματικά είναι και όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, κτίσει μια διαφορετική αντιμετώπιση τόσο όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του και κυρίως όσο αφορά τους Παλαιστινίους.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum