| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 30/12/2022

 

 

Από τον θρασύ αλλά υποτιθέμενο οραματιστή διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι τον σούπερ σταρ χρηματιστή που δεν φαίνεται να κοιμάται ποτέ, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, όπως και άλλοι κλάδοι που γίνονται ξαφνικά της μόδας, είναι γεμάτος με σταρ.

 

 

Αλλά όταν διακινδυνεύονται εκατομμύρια – ή δισεκατομμύρια – δολάρια, ένα λαμπερό αστέρι μπορεί να σβήσει τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε.

 

Ακολουθούν πέντε εξέχουσες περιπτώσεις προσωπικοτήτων που έχασαν τη λάμψη τους και συγκλόνισαν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων το 2022

 

SBF

Κάποτε τον αποκάλεσαν τον «λευκό ιππότη» των κρυπτονομισμάτων, αλλά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX βρίσκεται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, αφού αφέθηκε ελεύθερος με μια τεράστια εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την έκδοσή του από τις Μπαχάμες.

 

Μετά από κάποιο διάστημα στην εμπορική εταιρεία της Wall Street, Jane Street, ο Sam Bankman-Fried μαζί με άλλους συνιδρυτές δημιούργησαν την εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Alameda Research. Στη συνέχεια, ο SBF ίδρυσε την FTX, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

 

Αλλά ο SBF, γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του αποτελεσματικού αλτρουισμού, ο οποίος προωθεί το να κάνουμε το καλύτερο για τους περισσότερους ανθρώπους, ίσως δεν ήταν τόσο καλοπροαίρετος όσο φαινόταν. Τον Δεκέμβριο, ο Bankman-Fried κατηγορήθηκε για οκτώ αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της απάτης με χρεόγραφα, της τραπεζικής απάτης και πολλών κατηγοριών συνωμοσίας που περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.

 

Do Kwon

Οι θρασύδειλοι CEO που μιλάνε άσχημα δεν είναι ασυνήθιστοι στον κλάδο της τεχνολογίας. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι επίσης υπεύθυνοι για μια κατάρρευση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Νοτιοκορεάτης ιδρυτής της Terraform Labs, Do Kwon, καταζητείται πλέον από την Interpol και τις αρχές της Νότιας Κορέας. Ο Kwon δημιούργησε το αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD, το οποίο χαιρετίστηκε από ορισμένους ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

 

Το stablecoin διατήρησε την ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο ΗΠΑ μέσω μιας λεπτής πράξης εξισορρόπησης με ένα άλλο νόμισμα της Terraform Labs, το Luna. Η αξία του Luna αυξήθηκε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια προτού καταρρεύσουν και τα δύο κρυπτονομίσματα, σε κάτι που ουσιαστικά έμοιαζε με bank run.

 

Ο Kwon ήταν τόσο σίγουρος – ή τόσο παραπλανημένος – που απέκρουσε κάθε κριτική για το TerraUSD και το Luna, λέγοντας: «Δεν συζητώ με τους φτωχούς». Αν και μερικές φορές εξακολουθεί να είναι ενεργός στο διαδίκτυο – εμφανίστηκε πρόσφατα στο podcast UpOnly του crypto influencer Cobie με ζωντανή ροή – η πραγματική του ζωή είναι άγνωστη. Το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ανέφερε στις 12 Δεκεμβρίου ότι μπορεί να βρίσκεται στη Σερβία.

 

Su Zhu και Kyle Davies

Οι ιδρυτές της Three Arrows Capital, ο Su Zhu και ο Kyle Davies, ήταν οι μάγοι επενδυτές του κόσμου των κρυπτονομισμάτων – μέχρι που σταμάτησαν να είναι.

 

Μέσω μιας σειράς κερδοσκοπικών επενδύσεων που έγιναν με δανεικά χρήματα, το ζευγάρι δημιούργησε ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge funds κρυπτονομισμάτων. Αλλά μετά από μια άστοχη επένδυση στο Grayscale Bitcoin Trust και μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Luna, το οποίο αργότερα κατέρρευσε, η εταιρεία φαλίρισε.

 

Αν και το crypto hedge fund ισχυρίστηκε ότι δεν είχε «εξωτερικούς επενδυτές», η οικονομική του κατάρρευση οδήγησε σε απαιτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από πιστωτές.

 

Το ζευγάρι ήταν κάποτε η επιτομή ενός κύματος νέων χρημάτων που προέρχονταν από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και προσπάθησαν να το αποδείξουν με την αγορά ενός superyacht 50 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Much Wow, το οποίο αναγκάστηκαν να βάλουν ξανά προς πώληση αφότου οι Zhu και Davies απέτυχαν να το εξοφλήσουν.

 

Alex Mashinsky

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Celsius, Alex Mashinsky διηύθυνε την τράπεζα κρυπτονομισμάτων, ενώ διαφήμιζε ετήσιες αποδόσεις έως και 18% για πελάτες που άνοιγαν λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πράγματι.

 

Η Celsius υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιούλιο, αφού έγινε μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων που πάγωσαν τις αναλήψεις πελατών. Ο Mashinsky φέρεται να ήταν υπεύθυνος για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας και έκανε μια σειρά από κακές επενδύσεις, σύμφωνα με το Reuters, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής μόχλευσης και της τοποθέτησης περίπου 125 εκατομμυρίων δολαρίων στο Grayscale Bitcoin Trust, η αξία του οποίου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 80% φέτος.

 

Πέρυσι, η εταιρεία είχε 1 εκατομμύριο πελάτες και περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Στις δηλώσεις πτώχευσης, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι χρωστούσε στους πελάτες περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Δεν είναι σαφές εάν οι πελάτες της Celsius θα πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, τα οποία για ορισμένους ήταν το σύνολο των αποταμιεύσεών τους. Λίγους μήνες αφότου η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, ο Mashinsky παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ισχυριζόμενος ότι «είχε γίνει μια αυξανόμενη ενόχληση».

 

Stephen Ehrlich

Στο απόγειό της, η Voyager Digital του Stephen Ehrlich διαφήμιζε διψήφιες αποδόσεις με τη βοήθεια υποστηρικτών διασημοτήτων όπως ο Mark Cuban.

 

Ο Ehrlich και η εταιρεία αντιμετώπισαν προβλήματα νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς το crypto hedge fund, Three Arrows Capital, δεν κατάφερε να πληρώσει τα περισσότερα από 665 εκατομμύρια δολάρια που όφειλε στην εταιρεία.

 

Αφού προσέλκυσε ένα σύνολο 3,5 εκατομμυρίων πελατών στο αποκορύφωμά της, η Voyager Digital υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιούλιο.

 

Η εταιρεία παρά λίγο να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην FTX για περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μετά την κατάρρευση της τελευταίας τον περασμένο μήνα, η Voyager άρχισε να αναζητά νέο αγοραστή. Φαίνεται τώρα ότι το αμερικανικό σκέλος της Binance θα αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της Voyager για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

Ωστόσο, ο Ehrlich μπορεί να καταλήξει σε καλύτερη κατάσταση από τους περισσότερους πελάτες της Voyager μετά την πτώχευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας μετοχές της Voyager κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τιμής της εταιρείας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021.

 

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum