| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 09/07/2024

 

 

Πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη. Ο κατάλογος των πρωτοκλασάτων Συντηρητικών που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στη Βρετανία είναι τεράστιος.

 

 

Κάτι που αποτυπώνει το μέγεθος της ήττας που υπέστη την Πέμπτη, το κόμμα που έχει κυριαρχήσει στη βρετανική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Με έναν απολύτως προβλεπόμενο, αλλά πάντως ισχυρότατο πολιτικό σεισμό, οι τεκτονικές πλάκες της βρετανικής πολιτικής μετατοπίστηκαν. Και ο σερ Κιρ Στάρμερ είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Θα μπορούσαν οι Τόρις να κάνουν κάτι για να σώσουν την παρτίδα; Η αλήθεια είναι πως όχι. Πρώτα από όλα χρεώνονται τις συνέπειες του Brexıt. Επιπλέον, οι υποσχέσεις τους για καλύτερες μέρες μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, καθώς η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία ο Κιρ Στάρμερ έχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συμπατριωτών του για καλύτερες μέρες. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι μεγάλα. Μεγάλες πιέσεις στην οικονομία, κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, οι μεταναστευτικές ροές, το χάος στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS). Και όπως περιγράφουν συχνά οι ίδιοι οι Βρετανοί είναι κυρίως το συναίσθημα πως τα τελευταία χρόνια η ζωή τους έγινε χειρότερη και ότι νιώθουν πως τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, η Βρετανία δεν ανέκαμψε από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και στη συνέχεια προστέθηκαν και νέες. Το καθεστώς λιτότητας που επέβαλαν οι Τόρις μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, συρρίκνωσε την κυβέρνηση και αποδυνάμωσε το αγαπημένο NHS. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο μέσος εργαζόμενος έχει χάσει 14.000 λίρες τον χρόνο από το εισόδημά του.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των Συντηρητικών αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ο Μπόρις Τζόνσον πήγαινε από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, η θητεία της Λιζ Τρας ήταν και σύντομη και ταραχώδης, ενώ ο Ρίσι Σούνακ αποδείχθηκε πολύ λίγος και πολιτικά άχρωμος. Ταυτόχρονα, οι Τόρις ενεπλάκησαν σε ατέλειωτες εσωτερικές διαμάχες που προκάλεσαν την πτώση κυβερνήσεων και εξάντλησαν τους Βρετανούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Συντηρητικοί δύσκολα θα μπορούσαν να νικήσουν. Ούτως ή άλλως, όμως κανένα κόμμα δεν μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία για πάντα, σε κάποια στιγμή θα αποχωρήσει.

Οι Εργατικοί έχουν την ευκαιρία που ζητούσαν. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν εύκολο να κατακεραυνώνουν τους αντιπάλους τους. Τώρα, έφτασε η ώρα να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις και να αποδείξουν πως έχουν τις λύσεις που ζητούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum